21 °C

Епохата на Пикасо (видео)

Признат за най-добрият художник за последните 100 години, за най-скъпият и най-краденият, Пикасо е епоха в изкуството. Всъщност докато се развива, геният му генерира няколко епохи в живописта.

Преди 41 години, на 8 април 1973 г. светът се сбогува с Пабло Пикасо. Световноизвестният художник модернист и един от основателите на кубизма умира на 91-годишна възраст.


Като дете Пикасо усвоява академичната живопис и тя бързо "отеснява" за гения му.  Младежът напуска традиционните форми и в началото на XX век проправя пътя на модернизма. Кубизмът на Пикасо и Жорж Брак поставя основите на абстрактната живопис и сюрреализма. Те завладяват света през 20-те и 30-те години и го държат във властта си десетилетия.

Герника

Най-известната картина на Пикасо е "Герника", посветена на унищоженото по време на Гражданската война в Испания селце от немски бомбардировачи.

През по-голямата част от живота си Пикасо живее във Франция и е неутрален политически. Макар и  изкуството му да изглежда разобличаващо Франко и фашистите, Пикасо не казва нито дума за политика. Силата на неговата Герника е по-голяма от всички лозунги.

Реализмът на младия Пикасо. "Науката и милосърдието"

Гениалният художник, разтърсващ артистичните среди с всяка следваща своя творба, има не по-малко бурен личен живот. До голяма степен с него са свързани периодите в творчеството му, всеки от които е нова епоха в изобразителното изкуство:

Син и розов период. В него витае темата на смъртта, старостта, бедността, меланхолията и тъгата в преобладаваща синя гама. Синият период на Пикасо ((1901-1904 г.) идва със самоубийството на неговия приятел Карлос. Пикасо рисува композиции с хора от народа, просяци и акробати.

За преходна картина между синия и розовия период се счита „Момичето с топката“. През следващите две години в работата на Пикасо преобладават розовите и червени цветове. Той рисува най-вече пътуващи циркови артисти — комедианти, танцьорки и акробати. Макар че сюжетите са по-радостни и по-живи, от платната лъха самота.

Африкански период - Формалните идеи, развити през този период влияят директно върху кубисткия период, който следва.

Аналитичен и синтетичен кубизъм - През 1907 г. Пикасо полага основите на кубизма („Госпожиците от Авиньон“). Той започва да обръща повече внимание на формите вместо на цветовете, като особено внимание се обръща на геометричните фигури и блокове. По същото време прави множество колажи с хартия, кожа и други естествени материали.

Неокласицизъм и сюрреализъм

Момиче с мандолина
Сюрреалистичният Пикасо
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини