14 °C

Астрономите следят втория междузвезден гост в Слънчевата система

В Слънчевата система има над 6300 известни комети. Има милиони астероиди. И от всички тези обекти, само за един се знае, че идва от другаде - Умуамуа, червен астероид с форма на пура. Сега учените са развълнувани от ново откритие, едва от миналата седмица. Комета на име C / 2019 Q4 (Борисов), открита на 30 август от кримския астроном любител Генадий Борисов, има траектория и скорост, които предполагат, че обектът е възникнал извън Слънчевата система.

Телескопите се насочват към мястото на кометата, за да се опитат да извлекат възможно най-много информация. В края на миналата седмица бе получена и първата пълноцветна снимка, показваща характерното газово изпускане, когато ледено кометно тяло се приближава към Слънцето.

И сега излизат първите изследвания. Два отделни екипа са анализирали кометата досега: един, който гледа цвета на обекта, и друг - неговия спектър, за да видят дали могат да научат повече за състава на странното тяло. Работата им тепърва предстои да бъде прегледана от научната общност.

Кометите и астероидите са два различни типа космически обекти. Астероидите са големи парчета скала и метал. Кометите са изградени от лед и скала; когато пътуват близо до Слънцето, топлината произвежда облак от пари и прах около кометата, който също така се отдалечава от източника на топлина, създавайки прословутата опашка на кометата.

В това отношение Умуамуа е отново изключение, което показваше характеристики както на комета, така и на астероид; или, вероятно, нито на едно от тях. Все още е няма окончателен отговор, отбелязва Scence Alert.

Знаем какво представляват кометите в Слънчевата система, дори знаем малко за екзокомети, орбитиращи около извънземни звезди. Например, комети са открити около звездата Бета Пикорис. Докато кометата преминава между нас и звездата, качеството на светлината на звездата се променя според химията на кометата. Тези екзокомети много приличат на нашите комети.

Но междузвездната комета би била източник за данни, който бихме могли да проучим отблизо - да видим колко е подобна или различна на нашите комети, може да ни разкаже повече за самата Слънчева система.

Ако кометата е подобна, това показва, че други планетарни системи могат да бъдат направени от същите неща като нашата, но наистина различен състав и поведение може да ни укажат други модели на планетарната система.

Според двете изследвания до момента, C / 2019 Q4 (Борисов) изглежда много като нашите комети в Слънчевата система. Първото изследване е ръководено от Пьотр Гузик и Михал Драгус от Ягелонския университет в Полша и публикувано в arXiv; другото е ръководено от астронома Юлия де Леон от Института за астрофистика на Канариите и е публикувано на сайта на Института.

Гузик и колегите му базират заключенията си на оптичните данни от телескопа Уилям Хершел и телескопа Gemini North. Те анализират червената и зелената величина и установяват, че цветът на кометата - много зелен и не много червен, по същество е същият като кометите с голям период в Слънчевата система, които възникват в облака на Оорт.

Де Леон и колегите ѝ изследвали кометата, използвайки Gran Telescopio Canarias, като получили три видими спектъра на кометата, използвайки инструмента OSIRIS, за да анализират нейния химичен състав. Те също показват, че кометата е  подобна на кометите от периферията на Слънчева система, спектрално "е приблизително в средата на [...] наблюдаваните за комерните ядра и астероидите в кометните орбити“.

"Това предполага, че кометите, образувани в други звезди, могат да имат сходен състав с тези, образувани в Слънчевата система и по този начин, вероятно, са били произведени от подобни процеси."

Има няколко неща, които тепърва ще установяват астрономите. Не се знае точно колко е голям обектът. Изображенията на кометите са размити поради изпускането на газове, което затруднява измерването на действителната скала вътре.

Наблюденията досега предполагат, че диаметърът е някъде между 2 и 16 километра. Това е много повече от 170-те метра на Умуамуа.

Произходът на кометата също предстои да бъде установен. Това вероятно ще отнеме месеци наблюдения, през които учените внимателно ще отбелязват пътя на обекта през небето, за да бъде установена неговата траектория.

За разлика от Умуамуа, който обаче беше открит едва когато излизаше от Слънчевата система, C / 2019 Q4 (Борисов) все още се насочва навътре. Обектът, според астрономите, ще достигне перихелий - най-близкия му подход до Слънцето, около 8 декември 2019 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини