360 000 контролирани гласа на изборите. Преглед на националния печат

„Сега": ЦИК обяви резултатите от изборите

Централната избирателна комисия обяви резултатите от изборите за членове на Европейския парламент. Резултатите са на база 100.00% обработени протоколи на СИК в РИК.
1. ГЕРБ 627693 гласа - 24.48%
2. Коалиция за България 476618 18.59%
3. Движение за права и свободи 364254 14.21%
4. Партия АТАКА 307985 12.01%
5. НДСВ 205145 8.00%
6. "СИНЯТА КОАЛИЦИЯ" 204784 7.99%
7. ПП "ЛИДЕР" 146984 5.73%

„24 Часа": Почва ръчно броене

Повторно преброяване на бюлетините от евровота поискаха от Синята коалиция вчера. Те се разминаха на косъм с втори човек в Европарламента, а мандатът отиде за НДСВ.
Разликата между жълти и сини е едва 361 гласа според предадените в ЦИК протоколи.
"Тя се появи в късните часове на изборния ден. Стават грешки. Длъжни сме дори само заради доброто си име да поискаме проверка", заяви шефът на щаба Петър Москов. От Синята коалиция обясниха скъсената дистанция, както и успеха на коалицията ЛИДЕР/"Новото време" с трансфер на гласове от страна на ДПС.

„Стандарт": Премиерски пост за ЧРД на Бойко

Ние в ГЕРБ се готвим да подарим премиерския пост за петдесетгодишнината на лидера ни. Това обяви председателят на партията Цветан Цветанов на пресконференция в изборната нощ. Само след седмица - на 13 юни, Бойко Борисов ще гърми шампанско за 50-годишния си юбилей. Неговите хора пък ще са във вихъра на кампанията за национален парламент.
Цветанов е сигурен, че ГЕРБ ще надхвърли резултата от сегашния вот и ще увеличи подкрепата за партията.
Самият Борисов пък подчерта, че ще "влезе в правителството само ако няма друг вариант". Той обаче не се чувствал некомпетентен за министърпредседателския пост, като гледал как се справят досегашните премиери, стана ясно от думите на Генерала.

"Новинар": Царят мълчи за коалиция, Кунева - за мястото в Европарламента

Антония Първанова и Меглена Кунева ще заемат двете депутатски места в Европейския парламент, които бяха спечелени на изборите от НДСВ. Това стана ясно вчера на пресконференция на партията. Целта ни беше висока избирателна активност и това се случи, каза водачът на листата на НДСВ и еврокомисар Кунева. Ние не си позволихме да излъжем и да подмамим избирателите и те ни се отблагодариха с гласуване, допълни Първанова. На въпрос дали Кунева ще предпочете мястото в Европарламента или това в Европейската комисия, тя отговори, че много еврокомисари са били и водачи на листи в държавите си. Това еврокомисар да участва в изборите е нещо напълно нормално, допълни лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Той не пожела да уточни и дали мисли за евентуална коалиция с друга партия за следващите избори.

„Дума": Ахмед Доган: Най-страшна е мутризацията в политиката

Най-страшно за нашия политически живот е, че той се мутризира. Такива типове имат претенции да бъдат премиери. Тези думи изрече лидерът на ДПС Ахмед Доган на пресконференцията сред евроизборите в НДК миналата нощ. Доган, чията партия е трета по резултат и печели три мандата в бъдещия европейски парламент, не спомена конкретни имена, но подчерта, че "такива субекти, които за няколко години искат да станат премиери и дават съвети как се управлява", ги е виждал много пъти. Той дори отправи молба към българския народ и медиите да не създават подобни продукти по неясни проекти и после "да се чудят как става това". Аз съм убеден като цяло, че Коалиция за България може да постигне по-високи резултати на националните избори, пък бе едно от основните послания на Сергей Станишев в изборната нощ.
След окончателно обявените резултати стана ясно, че ГЕРБ ще имат 5 евродепутати, БСП - 4, ДПС - 3, "Атака" - 2, НДСВ - 2, Синята коалиция - 1. В проценти ГЕРБ спечели изборите с 24,48%, Коалиция за България - 18,59%, "Атака" взе 12,01, ДПС - 14,21%, НДСВ - 8,%, а Синята коалиция - 7,99%.

„Стандарт": ЛИДЕР с втори дубъл за съюз с "Напред"

От ЛИДЕР и движение "Напред" стягат втори дубъл на коалицията си. По всяка вероятност бившите сътрудници, които се разделиха малко преди евровота, ще си партнират отново за парламентарните избори. Така заедно с Новото време партиите стават сигурно присъствие в следващия парламент, въпреки че не излъчиха свой човек в Брюксел.
По всяка вероятност от движението, ЛИДЕР и таралежите ще издигат кандидатури на хора, силни в отделни райони. Така например шефът на лидерите Кънчо Филипов ще води в Стара Загора, а рекламният бос Красен Кралев - във Варна. От движение "Напред" са готови да помогнат със Славчо Атанасов и Мария Капон, които имат сериозно влияние в Пловдив. От "Напред" заявиха, че още не са се отказали от идеята си за колкото се може по-широко дясно обединение. Оттам са готови да преговарят със Синята коалиция и ГЕРБ за общи кандидатури, които да са адекватен отговор на ДПС и БСП. Сините обаче са категорични, че няма да участват в обединение с ЛИДЕР заради неформалния водач на партията Христо Ковачки.

„Новинар": 360 000 манипулирани гласа дадени на евровота

Близо 360 000 са гласували несвободно на изборите за Европарламент в неделя. Това съобщи социологът Антоний Гълъбов от Асоциацията „Прозрачност без граници", които наблюдаваха целия процес на гласуване. Направихме индекс на контролирания вот, поясни Гълъбов. По думите му индексът отчитал не само купуването на гласове, но и "вота в условията на несвобода - когато работата и сигурността на бизнеса ти зависи от това дали ще гласуваш".
Ако приемем, че 0 е максимално зависимият вот, а 10 - максимално свободният, индексът, който отчитаме за цялата страна, е 5,63, малко над сивата зона, обясни социологът. Според направените изследвания 16,5% от всички гласували могат да бъдат определени като зависими. Тези проценти са 360 000 души и са равни на 3 мандата в Европейския парламент. Около 640 000 души пък са склонни да продадат гласа си за следващите избори, поясниха още експертите.

„Новинар": Чужди медии прогнозират сложна ситуация след 5 юли

Сложна ситуация ще настъпи у нас след парламентарния вот, прогнозираха вчера световните агенции, след като станаха ясни резултатите от евровота. В анализа си агенция Франс прес пише, че нито опозицията, нито управляващите са могли да генерират абсолютно мнозинство. Именно затова от агенцията отчитат, че ще има трудности при формирането на следващия кабинет. "Десницата в България, която спечели изборите, е разпокъсана. ГЕРБ получи 24,48%, но потенциалният й партньор Синята коалиция получи едва 7,99%, припомня АФП. Така според анализа герберите ще трябва да разчитат на подкрепата на поне две малки партии, които не са успели да изпратят депутат в ЕП, но са преминали прага от 4%.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини