6 °C

Стар соц-лозунг на сграда в Димитровград актуален в днешното извънредно положение

Изображение 1 от 2

  Лозунгът от снимката, който гласи "ВИСОКАТА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ - ПОКАЗАТЕЛ ЗА КОЛЕКТИВНА СИЛА" се намира на полуразрушена сграда в димитровградска кариера и въпреки, че е от различно време и различен политически строй, е напълно актуален за времето и ситуацията, в която се намира България и света в момента.

  Въпреки, че стария соц-лозунг е бил предназначен за работниците в кариерата, с цел да им напомня да бъдат предпазливи и отговорни за себе си и другарите си, е напълно актуален в днешно време.

  Всички мерки, които са взети в момента в България и в голяма част от света, са с цел неразпространение на пандемичния коронавирус COVID-19, но ефективността на всяка мярка, ограничения, забрана и препоръка лежат на плещите на "ВИСОКАТА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ", която всеки от нас трябва да придобие или да изповядва.

  В момента всеки е потенциален вирусоносител и това го прави и разпространител на заразата - никой от нас не може да е напълно сигурен, че няма да принесе заразата върху най-близките си хора. Ограничаването на контактите е изцяло лична отговорност, но това може да допринесе да се ограничи заразата. Забраните за събиране на публични места, като паркове и градинки, контролът за посещението на търговските обекти, глобите и санкциите са безполезни, ако не проявяваме лична отговорност към останалата част на обществото и най-вече към нашите близки и познати. Ако нямаме лична отговорност спрямо разпространението на вируса, ако не мислим как да предпазим себе си и близките си, каквито и да било мерки нама да помогнат. 

  Когато личната отговорност на всеки е на високо ниво, това ще доведе до "КОЛЕКТИВНА СИЛА", като заразата ще бъде максимално ограничена и нашето общество ще понесе по-малко последици върху здравето на нацията.

  Примерите за лична безотговорност към останалите хора не са малко и навсякъде се виждат, били те са съзнателни или несъзнателни. 

  Съзнателните примери са нарушаването на създадените правила за неструпване на хора на едно място и това го срещаме по улици и градинки, съзнателно се нарушават и карантини и това, че част от тези нарушения се санкционират, води до тяхното намаляване, но не и до тяхното изчезване.

  Ето пример за несъзнателно действие - прибирате се в къщи от работа и през цялото време добросъвестно сте спазвали всички предписания на здравните власти, като миене на ръце, дезинфекциране, носене на маска и други, но влизате в тесния асансьор със съседката си баба Таня, която тъкмо е изхвърлила боклука. Вие като активен човек е много вероятно да сте преносител на заразата, въпреки че нямате симптоми и във вашия град няма регистриран случай на коронавирус, но в малката кабинка поздравявате любезно старата дама и вируса се прехвърля върху нея. Тя се прибира в дома си при дядо Драго, който в последствие също се разболява. Чувате от съседи след седмица, че двамата старци са в болница, страдащи от коварния вирус. И двамата са имали и други здравословни проблеми, те повече не се връщат в жилището си на етажа под вашия и техни роднини лепят некролог на входната врата на блока. Идва лятото и вашето дете ви пита къде е дядото, който винаги ме закачаше като минавах покрай пейката, на която прекарваше хубавите дни, онзи на бабата, която ни носеше от вкусния си кекс винаги, когато го правеше. Вашият живот продължава, вируса го няма, но може да загубим много близки за нас хора и това може да се случи, защото не си се качил по стълбите.

  Идва Великден, пазете вашите близки и любими хора, не се събирайте и не пазарувайте заедно. Бъдете отговорни! "ВИСОКАТА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ - ПОКАЗАТЕЛ ЗА КОЛЕКТИВНА СИЛА"

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ву
   Вулканец
   5 0
   07:48, 12 апр 2020
   Високата лична отговорност на нашите управници през прехода, е показател за състоянието на Българския народ !
  • 2
   Й
   й
   4 -1
   10:44, 12 апр 2020
   Ще пропусна,бабата,а ще се кача,на втория курс.А може и по стълбите,нали,требе да се спортува.

  Хороскоп за 26.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
  26 яну 2021
  Последни новини