15 °C

Здравните власти в САЩ предупреждават за опасностите от гръдните импланти

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), под натиска на жени, които твърдят, че са били увредени от импланти на гърдите, препоръча производителите да опишат подробно възможни усложнения от имплантите, включително редки ракови заболявания, редица други симптоми и необходимостта от допълнителни операции.

Агенцията препоръчва производителите да използват предупреждение на опаковката - най-стриктната мярка за предпазливост на FDA, за да изяснят рисковете от имплантите, включително че те не са устройства за цял живот и че шансовете за усложнения се увеличават с течение на времето.

Предупреждението също така ще изброява връзката на имплантите с рядка форма на лимфом и казва, че някои пациентки съобщават за умора, мускулни болки и болки в ставите.

Агенцията също така предложи на пациентите да бъде даден контролен списък, който да ръководи разговорите със техните хирурзи за рисковете и ползите от имплантите, преди жените да се подложат на операция.

Мерките са в отговор на оплаквания от пациентки, които заявиха, че не са били адекватно информирани за потенциални проблеми преди операцията.

"Чухме от много жени, че те не са напълно информирани за рисковете, когато обмислят импланти за гърди", заявиха в изявление главният заместник-комисар на FDA Ейми Абърнети и Джеф Шурен, директор на Центъра за устройства и радиологично здраве на агенцията.

Новите препоръки са "предназначени да подпомогнат информиращи разговори между пациентите и здравните специалисти, когато се обмислят импланти на гърдите“, добавят от агенцията.

Стъпките на FDA са най-новите мерки за справяне с докладите за усложнения, свързани с устройства, които са в центъра на понякога гневни дебати и правни действия от десетилетия.

Имплантите се използват в около 400 000 операции в САЩ всяка година, като 75 процента от участващите жени получават импланти по козметични причини. Повечето от останалите ги получават като част от реконструкция след операция за рак на гърдата.

През последните няколко години пациентите, които казват, че са били увредени от устройствата, стават все по-активни в социалните медии, които дават възможност на десетки хиляди пациенти да обменят информация. Появата на рядък рак, свързан с имплантите през последните години, също привлече повече внимание към потенциалните здравословни проблеми, свързани с имплантите.

FDA заяви, че 573 случая по целия свят са свързали имплантите с рядък рак, откакто агенцията е започнала да проследява проблема през 2011 г. По-голямата част от тези случаи са свързани с текстурирани импланти от Allergan.

Тридесет и три жени са умрели от заболяване, известно като свързан с гръден имплантант анапластичен голям клетъчен лимфом, рак на имунната система, съобщи агенцията. В същото време хиляди жени се оплакват от умора, замъгляване на мозъка и други проблеми, които в съвкупност се наричат "заболяване на гръдния имплант".

Никол Даруда, активистка от Ванкувър, Канада, която ръководи един от най-популярните сайтове за жени, които са имали проблеми с имплантите, приветства съобщението на FDA, но заяви, че то е доста закъсняло.

"Това трябваше да се случи", каза Даруда, на която бяха отстранени имплантите, след като имаше няколко здравословни проблеми. "Но не мисля, че би станало без нашия силен натиск" върху агенцията.

Даяна Зукерман, президент на Националния център за здравни изследвания с нестопанска цел, която работи по проблемите на имплантите от 30 години, заяви, че решенията на FDA са "много важни". Тя обаче изрази загриженост, че те все още са слаби и не са правно обвързващи, защото са под формата на "насоки" към индустрията.

Дали производителите на импланти действително спазват препоръките "зависи от това колко натиск FDA оказва върху производителите", каза тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
29 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
29 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
29 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
29 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
29 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
29 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
29 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
29 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
29 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
29 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
29 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
29 окт 2020
Последни новини