8 °C

Променят таксите за детските градини в община Димитровград

Община Димитровград промени таксите за детските градини на територията на града, кварталите на общинския център, гр. Меричлери и селата.

Днес на редовното си заседание ОбС прие предложените промени на Наредба № 10 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Димитровград. 

До момента родителите на деца от 2- до 4-годишна възраст, плащаха за пълен месец посещение на детска градина 54 лв – формирана от 12 лв постоянна и 42 лв дневна такса (21 дни х 2 лв).

Променя се освен размера, така и начина на формиране на месечната такса за посещение в детска градина, като отпада досега действащият механизъм чрез постоянна и пропорционална част и се въведжда месечна такса, в зависимост от присъствените дни на детето, еднаква за територията на град Димитровград, кварталите на града, гр. Меричлери и селата в общината. 

Месечната такса за посещение на деца в яслени групи към детските градини и за целодневни групи за децата от 2- до 4-годишна възраст става 65 лева за посещение в детските градини на територията на град Димитровград, кварталите на общинския център, гр. Меричлери и селата.

Таксата ще бъде еднокомпонентна и се формира въз основа на броя на дните, в които детето посещава детската градина и реално ползва услугата. Ако детето има пълен месец на посещаемост, родителите ще заплатят месечна такса в размер на 65 лева за ДГ. Ако детето е отсъствало в определени дни на месеца, родителите ще заплатят такса пропорционално и само за дните, в които е ползвана образователната услуга.

Месечната такса, дължима за дейностите по хранене, извън финансираните от държавата, за 5-и 6- годишните деца, посещаващи подготвителна целодневна група в детска градина ще бъде в размер на 55 лева за всички детски градини на територията на община Димитровград. Месечната такса е дължима пропорционално на присъствените дни. До сега, родителите на 5- и 6-годишните не заплащаха постоянната такса от 12 лв, а само по 2 лв на присъствен ден.

За деца, посещаващи полудневни групи (яслени и за 3- и 4- годишни деца) в детските градини на територията на община Димитровград месечната такса ще бъде в размер на 33,00 лв.

За деца на почасова организация в детските градини и групи на територията на община Димитровград месечната такса ще бъде в размер на 17,00 лв.

Месечната такса за посещение се фиксира като стойност за месеца и е дължима пропорционално на присъствените дни. При отсъствие на дете, такса не се заплаща за времето, през което то отсъства (но не повече от два месеца), при условие, че родителят/настойникът предварително (поне един ден по-рано) писмено е уведомил директора на детската градина.

Няма да се заплаща месечна такса за деца, ползващи социални услуги в общността - резидентен тип и за деца, посещаващи полудневни групи в общинските училища.

Променя се и таксата за ползване на детска кухня за деца от 10 месеца до 3 години - родителите или настойниците подават заявление до директора на детската градина и заплащат цена на храната в размер на 2,00 лв. на ден. До момента за детската кухня се заплащаше цена в размер на 1,50 лв на ден.

Направените промени за определяне размера на таксите за ползване на детска кухня, детски градини и яслени групи към детските градини на територията на община Димитровград е във връзка с настъпилите промени в нормативните актове, които регламентират задължителния характер на предучилищното образование, здравословното хранене на децата от 3 до 7 години, посещаващи детски заведения. От община Димитровград изтъкват и че таксите за ползване на детски ясли и градини и детска кухня в Наредба № 10 не са променяни повече от 10 години. 

Очакваните резултати от направените промени на Наредба №10 са гарантиране на по-висока ефективност на предоставените услуги; по-голяма яснота, справедливост, коректност, публичност и обективност при определянето и заплащането на размера на местните такси; синхронизиране на образователните политики на общинско ниво с действащото законодателство на Република България в областта на образованието; осъществяване на споделена отговорност от страна на родителите по отношение посещението на децата; постигане на баланс между направените разходи от Община Димитровград и хармонизиране на образователната инфраструктура на територията на общината, както и възстановяване на част от разходите на Общината по предоставяне на услугите;

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ли
  Лили
  7 -1
  15:01, 30 яну 2020
  Честито да ни е, вдигнаха данъците за смет, тока, таксите в общината сега и детските градини, направиха половината център с платени парко места и какво още ми чака ?
 • 2
  Ма
  майка
  3 -1
  15:23, 30 яну 2020
  Прекалено е!
 • 3
  Ди
  Диди
  4 -2
  15:47, 30 яну 2020
  Запомнете ги тия за другите избори!!! Егати изедниците! Не дават да надигнеш глава!
  • Мя
   Мяйка
   1 0
   11:41, 31 яну 2020
   Абсолютно сте права
 • 4
  Ма
  Майка
  1 0
  12:52, 2 фев 2020
  Голямо изчисление паднало! Мотивите за увеличаването са промени в наредбата за здравословно хранене. Винаги каквото и да променят все това казват. Как изчислиха, че точно тази промяна струва увеличение с един лев на ден? След отпадането на постоянната такса пропорционално на дните от месеца разпределянето й е около 0,50 лв. Стигнахме таксите на софийките градини. Но май повечето родители приемат това за нормално. Очаквах, че няма да се приеме заради недоволство :(
 • 5
  Ма
  Майка
  0 0
  16:59, 5 фев 2020
  хаха как не ви е срам,вместо да се намали Вие я вдигате.Искам да вметна какво е това " детето ми се разболява обаждам се да кажа в детската градина,че на другия ден няма да присъства и ми се отговаря ,ама ние го заявихме за утре".Не мога да си го обясня как от днес за утре се заявяват тия деца ,във всички градини е така.Не трябва ли от сутринта да се прави бройката и заявката за количеството порции храна .Значи детето ми не отива на другия ден,но аз си плащам таксата за деня. А вие вдигате таксата ........

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
20 фев 2020
Последни новини