12 °C

Променят таксите за детските градини в община Димитровград

Община Димитровград промени таксите за детските градини на територията на града, кварталите на общинския център, гр. Меричлери и селата.

Днес на редовното си заседание ОбС прие предложените промени на Наредба № 10 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Димитровград. 

До момента родителите на деца от 2- до 4-годишна възраст, плащаха за пълен месец посещение на детска градина 54 лв – формирана от 12 лв постоянна и 42 лв дневна такса (21 дни х 2 лв).

Променя се освен размера, така и начина на формиране на месечната такса за посещение в детска градина, като отпада досега действащият механизъм чрез постоянна и пропорционална част и се въведжда месечна такса, в зависимост от присъствените дни на детето, еднаква за територията на град Димитровград, кварталите на града, гр. Меричлери и селата в общината. 

Месечната такса за посещение на деца в яслени групи към детските градини и за целодневни групи за децата от 2- до 4-годишна възраст става 65 лева за посещение в детските градини на територията на град Димитровград, кварталите на общинския център, гр. Меричлери и селата.

Таксата ще бъде еднокомпонентна и се формира въз основа на броя на дните, в които детето посещава детската градина и реално ползва услугата. Ако детето има пълен месец на посещаемост, родителите ще заплатят месечна такса в размер на 65 лева за ДГ. Ако детето е отсъствало в определени дни на месеца, родителите ще заплатят такса пропорционално и само за дните, в които е ползвана образователната услуга.

Месечната такса, дължима за дейностите по хранене, извън финансираните от държавата, за 5-и 6- годишните деца, посещаващи подготвителна целодневна група в детска градина ще бъде в размер на 55 лева за всички детски градини на територията на община Димитровград. Месечната такса е дължима пропорционално на присъствените дни. До сега, родителите на 5- и 6-годишните не заплащаха постоянната такса от 12 лв, а само по 2 лв на присъствен ден.

За деца, посещаващи полудневни групи (яслени и за 3- и 4- годишни деца) в детските градини на територията на община Димитровград месечната такса ще бъде в размер на 33,00 лв.

За деца на почасова организация в детските градини и групи на територията на община Димитровград месечната такса ще бъде в размер на 17,00 лв.

Месечната такса за посещение се фиксира като стойност за месеца и е дължима пропорционално на присъствените дни. При отсъствие на дете, такса не се заплаща за времето, през което то отсъства (но не повече от два месеца), при условие, че родителят/настойникът предварително (поне един ден по-рано) писмено е уведомил директора на детската градина.

Няма да се заплаща месечна такса за деца, ползващи социални услуги в общността - резидентен тип и за деца, посещаващи полудневни групи в общинските училища.

Променя се и таксата за ползване на детска кухня за деца от 10 месеца до 3 години - родителите или настойниците подават заявление до директора на детската градина и заплащат цена на храната в размер на 2,00 лв. на ден. До момента за детската кухня се заплащаше цена в размер на 1,50 лв на ден.

Направените промени за определяне размера на таксите за ползване на детска кухня, детски градини и яслени групи към детските градини на територията на община Димитровград е във връзка с настъпилите промени в нормативните актове, които регламентират задължителния характер на предучилищното образование, здравословното хранене на децата от 3 до 7 години, посещаващи детски заведения. От община Димитровград изтъкват и че таксите за ползване на детски ясли и градини и детска кухня в Наредба № 10 не са променяни повече от 10 години. 

Очакваните резултати от направените промени на Наредба №10 са гарантиране на по-висока ефективност на предоставените услуги; по-голяма яснота, справедливост, коректност, публичност и обективност при определянето и заплащането на размера на местните такси; синхронизиране на образователните политики на общинско ниво с действащото законодателство на Република България в областта на образованието; осъществяване на споделена отговорност от страна на родителите по отношение посещението на децата; постигане на баланс между направените разходи от Община Димитровград и хармонизиране на образователната инфраструктура на територията на общината, както и възстановяване на част от разходите на Общината по предоставяне на услугите;

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ли
  Лили
  7 -1
  15:01, 30 яну 2020
  Честито да ни е, вдигнаха данъците за смет, тока, таксите в общината сега и детските градини, направиха половината център с платени парко места и какво още ми чака ?
 • 2
  Ма
  майка
  3 -1
  15:23, 30 яну 2020
  Прекалено е!
 • 3
  Ди
  Диди
  4 -2
  15:47, 30 яну 2020
  Запомнете ги тия за другите избори!!! Егати изедниците! Не дават да надигнеш глава!
  • Мя
   Мяйка
   1 0
   11:41, 31 яну 2020
   Абсолютно сте права
 • 4
  Ма
  Майка
  1 0
  12:52, 2 фев 2020
  Голямо изчисление паднало! Мотивите за увеличаването са промени в наредбата за здравословно хранене. Винаги каквото и да променят все това казват. Как изчислиха, че точно тази промяна струва увеличение с един лев на ден? След отпадането на постоянната такса пропорционално на дните от месеца разпределянето й е около 0,50 лв. Стигнахме таксите на софийките градини. Но май повечето родители приемат това за нормално. Очаквах, че няма да се приеме заради недоволство :(
 • 5
  Ма
  Майка
  0 0
  16:59, 5 фев 2020
  хаха как не ви е срам,вместо да се намали Вие я вдигате.Искам да вметна какво е това " детето ми се разболява обаждам се да кажа в детската градина,че на другия ден няма да присъства и ми се отговаря ,ама ние го заявихме за утре".Не мога да си го обясня как от днес за утре се заявяват тия деца ,във всички градини е така.Не трябва ли от сутринта да се прави бройката и заявката за количеството порции храна .Значи детето ми не отива на другия ден,но аз си плащам таксата за деня. А вие вдигате таксата ........

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
27 окт 2020
Последни новини