Жените чувстват по-силно болката

Учените от векове спорят дали жените чувстват по-силно болката и макар спорът още да не е решен, ново изследване показва, че дамите действително страдат по-силно, съобщи в. "Дейли мейл".

Проучване, неотдавна представено пред Международната асоциация за изследване на болката в Глазгоу, стигнало до извода, че жените обикновено изпитват по-силни, по-продължителни и повече периодично повтарящи се болки от мъжете. Освен това дамите усещат болката по различен начин от мъжете, затова едни и същи заболявания у тях се проявяват с различни симптоми.

Изследване в Швеция от миналата година показа, че някои жени, получили инфаркт на миокарда, съобщават за болки в раменете и гърба, а не за остра болка в гръдния кош и лявата ръка. Д-р Андрю Даусън от Службата за изследване на главоболието в Източен Кент каза, че от пола на един човек зависи дали ще признае, че изпитва болка.

"Данните показват, че жените страдат от мигрени три пъти по-често от мъжете и това отчасти се дължи на месечния им хормонален цикъл", обясни експертът. Главоболието обаче се приема като слабост и мнозина мъже не искат работодателите им да знаят, че ги боли главата. "Ако искат свободен ден, мъжете предпочитат да кажат, че са настинали силно, а не че ги боли глава", добави д-р Даусън.

В доклад, изготвен от британската организация "The Migraine Trust", пише, че 50% от мъжете се стесняват да признаят, че страдат от мигрена. Може би това обяснява защо изследване на учени от Университета на Хелзинки върху 7000 общински служители показало, че дамите взимат 46% повече краткотрайни отпуски по болест в сравнение с колегите си мъже.

Медицината започна да изследва по-внимателно как полът влияе върху справянето с болката, след като миналата година изследване показа, че купувани без рецепта лекарства като парацетамол имат по-слаб ефект върху жените.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини