Хасковлии: Змии ни налазиха! Еколозите: коронавирусът затвори хората, но природата живна

    Епидемиологичната обстановка, свързана с разпространението на коронавируса и затварянето на хората в домовете им, освен вреда, доведе и до ползи.  Една от тях е, че природата живна и за времето, в което хората ни нямаше навън,  въздухът се прочисти, а и ситуацията доведе до естественото развитие на дивеча. Така експертът от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково инж. Любомир Дайновски коментира все по-честите напоследък съобщения от гражданите, че змии са налазили Хасково. В социалните мрежи хората споделят почти всеки ден различни ситуации, при които са изпаднали в ужас от срещата си с влечугите.

    В клип, направен в парк „Кенана“ преди дни, хасковлийка показа змия, която се извива по клоните на дърво буквално край пешеходната алея. Появиха се и снимки на змия, изпълзяла на скейт площадката в парка.

    В една от последните снимки, качени във Фейсбук преди ден от Снежана и Росен Моневи, се вижда змия да припълзява между колите, паркирани на пространството пред блока им на бул.“Васил Левски“.

    „Почти на 99 процента съм сигурен, че в тези случаи става въпрос за смоци, а те не само че не са опасни, но даже са и полезни, защото по-добре от котките ловят мишки и гризачи, които настигат в дупките им.  Дори територията на нашия регион се обитава от смокът мишкар, който е защитен от закона вид “, обясни инж.Дайновски и коментира, че хората се страхуват от змиите заради предразсъдъците си към тях, че са нападателен и отмъстителен вид. Но не трябва да се притесняват от тези влечуги. Просто не трябва да ги закачат и в никакъв случаи да не ги убиват, понеже на надморска височина, на която се намира регионът на Хасково, почти няма опасни видове.

    „Пепелянката е от видовете, които могат да навредят по-опасно, но трябва, както се казва, да имаш късмет да я срешнещ тук. Но и да се случи такава среща, човек не трябва да изпада в паника и да посяга. Хората трябва да знаят, че никоя змия не напада първа. Поначало, когато змията забележи друг по-голям от нея вид, тя гледа да избегне срещата си с него.“

    Освен за змии, в екоинспекцията в Хасково нарастват сигналите и за други видове, които отдавна не са се срещали така масово в града, като костенурките и таралежите. „Аз самият отдавна не съм виждал толкова много костенурки и тарележи.  Имаме много обаждани от хора в града, които ги намират в междублоковите пространства и по градинките. Смятат, че трябва даже да ги спасяват, и някои дори ни ги носят на място в Инспекцията. А костенурките и таралежите са защитени видове от закона и не трябва да бъдат ловени. Но всички тези примери са показателни, че когато човекът се оттегли, природа буквално си взима въздух от неговата намеса и се възстановява бързо.“, смята още инж. Дайновски.

    А по повод темата, пресаташето на РИОСВ-Хасково Мариана Чампалова напомни, че на днешния 22 май отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие.

    В обсега на РИОСВ-Хасково, която отговаря за областите Хасково и Кърджали, има 93 защитени територии, като 50 от тях са природни забележителности, 38 защитени местности, 4 поддържани резервата и 1 резерват.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Го
      Горския
      5 -8
      21:36, 22 май 2020
      Мечките били защитени
      а защо
      Смоковете не са защитени ?
      ...
      Всеки път изпадам в "транс" когато велосипедистчета почнат да пишат в защита на Мечките ,
      а същите велосипедистчета почват да псуват змиите
      ...
      При положение че от змията има файда - яде мишки
      ....
      А мечката е вредна - яде прасета , сърни , елени и най-вече техните малки
      • Ве
        Велосексуалист
        1 -7
        08:54, 23 май 2020
        То макар че и аз съм велосексуалист и предпочитам... Виж коментара
    • 2
      Ве
      велосипедист
      4 0
      20:31, 23 май 2020
      Това им е дом.Не само хората имат право на живот.Стига с това тесногръдо мислене,че само те имат прави,пък останалите живи същества да мрат.Малко е на някои всички нещастия,които им се случват.Не убивайте невинните животни!Влечугите не нападат,ако не са предизвикани,а винаги гледат дз избягат.Дайте им шанс да избягат!Не е нужно да оправдавате с децата невежеството си!Първите 7 години сте ДЛЪЖНИ да сте непрекъснато край тях,след това,ако сте били добри родители,те ще се справят прекрасно с всичко.Всъщност,децата се радват на влечугите,ако има човек,,който им е показал,1е те не са опасни.Моля ви,не наранявайте невинните същества,не е на хубаво.Те участват в кръговрата на природата,заедно с птиците и пчеличките.Без тях няма живот,няма излишно същество на земята.
    • 3
      Де
      дере
      2 -1
      21:08, 23 май 2020
      Затварянето на хората кво затваряне бе олигофрени какво говорите бе никви мерки никакво затваряне не е имало при нас затваряне трябва да има сега а не като болните бяха 30 сега са 3000 доказани и 50 000 не доказани ясно ли ви е на вас дето драскате разни глупости имало змий гушери разни които винаги ги е имало и пак щеси ги има
    Последни новини