Кой ще спечели на лотария картина на Пикасо

Тегленето на тиража на победителя в лотарията с картина на Пикасо за 1 милион долара, което беше отложено с осем седмици, ще се проведе в сряда (20 май) от аукционна къща "Кристис", предаде Асошиейтед прес.

По този начин някой щастливец ще потуши тъгата си от дългата самоизолация заради пандемията, като окачи на стената си платното "Нютърморт" на гениалния художник.

Организаторите на лотарията "Да спечелиш картина на Пикасо" при закупуването на билет за 100 евро възнамеряват набраните средства да бъдат дарени за благотворителен проект. Той предвижда да бъде предоставена питейна вода на 200 хиляди души в Мадагаскар, Камерун и Мароко. Платното "Натюрморт" е нарисувано от Пикасо през 1921 г. Става въпрос за геометрична композиция, изобразяваща парче вестник и чаша абсент.

Организаторите на лотарията са продали досега 50 хиляди билета на стойност 5 милиона евро по 100 евро бройката. Тяхната цел беше да пласират 200 хиляди билета за спечелването на картината, но пандемията провали намерението им.

Един милион евро от тях ще получи собственикът на картината, колекционерът Давид Нахмад, а останалите средства ще бъдат използвани за финансиране на споменатия проект на благотворителната организация "Кеър" в Африка.

През 2013 г. организаторите тестваха същата концепция и събраха 5 милиона евро за реновиране на ливанския град Тир.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини