Агенцията за закрила на детето не била проспала сигналите, довели до паниката

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) не е проспала сигналите за дезинформациите, които доведоха до паниката в ромски квартали в страната, съобщи днес пред Би Ти Ви председателят на агенцията доктор Елеонора Лилова. Както е известно, в началото на седмицата след слух, че социалните служби, ще започнат да прибират деца директно от училищата, се стигна до паника.

Лилова допълни, че сигналите са били предадени на съответните институции, защото ангажиментите на агенцията са именно такива. При нас работят 66 души, експерти, които се занимават основно с разработка на документи, допълни тя.

"От няколко месеца получаваме разнопосочни сигнали, че се злоупотребява с името на Държавната агенция за закрила на децата (ДАЗД) и на социалните служби. Някои хора разказват на други хора, че социалните целенасочено ще отнемат деца. На една лъжа, повторена 100 пъти, хората започват да вярват", каза Лилова. Тя уточни, че не може да каже кои са провокаторите, това е работа на службите, които вече разследват причините за създалата се ситуация.

Лилова не се съгласи с твърденията, че не е имало разяснения по темата от страна на ДАЗД. Според нея агенцията е разпространила достатъчно информации, но медиите не им обърнали внимание, защото в тях нямало нищо сензационно.

Д-р Елеонора Лилова обяви, че и в момента в България има действаща стратегия за закрила на детето, но тя изтича през следващата година. Тя допълни, че това не е проблем, защото има достатъчно документи, които да заместят стратегията до приемането на нов документ. Става дума за конституцията, Семейният кодекс и редица наредби. Лилова посочи, че и през 2007 година не е имало действаща стратегия за закрила на детето, но това не е създало проблеми.

Като основен проблем в момента тя посочи недоверието. За председателя на агенцията за закрила на детето важното в момента е да се търси съгласие по основните моменти на бъдещата стратегия. Елеонора Лилова призова по темата да се слушат официалните източници, а не това, което се предава от уста на уста.

Елеонора Лилова беше избрана за ръководител на ДАЗД през февруари. Предишният председател Офелия Кънева беше освободена в края на януари 2018 г., след като не бяха предприети адекватни мерки срещу насилие в дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини