Защо трупаме килца?

Незначителни на пръв поглед фактори на средата, която ни заобикаля, могат да отключат преяждането. Всеки човек често попада в една от следните ситуации – нахранили сте се обилно и тогава се сервира десертът, който просто нямате сили да откажете; или си похапвате от голям пакет чипс, и неусетно, след като сте си праверили пощатата, поглеждате надолу, а опаковката е вече празна.

Факторите от обкръжаващата ни среда, като

• размерът на хранителната порция,

• разнообразието на храната, която ви се сервира, и

• големината на чинията,

оказват сериозно влияние на храненето. И действително, ако се храним само тогава, когато сме гладни и приключваме с яденето, когато сме сити, нямаше да съществува т.нар. епидемия от затлъстяване.

"Познаването на начина, по който да устоим на влечението към твърде калоричните храни, е ключът към поддържането на оптималните килограми. Веднъж щом се информираме за нещата, които саботират спазването на добрия хранителен режим, ще можем да реагираме адекватно и да вземаме интелигентни решения по време на хранене", твърди Сюзан Муурс – говорител на американската асоциация по диететика пред американския сайт WebMD.

Простите решения като преместването на лакомствата извън полезрението, поставянето на плодовете и зеленчуците на видимо място в хладилника и по-бавното хранене ще помогнат на всеки да се справи с преяждането и постепенно да свали няколко килограма.

Кои са онези почти незабележими фактори, които могат да отключат преяждането и да доведат до покачване на тегло:

1. Зрение, звук и обоняние

Склонността към преяждане се повлиява от приятната миризма на готвено, звукът от пукането на пуканки или телевизионната реклама на храна. Обкръжението въздейства на човек в различна степен, като един аспект на това влияние е именно нагласата му към храната.

2. Разстройство на храненето

Амнезията по време на хранене е акт на несъзнателно слагане на храна в устата, обикновено от голям пакет, купа или друг съд, докато гледаме телевизия, четем книга, проверяваме пощата си или когато сме се събрали с приятели. Вършенето на няколко неща едновременно може да отключи преяждане, тъй като усетът ни за ситост е притъпен от други занимания. Когато човек се храни с разум, т.е. съзнателно се наслаждава на храната, със сигурност ще се засити по-рано.

3. Храната е навсякъде около нас

Днес, където и да се обърнем, има толкова възможности за хранене. А когато храната е в изобилие наоколо, сме склони да ядем повече.

Проучванията показват, че когато сладките храни са лесно достъпни на работното място, хората са склонни да консумират по-голям брой от тях, като изобщо не осъзнават колко са изяли. В случай, че сладките се намират далеч, хората изяждат приблизително двойно по-малко количество за еднакъв период от време.

Затова - намалете склонността си към преяждане със сладкарски продукти, като ги поставите извън полезрението си, или ги замените с нещо далеч по-полезно. За да устоите на консумацията на неполезни продукти, най-добре е да носите със себе си нещо здравословно за хапване.

4. Фаст фууд храни

Често срещаните заведения за бързо хранене предлагат не само доста евтина храна, но и подтикват човек да яде повече от нормата. Дори и да изглеждат апетитно, фаст фууд храните съдържат излишно голямо количество мазнини, натрий и ненужни калории.

Освен това, когато се храним с фаст фууд, нашите вкусови сетива се притъпяват, а нуждите ни от храна се увеличат. За да устои на влечението, човек трябва да развие изтънчен вкус за естествените подправки на ястията.

Специалистите в областта на диететиката препоръчват посещенията на заведение за бързо хранене да се ограничат до най-много един път седмично, като избираме например салата и сандвич с пилешко месо.

5. Размер на порцията

Представата на съвременния човек за нормална порция се е превърнала в нереална и една от причините за това е, че все повече заведения за хранене сервират прекалено големи порции.

Едно от решенията на проблема е консумацията на разнообразие от храни, които са с по-ниска калорична плътност. Това са храни, които съдържат повече вода и , а малко калории - плодове, зеленчуци и супи.

Разумното хранене може да помогне и в този случай. Ето защо диетолозите препоръчват да ядем бавно, да се наслаждаваме на храната и да се чувстваме удовлетворени от малките порции.

6. Гигантските пакети

Голям брой неполезни храни могат да бъдат намерени в огромна опаковка на щанда с намаления в почти всеки супермаркет. Но за нещастие тези големи пакети с вкусотии влияят на човек на подсъзнателно ниво, карайки го да яде повече. Специалистите са установили, че храненето от голяма опаковка, увеличава консумираното количество с от 25% до 50%, особено при сладките и чипса.

Затова е най-добре да заместите храненето пред компютъра или телевизора с чаша чай, вода или дъвка без захар. Ако ви се преяде все пак чипс, вземете си купа, където да поставите по-малко количество от него, а не целия пакет.

7. Не на изисканите прибори

Установено е, че човек е склонен да яде повече, ако се храни от по-голям съд.

Когато се използват по-малки купи, чинии и табли за хранене, не изпитваме лишение от храна, тъй като тя изглежда относително много в сравнение с размерите на съда. По-изисканите прибори също могат да ви помогнат да забавите вашето хранене.

8. Твърде голямо разнообразие

Отрупаните маси в ресторанта са едно от най-трудните препятствия пред спазването на диета. Твърде богатият избор на храна ни кара да опитаме от всичко и преди да се усетим сме изяли цялата чиния.

Затова - концентрирайте се само върху консумацията на правилните храни и ограничете разнообразието до минимума на вашите нужди. Изключение от това правило са храни, които са богати на хранителни вещества и бедни на калории като плодовете, бобовите растения, зеленчуците, супите, пълнозърнестите продукти и тези с ниско съдържание на мазнини.
Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини