Деветима с присъди за съжителство с малолетна, осъдиха и някои родители

Деветима мъже са осъдени за съжителство с малолетно лице. Това показва справката на Районния съд в Хасково за 2018 година.

5 от делата са внесени с обвинителен акт, като 3 от тях са приключили с осъдителна присъда, а 2 - със споразумение. Останалите 4 дела са били внесени с предложение от Районна прокуратура-Хасково за освобождаване от наказателна отговорност и на лицата им е наложена глоба от  минимум по 1000 лева.

През миналата година няма оправдателни присъди по внесени дела от подобен характер. Законът предвижда до 2 години затвор или пробация, както и обществено порицание за мъж, заживял на съпружески начала без да е сключил брак с момиче, което не е навършило 16 години. Наказанието е по-тежко, ако момичето е под 14-годишна възраст, каквото дело е приключило в хасковския съд.  

Повечето осъдени се представят като роми или турци. Преобладаващата част от тях са жители на хасковския квартал "Република".

От Районния съд в Хасково отчетоха, че тази и миналата година е имало и дела с осъдени родители на извършители, които са създали условия на непълнолетното си дете и малолетно момиче да заживеят съпружески. 

Легално непълнолетни лица могат сключат брак единствено с разрешение на Районния съд, което се издава при важни причини - най-често това е свързано с предстоящо раждане. Преди години някои от дейците се измъкваха от наказателна отговорност, сключвайки брак след започване на делото. С цел да се избегне тази порочна практика, от тази година има изменение и допълнение на Наказателния кодекс, според което е отпаднала възможността деецът да се освободи от наказателна отговорност, ако сключи брак.

Междувременно от общинската служба "Социално подпомагане" в Хасково прекратиха детските надбавки на две майки, чиито деца са станали майки. Мерките са наложени за осемте месеца на година. През миналата година е имало общо 4 такива случая.

До август тази година са прекъснати помощите на 42 непълнолетни майки, получаващи ваучери за закупуване на памперси и храна за децата си. През 2018 година е имало общо 67 случая.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ви
    викинг
    11 -3
    18:13, 13 окт 2019
    Не са виновни те, ами норвежците! Нека живеят с малолетни, нека изнасилват 13 годишни в Разлог- това са нашите християнски ценности, за които се борим. Ако е за нещо стоностно никой не може да ни изкара на улицата, обаче поповете с пагони организираха литийно шествие в Бургас.
  • 2
    Ja
    Jack Bauer
    6 -1
    23:30, 13 окт 2019
    Хайвани...
  • 3
    Ба
    бай Киро
    11 0
    06:56, 14 окт 2019
    Бе така сте го написали, че рекох баси оргията деветима живеят с една малолетна...
Последни новини