Бизнесът иска по-ниски цени на тока

    Не е редно България да изнася ток на по ниска цена от тази, която плаща българският бизнес. Темата коментира тази вечер в Хасково пред посланици от над 10 държави и у нас, търговски аташета и представители на бизнеса председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

    Хасковската търговско-промишлена палата е домакин за  25-ти пореден път на среща, посветена на празника Трифон Зарезан, която има неформален характер за създаване на бизнес отношения между българските и чуждите работодатели и инвеститори. Присъстват членове на дипломатическия корпус у нас и представители от 15 регионални търговско-промишлени палати от страната ни и две палати от Турция. Идеята на тези срещи е в неформална обстановка да се направят контакти, които да развиват търговските и бизнес отношенията на българските работодатели, посочи председателят на ХТПП Янчо Янев.

    По време на официалната част на срещата Цветан Симеонов отбеляза пред гостите, че БТПП чества през тази година 125 години от основаването си, а Международната организация на работодателите- 100 години. “Горд съм да заявя този факт, че България е допринесла за света по отношение на организираната защита на интересите на работодателите“, посочи Цветан Симеонов.

    Той начерта няколко важни елемента в приоритетите на Асоциацията на българските работодатели, на която е член и Българската търговско-промишлена палата.

    Четири са основните пунктове, по които Асоциацията преговаря с държавата: подобряване на бизнес климата, който винаги от значение за работодателите, ускорено решение на проблемите с човешките ресурси-нововъзникнал през последните години с намаляването на нивата на безработицата и сравнително високите темпове на развитие на България, реформата в енергетиката, както и ускореното развитие на електронното правителство.

    Дигитализацията в българските предприятия върви доста успешно, реализират се проекти, отбеляза шефът на БТПП, като посочи голямата заслуга за това на българския еврокомисар Мария Габриел.

    Той призна, че бизнесът вижда постижения от страна на държавата в битката със сивата икономика. Има обаче и още много какво да се свърши. Едно от исканията е например облекчаване на процедурите за връзване към структурите на ВиК, ел.енергия и газ, отбеляза Василев. По този повод той цитира, че България се намира на 143 място в света от 160 държави в класацията за включване в електрическата мрежа. „И това е така, защото правилата са твърде тежки за бизнеса. А и създават условия за корупция“, посочи още Цветан Симеонов.

    „Водим доста тежки преговори с държавата по това да облекчим икономическата среда в България". Той визира конкретно по темата с човешките ресурси, че според нормативните актове „внос на работник“ трябва да приключи за два месеца, практически обаче процедурите са изпълними за половин година. Освен това, в някои от съответните институции има и намеци за корупция.

    "Прекалено много задължения се хвърлят на бизнеса, които не са обичайни и негова задача. Бизнесът има една единствена задача -да развива предприемаческата дейност, с която се е заел- да я прави по-конкурентноспособна, да създава повече работа за хората, повече износ -приходи за държавата. Време е държавните институции да си влязат в ролята“, коментира още Симеонов. Той посочи, че бизнесът, който е направил всички необходими вноски за своите работници за пенсионно осигуряване, за изплащане на краткосрочно болнично лечение или инвалидност, не бива да бъде натоварвав с нито една стотинка повече.

    По време на срещата изпълнителният директор на Икономическа зона "Тракия" Пламен Панчев посочи, че се надява в скоро време в Хасково да бъде привлечен инвеститор, който е да полезен за развитието на икономиката в региона. През последната година инвестициите в Икономическа зона „Тракия“, от която част е и Хасково, са повече от 150 милиона лева, посочи той.

    За развитието на бизнес междусъседските отношения подкрепа заяви и новият консул на България в Одрин Атанас Димов, който е хасковлия и също присъства на срещата днес.

    Представителите на дипломатическия корпус ще участват в ритуала по зарязването на лозята за берекет в събота в масива на Стамболово.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Dz
      Dzakardo
      9 -2
      19:46, 14 фев 2020
      2 часа вече няма ток в Кенана, пуснете тока кауни!!!
      • Co
        covid
        4 -6
        20:22, 14 фев 2020
        Когато го платиш ще го пуснем.
      • Dz
        Dzakardo
        9 -2
        23:02, 14 фев 2020
        Дадох последните си пари да платя на жена ти, но всеки лев си струваше!
      • Co
        covid
        1 -6
        10:35, 15 фев 2020
        Вярвам ти, педи. Виж коментара
    • 2
      И за всичко това да му е виновен друг. Ти си виновен крадецо- БЪЛГАРИН. ТИ
    • 3
      На
      Най
      10 -2
      21:00, 14 фев 2020
      крадливия народ. Най безочливия и корумпирания е българският народ. ФАКТ
    • 4
      ИН
      И най -простия народ
      13 0
      21:02, 14 фев 2020
      защото западняците крадат от други народи а българлина ограбва собствената си държава. Затова е простак
    • 5
      Ам
      Американски КурКосмат
      4 -6
      21:18, 14 фев 2020
      Продадох Патент в Хранително Вкусовата Промишленост
      на една от Най-Големите Компании в Америка
      ....
      Сега Гяурите като ви докарат машината от САЩ на Панаира в Пловдив ще цъкате с език
      и ще я купувате като Американска машина , без да знаете че Българин я е направил.
      ....
      Защо ? Защото не ми се занимава с тъпи Червени Вратове и Турски Аги :))
      Единственото което можете да развиете в Мутристана е лизането на задника на Мутрето и Бей Ахмет
    Последни новини