Родителите връщат помощи за първолаци, ако детето им не постъпи в училище

Родителите ще възстановяват отпуснатата им еднократна помощ за първокласници, ако детето им не постъпи в училище, освен ако причина за това е здравословното му състояние. Това гласи промяната в Закона за семейните помощи, съобщи на пресконференция главният специалист Васка Атанасова от Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Хасково.

На тази мярка ще подлежат и родителите, ако детето им не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на първи клас, освен ако това не е препятствано от здравословното му състояние. Еднократната помощ трябва да се върне и когато в рамките на един месец от учебната година има допуснати отсъствия от 5 учебни часа, за които няма уважителни причини.

Нов момент е и това, че помощта ще се изплаща на два пъти. Половината от нея ще се изплаща или предоставя след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а втората половина - в началото на втория учебен срок, ако детето продължи за учи.

До 28 август 2019 година са подадени 798 заявления-декларации за отпускане, от които са уважени 625, има 10 отказа, а останалите 163 са в процес на обработка.

До 15 октомври 2019 година могат да се подават молби за отпускане на еднократна помощ за ученици, записани за първи път в първи клас за учебната 2019/2020 година. Тя е в размер на 250 лева, а средномесечният доход на член от семейството не трябва да надвишава 450 лева за последните 12 месеца. Удостоверения за доходи не се изискват от семейства с деца с увреждания, семейства с един жив родител, приемни семейства и семейства на близки и роднини, при които има настанени деца по реда на Закона за закрила не детето.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини