13 °C

Стар соц-лозунг на сграда в Димитровград актуален в днешното извънредно положение

Изображение 1 от 2

  Лозунгът от снимката, който гласи "ВИСОКАТА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ - ПОКАЗАТЕЛ ЗА КОЛЕКТИВНА СИЛА" се намира на полуразрушена сграда в димитровградска кариера и въпреки, че е от различно време и различен политически строй, е напълно актуален за времето и ситуацията, в която се намира България и света в момента.

  Въпреки, че стария соц-лозунг е бил предназначен за работниците в кариерата, с цел да им напомня да бъдат предпазливи и отговорни за себе си и другарите си, е напълно актуален в днешно време.

  Всички мерки, които са взети в момента в България и в голяма част от света, са с цел неразпространение на пандемичния коронавирус COVID-19, но ефективността на всяка мярка, ограничения, забрана и препоръка лежат на плещите на "ВИСОКАТА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ", която всеки от нас трябва да придобие или да изповядва.

  В момента всеки е потенциален вирусоносител и това го прави и разпространител на заразата - никой от нас не може да е напълно сигурен, че няма да принесе заразата върху най-близките си хора. Ограничаването на контактите е изцяло лична отговорност, но това може да допринесе да се ограничи заразата. Забраните за събиране на публични места, като паркове и градинки, контролът за посещението на търговските обекти, глобите и санкциите са безполезни, ако не проявяваме лична отговорност към останалата част на обществото и най-вече към нашите близки и познати. Ако нямаме лична отговорност спрямо разпространението на вируса, ако не мислим как да предпазим себе си и близките си, каквито и да било мерки нама да помогнат. 

  Когато личната отговорност на всеки е на високо ниво, това ще доведе до "КОЛЕКТИВНА СИЛА", като заразата ще бъде максимално ограничена и нашето общество ще понесе по-малко последици върху здравето на нацията.

  Примерите за лична безотговорност към останалите хора не са малко и навсякъде се виждат, били те са съзнателни или несъзнателни. 

  Съзнателните примери са нарушаването на създадените правила за неструпване на хора на едно място и това го срещаме по улици и градинки, съзнателно се нарушават и карантини и това, че част от тези нарушения се санкционират, води до тяхното намаляване, но не и до тяхното изчезване.

  Ето пример за несъзнателно действие - прибирате се в къщи от работа и през цялото време добросъвестно сте спазвали всички предписания на здравните власти, като миене на ръце, дезинфекциране, носене на маска и други, но влизате в тесния асансьор със съседката си баба Таня, която тъкмо е изхвърлила боклука. Вие като активен човек е много вероятно да сте преносител на заразата, въпреки че нямате симптоми и във вашия град няма регистриран случай на коронавирус, но в малката кабинка поздравявате любезно старата дама и вируса се прехвърля върху нея. Тя се прибира в дома си при дядо Драго, който в последствие също се разболява. Чувате от съседи след седмица, че двамата старци са в болница, страдащи от коварния вирус. И двамата са имали и други здравословни проблеми, те повече не се връщат в жилището си на етажа под вашия и техни роднини лепят некролог на входната врата на блока. Идва лятото и вашето дете ви пита къде е дядото, който винаги ме закачаше като минавах покрай пейката, на която прекарваше хубавите дни, онзи на бабата, която ни носеше от вкусния си кекс винаги, когато го правеше. Вашият живот продължава, вируса го няма, но може да загубим много близки за нас хора и това може да се случи, защото не си се качил по стълбите.

  Идва Великден, пазете вашите близки и любими хора, не се събирайте и не пазарувайте заедно. Бъдете отговорни! "ВИСОКАТА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ - ПОКАЗАТЕЛ ЗА КОЛЕКТИВНА СИЛА"

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ву
   Вулканец
   5 0
   07:48, 12 апр 2020
   Високата лична отговорност на нашите управници през прехода, е показател за състоянието на Българския народ !
  • 2
   Й
   й
   4 -1
   10:44, 12 апр 2020
   Ще пропусна,бабата,а ще се кача,на втория курс.А може и по стълбите,нали,требе да се спортува.

  Хороскоп за 21.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Поставили сте си задачи, за които ще ви е нужна повече енергия. Съсредоточете се върху по-близките си цели, дългосрочните оставете за по-късен етап. Едно запознанство може да прерасне в по-сериозна връзка. Вие сте готови за промяната, която следва и сте наясно, че тя ще ви наложи и ограничения, но няма да съжалявате.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Търсете промяната, предизвикателствата поддържат духа ви силен. Работете за приключване на вече започнати задачи, като не забравяте и за домашните задължения. С приятели ще се разведрите, обменяйки мисли и енергия. В професионален план се очертават полезни срещи. Подробностите от бита също ще привлекат вниманието ви.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Популярността, за която отдавна мечтаете днес ще ви навести. Стараейки се да сте сред първите ще поемете риск, за който не сте мислили преди. Не се притеснявайте, няма да ви навреди, напротив. Обещания за по-тясно обвързване ще получите или ще дадете. Те могат да имат отношение както към деловите ви задачи, така и към конкретен човек.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще продължите да се трудите с желание и ентусиазъм, имайки енергия и добро настроение. Имате конкретни планове, но все още не сте проучили възможностите как да ги реализирате. Ще споделите намеренията си с партньора и заедно ще работите за да устроите по-добре личния си живот.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Природата ви е дарила с устремност и плам - комбинация, която ви дарява с изисканост и приспособимост, с късмет и ярка интелигентност. Това не са комплименти а залог за успех. Няма да е излишно, ако все пак не се главозамаете, и не забравите, че съществува едно качество наречено скромност. Положете усилия, ако трябва за да си го отгледате и съхраните, за да го имате за дълго.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наследствени имоти ще занимават мислите ви и ще ви създават повече грижи, което ще отнеме голяма част от времето ви.С вроденото си великодушие ще отхвърлите с усмивка обзелите ви съмнения към определен човек. Днес някой е приготвил чудесна изненада за вас. Не позволявайте да ви диктуват условия, които не са ви изгодни. Нуждеаете се от повече съсредоточеност и лесно ще се справите с трудностите.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Устремени сте към промяна и това ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и не бива да се поддавате на влиянието му. Заемете се с дела, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Включете и приятелите си, като не забравяте и интимния си партньор.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Действията ви карат хората около вас да ви се възхищават. Наистина успявате да подредите делата си така, че да не остане нещо, от което бихте могли да сте недоволни. В личен план се радвате на споделени чувства от страна на човека, с когото сте обвързани емоционално. Ще останете очаровани.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Добронамереността ви към околните ще се възнагради. С желание ще ви помагат и напътстват, стига да не пренебрегвате нечие внимание. Любовта ще ви вдъхнови и подтикне към творчески подход в работата. Започвате нов проект, и ще се изненадата от добрия прием, на който ще се радвате.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е чудесен за вас и показателни в това отношение са радостните събития, които ще ви преследват през целия ден. Не подценявайте късмета си и отделете време за да изгладите недоразуменията с ваш близък. Със сигурност ще успеете.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очертават се забавни мигове с ваши близки. Настроени сте авантюристично, а и обстоятелствата са подходящи за целта. Имате възможности сред които можете да избирате и вие няма да се поколебаете да влезнете в ролята на онези, които решават вместо другите. Бъдете по-внимателни със здравето си и не го подлагайте на изпитания.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Програмата ви за днес ще е натоварена, но приемете предизвикателствата. Бъдете старателни и с качествата, които притежавате, ще постигнете върхове. Вечерта с удоволствие ще се насладите на присъствието на човек, когото харесвате. Имате толкова неща да споделите, че нощта може и да не стигне.
  21 окт 2020
  Последни новини