11 °C

Променят таксите за детските градини в община Димитровград

Община Димитровград промени таксите за детските градини на територията на града, кварталите на общинския център, гр. Меричлери и селата.

Днес на редовното си заседание ОбС прие предложените промени на Наредба № 10 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Димитровград. 

До момента родителите на деца от 2- до 4-годишна възраст, плащаха за пълен месец посещение на детска градина 54 лв – формирана от 12 лв постоянна и 42 лв дневна такса (21 дни х 2 лв).

Променя се освен размера, така и начина на формиране на месечната такса за посещение в детска градина, като отпада досега действащият механизъм чрез постоянна и пропорционална част и се въведжда месечна такса, в зависимост от присъствените дни на детето, еднаква за територията на град Димитровград, кварталите на града, гр. Меричлери и селата в общината. 

Месечната такса за посещение на деца в яслени групи към детските градини и за целодневни групи за децата от 2- до 4-годишна възраст става 65 лева за посещение в детските градини на територията на град Димитровград, кварталите на общинския център, гр. Меричлери и селата.

Таксата ще бъде еднокомпонентна и се формира въз основа на броя на дните, в които детето посещава детската градина и реално ползва услугата. Ако детето има пълен месец на посещаемост, родителите ще заплатят месечна такса в размер на 65 лева за ДГ. Ако детето е отсъствало в определени дни на месеца, родителите ще заплатят такса пропорционално и само за дните, в които е ползвана образователната услуга.

Месечната такса, дължима за дейностите по хранене, извън финансираните от държавата, за 5-и 6- годишните деца, посещаващи подготвителна целодневна група в детска градина ще бъде в размер на 55 лева за всички детски градини на територията на община Димитровград. Месечната такса е дължима пропорционално на присъствените дни. До сега, родителите на 5- и 6-годишните не заплащаха постоянната такса от 12 лв, а само по 2 лв на присъствен ден.

За деца, посещаващи полудневни групи (яслени и за 3- и 4- годишни деца) в детските градини на територията на община Димитровград месечната такса ще бъде в размер на 33,00 лв.

За деца на почасова организация в детските градини и групи на територията на община Димитровград месечната такса ще бъде в размер на 17,00 лв.

Месечната такса за посещение се фиксира като стойност за месеца и е дължима пропорционално на присъствените дни. При отсъствие на дете, такса не се заплаща за времето, през което то отсъства (но не повече от два месеца), при условие, че родителят/настойникът предварително (поне един ден по-рано) писмено е уведомил директора на детската градина.

Няма да се заплаща месечна такса за деца, ползващи социални услуги в общността - резидентен тип и за деца, посещаващи полудневни групи в общинските училища.

Променя се и таксата за ползване на детска кухня за деца от 10 месеца до 3 години - родителите или настойниците подават заявление до директора на детската градина и заплащат цена на храната в размер на 2,00 лв. на ден. До момента за детската кухня се заплащаше цена в размер на 1,50 лв на ден.

Направените промени за определяне размера на таксите за ползване на детска кухня, детски градини и яслени групи към детските градини на територията на община Димитровград е във връзка с настъпилите промени в нормативните актове, които регламентират задължителния характер на предучилищното образование, здравословното хранене на децата от 3 до 7 години, посещаващи детски заведения. От община Димитровград изтъкват и че таксите за ползване на детски ясли и градини и детска кухня в Наредба № 10 не са променяни повече от 10 години. 

Очакваните резултати от направените промени на Наредба №10 са гарантиране на по-висока ефективност на предоставените услуги; по-голяма яснота, справедливост, коректност, публичност и обективност при определянето и заплащането на размера на местните такси; синхронизиране на образователните политики на общинско ниво с действащото законодателство на Република България в областта на образованието; осъществяване на споделена отговорност от страна на родителите по отношение посещението на децата; постигане на баланс между направените разходи от Община Димитровград и хармонизиране на образователната инфраструктура на територията на общината, както и възстановяване на част от разходите на Общината по предоставяне на услугите;

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ли
  Лили
  7 -1
  15:01, 30 яну 2020
  Честито да ни е, вдигнаха данъците за смет, тока, таксите в общината сега и детските градини, направиха половината център с платени парко места и какво още ми чака ?
 • 2
  Ма
  майка
  3 -1
  15:23, 30 яну 2020
  Прекалено е!
 • 3
  Ди
  Диди
  4 -2
  15:47, 30 яну 2020
  Запомнете ги тия за другите избори!!! Егати изедниците! Не дават да надигнеш глава!
  • Мя
   Мяйка
   1 0
   11:41, 31 яну 2020
   Абсолютно сте права
 • 4
  Ма
  Майка
  1 0
  12:52, 2 фев 2020
  Голямо изчисление паднало! Мотивите за увеличаването са промени в наредбата за здравословно хранене. Винаги каквото и да променят все това казват. Как изчислиха, че точно тази промяна струва увеличение с един лев на ден? След отпадането на постоянната такса пропорционално на дните от месеца разпределянето й е около 0,50 лв. Стигнахме таксите на софийките градини. Но май повечето родители приемат това за нормално. Очаквах, че няма да се приеме заради недоволство :(
 • 5
  Ма
  Майка
  0 0
  16:59, 5 фев 2020
  хаха как не ви е срам,вместо да се намали Вие я вдигате.Искам да вметна какво е това " детето ми се разболява обаждам се да кажа в детската градина,че на другия ден няма да присъства и ми се отговаря ,ама ние го заявихме за утре".Не мога да си го обясня как от днес за утре се заявяват тия деца ,във всички градини е така.Не трябва ли от сутринта да се прави бройката и заявката за количеството порции храна .Значи детето ми не отива на другия ден,но аз си плащам таксата за деня. А вие вдигате таксата ........

Още новини

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини