10 °C

13 тол камери в хасковско, димитровградчани с винетка до гробищата въпреки табелите

  На изхода на Димитровград има монтирана камера на тол системата за регистриране на автомобилите, излизащи от Димитровград в посока Хасково, за наличието на винетки. Това бе официално потвърдено от пресцентъра на Националното тол управление, в отговор на наши запитвания, след 10-дневна кореспонденция.

  В отговора си BGToll потвърждават, че за да излезе от рамките на Димитровград по пътя за Хасково, след табелата "край на Димитровград", всеки автомобил трябва да има платена винетка. Това автоматично потвърждава и нуждата от платен пътен налог, за да се стигне до (новите) градски гробища и село Добрич.

  Мястото на преброителния пункт, както и монтираните камери на тол системата, се намират на 200 метра преди разклона за село Добрич и гробищния парк, а първият знак, указващ че за пътния участък се изисква платена винетка, е на 300 метра от рамката с камери, и се намира след разклона за селото.

  Ако хората се водят по указателните табели за задължителна платена винетка, то платеният участък започва след разклона за с. Добрич, а до самото село няма допълнителна табела за нужда от платен пътен налог. Тоест, ако следваме указанията на пътните знаци, за този участък не е нужно да сме платили налог на държавата под формата на винетка. В същото време, позицията на Тол управлението, изразена в отговора си до нашата редакция е, че след преминаването на знак Д12 за край на населеното място (Димитровград), по първокласният път I-5 за Хасково е необходима винетка и камерата, намираща се на 300 мерта преди указателната табела за нуждата от платен налог на държавата, следи за наличието на такава и нарушителите ще бъдат санкционирани. Което, според писмото-отговор от БГтол означава, че НЕ мястото на знака за нуждата от платен пътен налог, а знакът за край на населеното място и мястото на камерата, определят кога сме нарушители относно платената винетка.

  Гробищата се намират извън урбанизираната територия на Димитровград и казусът за това как димитровградчани  могат да стигат до гробищния парк без винетка е много трудно разрешим, ако се след буквата на закона. Преди пускането в действие на тол камерите на 17 февруари т.г., пътните табели разрешаваха маршрута без платена винетка. Единственият маршрут, водещ до гробищния парк, който е по-малко от 1,5 км., минава през два републикански пътя и едва ли ще се намери начин, по който Община Димитровград да се сдобие с част от двата пътя, за да може да бъде прамахнат винетния налог до гробищния парк на града.

  Кметът на общината Иво Димов заяви, че в управителния съвет на националното сдружение на общините (НСОРБ), където той вчера бе избран за зам.-председател за мандат 2019-2023г, са коментирали да се насрочи среща с МРРБ и АПИ, на която да бъдат обсъдени различните казуси в различните Общини.

  За димитровградския казус трябва да се прецени какви са възможностите и дали само този километър до гробищата може да се прехвърли за поддръжка към Общината и тя да отделя 5 или 8 хиляди лева за него, каза още Димов. Ако има такава възможност да се отдели само част от този път и Общината да отделя пари за неговото стопанисване, ще трябва да се премести и рамката с камери след разклона за село Добрич (където в момента е и табелата за винетка) и евентуално да се сложи нова, след гробищния парк.

  Ето и част от отговора на BGtoll на нашето запитване, относно наличието на тол камера на изхода на Димитровград:

  За ползване на републиканската пътна мрежа, какъвто е първокласният път I-5, след знак Д12 – край на населено място, е необходима винетка. На стационарната контролна рамка, разположена на изхода на Димитровград в посока Хасково, са монтирани камери на тол системата.

  В същото време от тол управлението ни информират, че на територията на област Хасково са разположени 13 стационарни контролни рамки, от които три са в населени места. Информацията от тези, които са в населените места, не се използва за контрол и правоприлагане. Тя служи за събиране на данни за допълнителните функции на тол системата, свързани с борбата със сивата икономика и подобряване на безопасността на движението.

  В обобщение, докато евентуално се разреши казусът, димитровградчани ще трябва да плащат винетки, за да  стигнат до гробищния парк на града, за да почетат своите близки или при траурни шествия.

  В същото време превозвачите твърдят, че Тол системата е частен монопол с държавни протекции и искат да се премахне посредникът между държавата и бранша, информира mediapool.

  Българският тол модел е конструиран така, че да има посредник между държавата и превозвачите, заявяват от превозваческия бранш. Частният посредник прибира 7% от приходите от събраните тол и винетни такси. За 2019 г. това са над 27 млн. лв., тъй като по данни на АПИ приходите от е-винетки са над 392 млн. лв.

  АПИ официално е разрешила да работят само два национални доставчика на услугата. Още преди да публикува общите условия, АПИ пусна на пазара ИТС - в края на 2018 г. Те представиха бордовото си устройство още през май 2019 г. то е на австрийската компания "Капш", която изгради тол системата за над 200 млн. лв.

  ИТС предлага бордовите устройства срещу наем от 15.90 лв. без ДДС месечно при 3-годишен срок на договора и големи неустойки за превозвачите при развалянето му.

  Освен ИТС, през 2019 г. АПИ регистрира още три национални доставчика на услуга, но реално до пазара беше допусната само "Конкорд Трафик Солюшънс", която продава е-винетки. На сайта ѝ няма информация да предлага тол. Превозвачи казаха, че от вчера получават писма от компанията, като офертата им е сходна с тази на ИТС, но цената на бордовото устройство е 14.98 лв. без ДДС на месец.

  Двете фирми не продават устройствата и не ги предоставят срещу депозит. Превозвачите искат за бордовите устройства да не се плаща и да се взимат срещу депозит. Смятат, че фирмите получават достатъчно от 7%, които взимат от пътните приходи.

  Олег Асенов призна, че държавата така е конструирала бизнес-модела, че данните за изминатите километри от камионите и автобусите трябва да минават без посредник. Така че всичко е законно.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ми
   митко
   8 -3
   17:58, 27 фев 2020
   всеки починал да бъде погребван пред домътси където живее
  • 2
   Дг
   Дгд
   10 -2
   18:09, 27 фев 2020
   Да направят един нов директен път през гората. Тъкмо ще изкарат и някой лев покрай това!
  • 3
   Й
   й
   8 0
   19:23, 27 фев 2020
   През гората,не може,дърводобива,така е оградил всичко,че пиле не мое да прехвръкне.Сигурно го водят частен имот.
   • Дг
    Дгд
    4 -1
    10:44, 28 фев 2020
    Дърводобив? А околната среда? Преди съм виждал сърнички там.
  • 4
   Ме
   Метъл
   4 -1
   18:48, 28 фев 2020
   Чупете камерата!
  • 5
   Ив
   Иво Стефанов
   8 0
   20:35, 28 фев 2020
   Значи ако отида да си заредя колата от едната от двете бензиностанции, по правилник трябва да обърна на разклона, а колата я използвам само в града(това теоретично нали) значи ще получа глоба. Пицарията разнася пици само в града, значи няма нужда от винетка, обаче ако зареди на газпром или зара ще бъде глобен собственика, който е отишъл да обърне на разклона, защото нали няма право да се връща в еднопосочното.....
   • Др
    Другаря
    3 0
    13:39, 1 мар 2020
    Много точно си разбрал! Нез винетка нямаш право да минаваш покрай камерте и точка ;)

  Хороскоп за 06.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
  06 апр 2020
  Последни новини