Президентът върна избора на Гешев за главен прокурор

Президентът Румен Радев отказа да подпише указ, с който да назначи избрания на 24 октомври от Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Гешев – единственият номиниран за главен прокурор след Сотир Цацаров, чийто мандат изтича официално на 10 януари. Държавният глава реши да върне процедурата отново във ВСС точно две седмици, след като Гешев бе избран с 20 гласа "за" и 4 "против".

Сред мотивите на президента са, че изборът е от висока обществена значимост, че бъдещият главен прокурор трябва да се ползва от високото обществено доверие и че трябва да има истинско състезание между кандидати. Според държавния глава изборът засяга всеки български гражданин, заради което трябва да бъдат разсеяни всички съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона.

Веднага след избора на Гешев говорителят на съдебния съвет Боян Магдалинчев обяви, че при отказ на Радев да назначи Гешев, номинацията му само ще се прегласува без да се издигат други кандидати. Така, съдебният съвет ще приложи процедурата, по която бе избран председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков миналата година.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини