Европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит

Европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит, което в четвъртък бе договорено след тежки преговори между ЕС и Великобритания.

Те са гласували единодушно в подкрепа на документа.

Това стана ясно след заседанието в Брюксел на Европейския съвет.

Лондон ще напусне ЕС на 31 октомври  както вече бе договорено. Оставя се обаче "вратичка" за удължаване на срока и след 31 октомври, ако Камарата на общините на Великобритания гласува "против".

Самият председател на Европейския съвет Доналд Туск заяви на пресконференция, че съжалява за напускането на Лондон и се надява някой ден Кралството да се завърне в Общността.

Сега предстои споразумението да бъде ратифицирано от британския парламент. Гласуването ще се проведе на извънредна сесия в събота.

Премиерът Борис Джонсън е убеден в подкрепата.

Но от Демократичната юнионистка партия отбелязаха в "Туитър", че все още не са подкрепили споразумението.

"Политико" публикува копие на проектозаключенията за Брекзит от срещата на върха на Европейския съвет. Не се казва нищо дали ЕС ще одобри, или няма да одобри отлагане на Брекзит, ако британските депутати не приемат сделката. Вместо това пише, че канят Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета да предприемат необходимите мерки, за да се гарантира, че споразумението може да влезе в сила от 1 ноември 2019 г., така че да се осигури подреден Брекзит.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини