6 °C

13 тол камери в хасковско, димитровградчани с винетка до гробищата въпреки табелите

  На изхода на Димитровград има монтирана камера на тол системата за регистриране на автомобилите, излизащи от Димитровград в посока Хасково, за наличието на винетки. Това бе официално потвърдено от пресцентъра на Националното тол управление, в отговор на наши запитвания, след 10-дневна кореспонденция.

  В отговора си BGToll потвърждават, че за да излезе от рамките на Димитровград по пътя за Хасково, след табелата "край на Димитровград", всеки автомобил трябва да има платена винетка. Това автоматично потвърждава и нуждата от платен пътен налог, за да се стигне до (новите) градски гробища и село Добрич.

  Мястото на преброителния пункт, както и монтираните камери на тол системата, се намират на 200 метра преди разклона за село Добрич и гробищния парк, а първият знак, указващ че за пътния участък се изисква платена винетка, е на 300 метра от рамката с камери, и се намира след разклона за селото.

  Ако хората се водят по указателните табели за задължителна платена винетка, то платеният участък започва след разклона за с. Добрич, а до самото село няма допълнителна табела за нужда от платен пътен налог. Тоест, ако следваме указанията на пътните знаци, за този участък не е нужно да сме платили налог на държавата под формата на винетка. В същото време, позицията на Тол управлението, изразена в отговора си до нашата редакция е, че след преминаването на знак Д12 за край на населеното място (Димитровград), по първокласният път I-5 за Хасково е необходима винетка и камерата, намираща се на 300 мерта преди указателната табела за нуждата от платен налог на държавата, следи за наличието на такава и нарушителите ще бъдат санкционирани. Което, според писмото-отговор от БГтол означава, че НЕ мястото на знака за нуждата от платен пътен налог, а знакът за край на населеното място и мястото на камерата, определят кога сме нарушители относно платената винетка.

  Гробищата се намират извън урбанизираната територия на Димитровград и казусът за това как димитровградчани  могат да стигат до гробищния парк без винетка е много трудно разрешим, ако се след буквата на закона. Преди пускането в действие на тол камерите на 17 февруари т.г., пътните табели разрешаваха маршрута без платена винетка. Единственият маршрут, водещ до гробищния парк, който е по-малко от 1,5 км., минава през два републикански пътя и едва ли ще се намери начин, по който Община Димитровград да се сдобие с част от двата пътя, за да може да бъде прамахнат винетния налог до гробищния парк на града.

  Кметът на общината Иво Димов заяви, че в управителния съвет на националното сдружение на общините (НСОРБ), където той вчера бе избран за зам.-председател за мандат 2019-2023г, са коментирали да се насрочи среща с МРРБ и АПИ, на която да бъдат обсъдени различните казуси в различните Общини.

  За димитровградския казус трябва да се прецени какви са възможностите и дали само този километър до гробищата може да се прехвърли за поддръжка към Общината и тя да отделя 5 или 8 хиляди лева за него, каза още Димов. Ако има такава възможност да се отдели само част от този път и Общината да отделя пари за неговото стопанисване, ще трябва да се премести и рамката с камери след разклона за село Добрич (където в момента е и табелата за винетка) и евентуално да се сложи нова, след гробищния парк.

  Ето и част от отговора на BGtoll на нашето запитване, относно наличието на тол камера на изхода на Димитровград:

  За ползване на републиканската пътна мрежа, какъвто е първокласният път I-5, след знак Д12 – край на населено място, е необходима винетка. На стационарната контролна рамка, разположена на изхода на Димитровград в посока Хасково, са монтирани камери на тол системата.

  В същото време от тол управлението ни информират, че на територията на област Хасково са разположени 13 стационарни контролни рамки, от които три са в населени места. Информацията от тези, които са в населените места, не се използва за контрол и правоприлагане. Тя служи за събиране на данни за допълнителните функции на тол системата, свързани с борбата със сивата икономика и подобряване на безопасността на движението.

  В обобщение, докато евентуално се разреши казусът, димитровградчани ще трябва да плащат винетки, за да  стигнат до гробищния парк на града, за да почетат своите близки или при траурни шествия.

  В същото време превозвачите твърдят, че Тол системата е частен монопол с държавни протекции и искат да се премахне посредникът между държавата и бранша, информира mediapool.

  Българският тол модел е конструиран така, че да има посредник между държавата и превозвачите, заявяват от превозваческия бранш. Частният посредник прибира 7% от приходите от събраните тол и винетни такси. За 2019 г. това са над 27 млн. лв., тъй като по данни на АПИ приходите от е-винетки са над 392 млн. лв.

  АПИ официално е разрешила да работят само два национални доставчика на услугата. Още преди да публикува общите условия, АПИ пусна на пазара ИТС - в края на 2018 г. Те представиха бордовото си устройство още през май 2019 г. то е на австрийската компания "Капш", която изгради тол системата за над 200 млн. лв.

  ИТС предлага бордовите устройства срещу наем от 15.90 лв. без ДДС месечно при 3-годишен срок на договора и големи неустойки за превозвачите при развалянето му.

  Освен ИТС, през 2019 г. АПИ регистрира още три национални доставчика на услуга, но реално до пазара беше допусната само "Конкорд Трафик Солюшънс", която продава е-винетки. На сайта ѝ няма информация да предлага тол. Превозвачи казаха, че от вчера получават писма от компанията, като офертата им е сходна с тази на ИТС, но цената на бордовото устройство е 14.98 лв. без ДДС на месец.

  Двете фирми не продават устройствата и не ги предоставят срещу депозит. Превозвачите искат за бордовите устройства да не се плаща и да се взимат срещу депозит. Смятат, че фирмите получават достатъчно от 7%, които взимат от пътните приходи.

  Олег Асенов призна, че държавата така е конструирала бизнес-модела, че данните за изминатите километри от камионите и автобусите трябва да минават без посредник. Така че всичко е законно.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ми
   митко
   8 -3
   17:58, 27 фев 2020
   всеки починал да бъде погребван пред домътси където живее
  • 2
   Дг
   Дгд
   10 -2
   18:09, 27 фев 2020
   Да направят един нов директен път през гората. Тъкмо ще изкарат и някой лев покрай това!
  • 3
   Й
   й
   8 0
   19:23, 27 фев 2020
   През гората,не може,дърводобива,така е оградил всичко,че пиле не мое да прехвръкне.Сигурно го водят частен имот.
   • Дг
    Дгд
    4 -1
    10:44, 28 фев 2020
    Дърводобив? А околната среда? Преди съм виждал сърнички там.
  • 4
   Ме
   Метъл
   4 -1
   18:48, 28 фев 2020
   Чупете камерата!
  • 5
   Ив
   Иво Стефанов
   8 0
   20:35, 28 фев 2020
   Значи ако отида да си заредя колата от едната от двете бензиностанции, по правилник трябва да обърна на разклона, а колата я използвам само в града(това теоретично нали) значи ще получа глоба. Пицарията разнася пици само в града, значи няма нужда от винетка, обаче ако зареди на газпром или зара ще бъде глобен собственика, който е отишъл да обърне на разклона, защото нали няма право да се връща в еднопосочното.....
   • Др
    Другаря
    3 0
    13:39, 1 мар 2020
    Много точно си разбрал! Нез винетка нямаш право да минаваш покрай камерте и точка ;)

  Хороскоп за 25.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
  25 фев 2021
  Последни новини