Храната поскъпва рекордно. Преглед на печата

"С два неясни члена за извънредното положение депутатите парализираха бизнеси за милиони", пише "24 часа". Работодатели очакват в сряда депутатите да променят закона, за да се реагира колкото се може по-бързо в помощ на икономиката. Държавата пък  чака становища от парламентарни комисии може ли да продължават големи строежи на различните видове инфраструктура.

"12 процента от фирмите са спрели работа", пише "Дума" на първа страница. Очакват 5-6 на сто спад на икономиката и проблеми с доставките на някои пресни и сезонни продукти. Проучването е на Българската търговско-промишлена палата.

"Храната поскъпна рекордно" е водещото заглавие на "Земя". Данните за страната ни са на Европейската комисия за цените на суровините и хранителните продукти, за една година поскъпването на цените на дребно е 7,9 на сто. Освен това според Държавната комисия по стоковите борси и тържищата през последните две седмици има осезаем скок в цените на хранителните продукти.  

"Труд" коментира "Заради забавени доставки през границата недостигът на храни вдига цените". Най-голямо е увеличението при свинското месо, картофите и лимоните. Масово се търсят дезинфектанти, а тоалетната хартия е поскъпнала с два лева.

"Монитор" цитира министъра на финансите Владислав Горанов, койт, в телевизионно интервю заяви "Актуализираме бюджета в подкрепа на бизнеса". Вестникът информира и че безлихвените заеми за физически лица с таван 1 500 лева ще се изплащат до две години. Според министъра на туризма ще има ваучери до 25 хиляди евро в помощ на малките и средни фирми в туризма.

"Телеграф" допълва по темата, че друга мярка за стимулиране на туризма е това лято да няма такси за чадъри и шезлонги на плажа. Друга идея, вече оповестена, е да се дават ваучери за следваща почивка на хората, чиито резервации не са се осъществили поради кризата. Хотелиери предлагат Слънчев бряг, Свети Влас и Несебър да приемат българи и чужденци на лечебен туризъм.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев уверява, че банковата система е в добра кондиция, пише "24 часа". Стана ясно, че се предвижда разсрочване на кредитите със срок от 3 до 6 месеца, като всеки сам ще се договаря с банките. Вестникът цитира изследване на БАН за стреса от извънредното положение, според което най-засегнати са жените в активна възраст.

В агроприложението на "Телеграф" министърът на земеделието Десислава Танева призовава за пореден път веригата големи супермаркети да зареждат с български храни, защото зеленчукопроизводители вече се оплакват от липсата на клиенти за покупки на едро. В приложението за коронавируса и щетите от него е цитиран американски учен, който предупреждава, че COVID 19 ще се трансформира в сезонен вирус, както грипа. Оптимистично звучи информацията, че Китай и САЩ вече тестват ваксината върху доброволци. .

"Труд" пише за лекарствата, които действат срещу COVID 19. Световната здравна организация започва тестване на 4 потенциални лечения.

"Голяма част от хората спазват съвестно правилата", подчертава в интервю за "Монитор" заместник-кметът по финанси и здравеопазване на София дончо Барбалов. Той допълва, че се правят разчети за загубите от кризата на градския транспорт. БАабалов уверява, че управленският екип на столицата ще направи каквото може, за да подпомогне малкия и среден бизнес в града.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини