Как недействителните бюлетини в ромските секции във Варна изчезнаха между двата тура

Броят на недействителните бюлетини, подадени на балотажа в т.нар. ромски секции във Варна, е бил необяснимо по-нисък в сравнение с първия тур на изборите. Това показва анализът на протоколите, публикувани в сайта на Централната избирателна комисия. В някои от секциите разликата е повече от 8 пъти. В същото време обобщените данни от изборите във варненските гета сочат, че там победителят Иван Портних е събрал забележителна подкрепа от 92,3%.

В секцията, където гласуват жителите на най-голямото варненско гето "Максуда", на първи тур са регистрирани

над 70% недействителни бюлетини,

а на втория по-малко от 10%. В две секции във Варненския кв. "Аспарухово", където също живее компактна ромска общност, подадените недействителни бюлетини на първия изборен тур са били съответно малко над 80% и около 86%, докато на балотажа те са вече 3.5% и 7.3%.

В друг варненски квартал - "Владиславово" където има три секции, в които гласуват предимно роми недействителните бюлетини от първия изборен тур за кмет на града са били съответно около 41%, 45% и 57%, докато на втория в трит секции те са между 2.2% и 11%.

В район "Младост" във Варна също има две "ромски" секции. Там на 27 октомври са били подадени съответно 44.6% и малко над 56% недействителни бюлетини за кмет на Варна. На втория изборен тур техният брой е паднал рязко и те са 3% в едната и 8% в другата секция.

Анализът на протоколите от двете ромски секции в с. Каменар във Варна също показва

необяснима еволюция на електоралната култура

между двата изборни тура.

Данни от всички ромски секции във Варна показват също, че в тях гласовете, подадени за новия мандат Портних са 92,3%.

На тези избори Портних всъщност повтаря успеха си в градските гета на Варна, след като през 2015 г. спечелил безапелационно в 10 секции, където гласуват основно или само роми. Там той пожъна

разгромяващите между 70% и 90% от подадените действителни гласове.

В някои от секциите подкрепата за Портних дори надхвърляше 90%.

Сравнение с данните от редовните избори за местни органи на властта във Варна, проведени през 2011г., показва, че в същите секции предшественикът на Портних Кирил Йорданов, издигнат за четвъртия си мандат пак от ГЕРБ, също е пожънал най-високата си електорална подкрепа.

Според изборните протоколи от секциите в градските райони "Аспарухово", "Владислав Варненчик", "Одесос", "Младост" и село Каменар, тогава Йорданов бе спечелил с 92,6 % от действителните гласове.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини