Най-много храна и пластмаса изхвърляме през зимата

Ситни фракции фракции под 4 см. ,хранителни и пластмасови отпадъци генерират в най-голямо количество хасковлии. Данните са от обобщения доклад за морфологичните отпадъци на община Хасково, който е част от Националния доклад. Негов съставител е „ЕКО-Морфология -България“, а поръчител Предприятието за дейностите по управление на околната среда ПУДОС/

Освен областният град, в общината влизат и 36 села. Количеството битов отпадък за 2017 година, която е последната в анализиа, възлиза на 33122.084 т.

Пробите, които са взимани за анализа, показват, че най-много отпадък в общината се генерира от храни през зимата. Следват пластмасата, хартията и картонът. При опасните отпадъци почистващите и перилните препарати са с най-висок дял, следват електрическите и електронните устройства.

През пролетта сводката показва, че изхвърляме по-малко хранителни отпадъци, но пък за сметка на това повече хартия. Гумите като боклук са около 1 % от взетите общо проби. През този сезон започва да се покачва и изхвърления отпадък от градините. Определено пролетта е сезонът на ремонтите и това е видно и от сметта. Анализът показва през пролетните седмици изхвърлянето на най-много предпазни средства-ръкавици, маски и филтри, които се използват при боядисване.

През лятото градинският боклук като количество скача, а хранителните отпадъци остават като количество почти колкото тези през пролетта. През зимата се изхвърля най-голямо количество хранителни остатъци.

Лекарствата с изтекъл срок на годност, които изхвърляме на боклука са около 2 % от общо генерираната смет, анализирана при пробите.

Обобщението показва, че годишно хранителният отпадък, който се изхвърля в общината е 5652,98 т., което е 13,88 % от общото количество смет. Отпадъците от хартия и картон са общо 5543 т., от които 1423 т са прибрани чрез действащите на територията на общината системи за разделно събиране и в пунктовете за вторични суровини. Събраната пластмаса е 4059 т, текстилът-1505 т., 218 т са гумите. Градинските отпадъци в общината са 6733 т., а стъклото-1833 т, като 109 т. от тях са чрез разделно събиране. Металните отпадъци са 3117 т, като по-голямата част от тях- 2084 т са разделно събрани.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Сн
    Снимката
    5 -2
    12:21, 15 фев 2020
    Щеше да е по-добре да публикувате снимка на анонимния автор!!!
  • 2
    По
    Победител
    6 0
    12:30, 15 фев 2020
    По света има опит в събирането на отпадък и смет.Но при 80% ДЕБИЛИ.Трудно се реализира.Първо не знаят,второ свикнали да лапат без да мислят.А при разделно събиране около 80% отпадци подлежащи на вторична преработка.Но трябва ПИПЕ.
Последни новини