Коронавирусът си отивал през юни. Преглед на печата

24 часа

Със зор изгасили пожара в къщата на Доган

Пожарът в най-новата лятна резиденция на Ахмед Доган в парк "Росенец" край Бургас е загасен трудно.

"Огънят тръгва от кухненско помещение в подпокривното пространство на сградата. Сигналът е постъпил в пожарната в 11,40 ч.

На мястото са се отправили два противопожарни автомобила, към които се присъединяват и две водоноски, тъй като налягането на водата в района е изключително ниско и това е довело до затруднение при гасителните дейстивия", заяви за "24 часа" говорителят на полицията Цветелина Рандева. Няма данни за умишлен палеж.

Самият Ахмед Доган бил в имението по време на пожара, но не е пострадал.

Труд

Коронавирусът си отивал през юни

Коронавирусът ще изчезне през юни, прогнозираха пред "Труд" вирусолози. "Очаквам епидемията да приключи съвсем скоро. Според мен тя ще има подобна съдба на случилото се с друг вирус - SARS, който през един прекрасен юни си отиде завинаги" коментира пред "Труд" доц. Атанас Мангъров. Той бе категоричен, че час по-скоро трябва да се отворят ясли, детски градини, училища и университети. "Няма защо да се питат родителите дали искат да пускат децата си на детска градина. Отворете забавачките и който иска ще праща децата си, който не иска ще ги държи у дома", коментира още Мангъров.

"Анализираме ситуацията у нас и на Балканите. Засега мерките у нас работят", категоричен бе членът на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. Той посъветва да си мием ръцете 20 пъти на ден и навън да не посягаме към очите, носа и устата си.

Монитор

Бейбибум през извънредното положение

Ръст на раждаемостта отчитат АГ болниците в страната по време на извънредното положение от 13 март до 13 май. Най-много българчета са взели първата си глътка въздух в "Майчин дом" в София.

Следват АГ болница "Света София" и АГ "Шейново", където директорът д-р Румен Велев отчита със 72 повече раждания в сравнение с миналата година. Колко точно бебета са се родили по време на извънредното положение, пише "Телеграф".

Капитал

Държавната петролна компания ще конкурира и ще контролира останалите играчи

Бъдещата "Държавна петролна компания" едновременно ще се конкурира с останалите играчи на пазара на горива и ще ги контролира. Това стана ясно по време на специалната пресконференция на министъра на финансите Владислав Горанов и на министъра на икономиката Емил Караниколов за предстоящите промени в Закона за държавния резерв и военновременните запаси, с които ще се създаде бъдещият държавен гигант.

До този абсурд ще се стигне, тъй като със законови промени се предвижда всички активи на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" да бъдат апортирани в новата "Държавна петролна компания". Тя ще започне да изпълнява всички функции на резерва в сферата на горивата, включително контрола над компаниите на пазара за това дали съхраняват задължителните запаси от горива. Или държавната компания ще контролира сама себе си, както и всички останали, с които ще се конкурира.

Дума

Карат лекарите да връщат пари

Здравната каса се гласи да прибере обратно парите, отпуснати на болници и зъболекари за преодоляване на извънредното положение, става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет. Шефката на надзора Жени Начева казва, че отпускането на 85% от това, което болниците са отчели през януари и февруари, е било с идеята, че средствата ще бъдат възстановени. И БЛС, и Зъболекарският съюз са категорични, че не е ставало въпрос и не са се съгласявали за връщане на пари.

В социалните мрежи се появиха сигнали, че на медици от първа линия в Казанлък и Плевен е наредено да си перат престилките за еднократна употреба.

Като цинизъм определи вицепрезидентът Илияна Йотова идеята лечебните заведения, ограничили дейността си заради КОВИД-19, да връщат отпуснатите им 85% от заработеното по-рано. Има ли прозрачност за тези 83 млн., които трябваше да се дадат на медиците, запита риторично вицепрезидентът.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини