Дневния център за деца с увреждания в Димитровград с номинация от ДАЗД

Дневният център за деца с увреждания в Димитровград е номиниран от Държавната агенция за закрила на детето - ДАЗД, за присъждане на  отличителния знак “АЗ ГАРАНТИРАМ ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО”  в категорията УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ.

Устойчивото развитие на Дневния център създава възможности за пълноценно развитие на децата и реално постигнатите резултати повишават тяхната удовлетвореност и високата оценка, която семействата им и местната общественост поставят. 

За 15 години ДЦДУ претърпява голямо развитие на своята материална база. Благодарение на няколко външно финансирани проекта, дворът бе изцяло облагороден. Оформени са зона за игри и почивка, изграден е Парк на приятелството и Сцена на мечтите, построени са спортна площадка за фитнес, баскетбол и бягане, която официално откри лично зам.-министъра на МТСП Зорница Русинова. Красиво оформените обособени пространства станаха привлекателна дестинация за децата и възрастните от местната общност, чрез редовно организиране на концерти, спортни празници, игри и много други събития.

Дневният център е разпознаван от жителите на града като място, където не само се грижат за децата, но и ги възпитават в умения за адекватно поведение и общуване. Децата редовно посещават Градска библиотека, Исторически музей, организирани изложби и концерти и други събития, радващи се на много посетители от различни възрасти. Центърът е търсен участник в редица благотворителни каузи, организирани в града, с красивите сувенири, които екипът изработва с участието на децата. Местната общественост дарява значителна част от средствата за изграждане на спортната площадка и сама подема гражданска инициатива за набиране на средства за осигуряване на люлка-везна за децата с увреждания.

Мястото, което Дневен център за деца с увреждания е извоювал, е с много труд и упоритост от страна на екипа за изминалите 15 години. Много са добрите практики, наложени в неговото развитие. ДЦДУ продължава да възпитава духа на толерантността и приемането от обществото, като залага на възпитаването на положителна самооценка и повишаване на самочувствието на всяко дете, на база постигнатите умения в Центъра, за да осигури водеща позиция на правото на всяко дете да извършва дейностите, в които желае да се включи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини