21 °C

Здравните власти в САЩ предупреждават за опасностите от гръдните импланти

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), под натиска на жени, които твърдят, че са били увредени от импланти на гърдите, препоръча производителите да опишат подробно възможни усложнения от имплантите, включително редки ракови заболявания, редица други симптоми и необходимостта от допълнителни операции.

Агенцията препоръчва производителите да използват предупреждение на опаковката - най-стриктната мярка за предпазливост на FDA, за да изяснят рисковете от имплантите, включително че те не са устройства за цял живот и че шансовете за усложнения се увеличават с течение на времето.

Предупреждението също така ще изброява връзката на имплантите с рядка форма на лимфом и казва, че някои пациентки съобщават за умора, мускулни болки и болки в ставите.

Агенцията също така предложи на пациентите да бъде даден контролен списък, който да ръководи разговорите със техните хирурзи за рисковете и ползите от имплантите, преди жените да се подложат на операция.

Мерките са в отговор на оплаквания от пациентки, които заявиха, че не са били адекватно информирани за потенциални проблеми преди операцията.

"Чухме от много жени, че те не са напълно информирани за рисковете, когато обмислят импланти за гърди", заявиха в изявление главният заместник-комисар на FDA Ейми Абърнети и Джеф Шурен, директор на Центъра за устройства и радиологично здраве на агенцията.

Новите препоръки са "предназначени да подпомогнат информиращи разговори между пациентите и здравните специалисти, когато се обмислят импланти на гърдите“, добавят от агенцията.

Стъпките на FDA са най-новите мерки за справяне с докладите за усложнения, свързани с устройства, които са в центъра на понякога гневни дебати и правни действия от десетилетия.

Имплантите се използват в около 400 000 операции в САЩ всяка година, като 75 процента от участващите жени получават импланти по козметични причини. Повечето от останалите ги получават като част от реконструкция след операция за рак на гърдата.

През последните няколко години пациентите, които казват, че са били увредени от устройствата, стават все по-активни в социалните медии, които дават възможност на десетки хиляди пациенти да обменят информация. Появата на рядък рак, свързан с имплантите през последните години, също привлече повече внимание към потенциалните здравословни проблеми, свързани с имплантите.

FDA заяви, че 573 случая по целия свят са свързали имплантите с рядък рак, откакто агенцията е започнала да проследява проблема през 2011 г. По-голямата част от тези случаи са свързани с текстурирани импланти от Allergan.

Тридесет и три жени са умрели от заболяване, известно като свързан с гръден имплантант анапластичен голям клетъчен лимфом, рак на имунната система, съобщи агенцията. В същото време хиляди жени се оплакват от умора, замъгляване на мозъка и други проблеми, които в съвкупност се наричат "заболяване на гръдния имплант".

Никол Даруда, активистка от Ванкувър, Канада, която ръководи един от най-популярните сайтове за жени, които са имали проблеми с имплантите, приветства съобщението на FDA, но заяви, че то е доста закъсняло.

"Това трябваше да се случи", каза Даруда, на която бяха отстранени имплантите, след като имаше няколко здравословни проблеми. "Но не мисля, че би станало без нашия силен натиск" върху агенцията.

Даяна Зукерман, президент на Националния център за здравни изследвания с нестопанска цел, която работи по проблемите на имплантите от 30 години, заяви, че решенията на FDA са "много важни". Тя обаче изрази загриженост, че те все още са слаби и не са правно обвързващи, защото са под формата на "насоки" към индустрията.

Дали производителите на импланти действително спазват препоръките "зависи от това колко натиск FDA оказва върху производителите", каза тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини