Арестуваха зам.-министър заради схема с боклук. Преглед на печата

Арестите заради нерегламентиран внос на боклук са сред водещите теми на петъчните вестници.

"Тонове опасни боклуци, един зам.-министър, който е работил за "свои", и бизнес за милиони с подозрения за нарушения - така изглежда в няколко думи денят на поредната мащабна акция на прокуратурата, този път провокирана от нерегламентиран внос на боклук от Италия в края на миналата година. Равносметката на финала е шестима в ареста, малко информация и много висящи въпроси, които все още чакат отговор. Шестима души, сред които зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, са задържани за 24 часа след акцията, която е започнала сутринта и течеше през деня паралелно в няколко града - София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Русе, Смолян и няколко кюстендилски села. Без да спомене нито едно име и като отказа да отговаря на журналистически въпроси, говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че става дума за "организирана престъпна група, създадена с користна цел", в която са участвали "бивш зам.-министър на околната среда и водите и бивш директор на РИОСВ - Плевен". По обед днес от сградата на Министерството на околната среда и водите, където също влязоха прокурори и агенти на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), бе изведен зам.-министър Красимир Живков, който обяви, че не е задържан и съдейства на разследващите. По сходен начин от ведомството беше изведен на 9 януари вече бившият екоминистър Нено Димов, който е обвиняем заради водната криза в Перник. От сутринта в медиите, неофициално и без позоваване на източници, изтече информация, че на разпит са извикани русенските бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови. Местни медии съобщиха, че офисите на фирмата им "Приста ойл" в града са претърсвани, както и жилищата им. В София униформени влязоха и в централата на компанията в квартал "Лозенец". Четвъртият задържан, за който има косвена информация е неназования от говорителя на главния прокурор "бивш директор на екоинспекцията в Плевен". За останалите двама няма никаква информация до момента. Прокуратурата се занимава със случая от началото на януари, обясни Милева. Обвинения все още няма, но те се очакват в петък, когато прокуратурата трябва да обяви и дали ще иска постоянен арест за задържаните, или ще им наложи по-лека мярка за неотклонение. Сийка Милева обясни, че в основата на схемата стои задължението на всяко дружество, което генерира опасен отпадък, до една година или да го изнесе, или да го предаде на друго за преработка. За да го изнесе, трябва да получи нотификация от регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). "Зам.-министърът Живков е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на България", каза Милева..." - в. "Дневник".

"Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е оказвал натиск върху служители на екоминистерство, за да бъдат издадени нотификации на определени дружества за внос на отпадъци предимно от Италия, въпреки че не отговаряли на изискванията. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред журналисти в Съдебната палата. Зам.-министърът остава задържан за 24 часа. Арестувани са още петима души. По информация на БНТ сред задържаните са и бизнесмените братя Бобокови.

В късния следобед пиарът на двамата братя Ани Александрова изпрати позицията им в писмо до bTV, в което се отбелязва, че Бобокови са изненадани от действията на прокуратурата, защото бизнесмените са "изрядни данъкоплатци и отговорни работодатели". "Във връзка с тиражираната непроверена и разнопосочна информация в медиите днес, искам да заявя, че Пламен и Атанас Бобокови не са напуснали страната и никога не са имали намерение да го правят. Напротив, тук са и заедно със своите екипи към настоящия момент, оказват пълно съдействие на органите на властта. До момента нямаме официална информация за това какво се случва, нито за повдигнати обвинения или арести", се казва още в писмото.

Според разследващите зам.-министърът Красимир Живков е участвал в организирана престъпна група заедно с бивш директор на РИОСВ-Плевен и други длъжностни лица. Досъдебното производство по случая е започнало през януари и се наблюдава от специализираната прокуратура. Събрани са писмени и гласни доказателства, от които се установява, че зам.министърът е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия. Служителите, които отказвали, били принуждавани да напуснат министерството", коментира Милева. Тя твърди още, че Живков е оказвал натиск и в друга посока - преработка на опасни отпадъци у нас. За да бъдат изнесени опасните боклуци от България, отново е необходимо да бъде издадена специална нотификация. Зам.-министърът е отказвал такива нотификации и е принуждавал опасният отпадък да бъде продаван на определени дружества, които имат разрешение за преработка или оползотворяване", каза Милева. По нейни думи от това се е възползвало дружество за изработка на акумулатори, което имало завод в Монтана. При този процес се отделял опасен боклук. "Според събраните доказателства зам.-министърът е отказвал издаването на такива нотификации и така принуждавал производителите да предават боклука на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на България. От тази схема се е възползвало и дружество за преработка на акумулатори в Монтана. От тази преработка обаче се генерирал опасен отпадък. Първоначално той бил изнасян в Германия, където имало изградена мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. За тази услуга обаче се заплащала висока цена, която допълнително се оскъпявала от транспортните разходи. За да спести голяма част от тях, дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците си като започнало да ги изпраща на контролирани от него дружества с фиктивна дейност. Така се генерирал огромна печалба и се избягвало плащането на данъци в особено големи размери", каза още говорителят на главния прокурор.

По-рано се проведе мащабна акция на Специализираната прокуратура и ДАНС. Разследващи претърсиха в къщите на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков в Ботевград и в Правец, както и на още 40 адреса в цялата страна. bTV съобщава, че жандармерия е влязла в административната сграда на компанията "Приста ойл" и в къщатата на нейния собственик Пламен Бобоков. От дома му са иззети документи. Специализираната прокуратура извършва действия по претърсване и изземване и в Министерство на околната среда и водите в София. Министърът на екологията Емил Димитров заяви, че е разпоредил пълно съдействие на разследващите. Той коментира, че няма да иска оставката на заместник-министър Красимир Живков, а и нямал това право. "Заместник-министрите се назначават от премиера Бойко Борисов. Аз назначавам всички под заместниците си", коментира пред журналисти Димитров преди блицконтрола в ресорната комисия в парламента. Той заяви, че е работил много добре с Красимир Живков. "Контролът върху отпадъците не се извършва от заместник-министъра, а от районните екоинспекции", заяви Емил Димитров.

Пловдивски медии съобщиха, че бившият шеф на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев е привикан на разпит в екоинспекцията, която е блокирана от жандармерия. След около 20 минути той е напуснал сградата. "Беше ми зададен въпрос, свързан с една фирма", лаконично заяви той и не пожела да каже с каква дейност е свързана конкретната фирма. Шилев беше освободен от поста в началото на февруари от екоминистъра Емил Димитров, а мястото му беше заето от Десислава Георгиева. В момента вървят претърсвания и обиски на кабинети в РИОСВ Пловдив. Това става месеци след като от министерството бе изведен и по-късно арестуван вече бившият министър на околната среда Нено Димов. Той беше обвинен за водната криза в Перник. "Не съм задържан, оказвам съдействие. След водата темата са отпадъците. Има образувано досъдебно производство. Мога да кажа само, че от 2 месеца отговарям за дирекцията за отпадъците", заяви Красимир Живков на излизане от МОСВ, след което се качи в автомобил на прокуратурата. По сходен начин беше отведен и Нено Димов, като по-късно беше обявено, че ексминистърът остава задържан. Заради делото срещу Димов през януари бе разпитан и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Именно той бе посочен от адвокатите на Нено Димов като човека, чийто ресор във ведомството са били язовирите..." - в. "Сега"

"Пламен и Атанас Бобокови са задържани, предаде БНТ. Братята-собственици на "Приста Ойл" и "Монбат" разследвани за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци. Срещу тях има доказателства за фиктивен износ на опасни отпадъци към Германия, както и за укриване на данъци в особено големи размери. Според източници на БНТ двамата са задържани с полицейска заповед за 24 часа. Предстои да се прецени дали и какви обвинения да им бъдат повдигнати, като в случай, че бъдат привлечени като обвиняеми, е възможно арестът им да бъде удължен до 72 часа, както и да се иска постоянното им задържане. По-рано днес беше задържан зам.-министърът на екологията Красимир Живков. Спецпрокуратурата го разследва за участие в организирана престъпна група, която е злоупотребявала с отпадъци - в това число и опасни. Заедно с Живков в схемата е участвал и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен. Именно там в началото на годината бяха открити голямо количество несепарирани отпадъци, внесени от Италия. Прокуратурата разследва злоупотреби с отпадъци по две линии." - в. "Стандарт".

Епидемичната обстановка остава сред тематичните акценти в пресата.

"Нареденото носене на маски ще остане за много дълго време. "Можем да освободим и всички мерки в кратък период на време, но основните мерки, които касаят дейността на всеки един човек като носене на маски, честа дезинфекция и лична хигиена, особено в закрити помещения, ще останат за дълго", предупреди главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на брифинга на Оперативния щаб тази сутрин. На въпрос кога ще бъде дадена препоръка за отваряне на частните учебни центрове, Кунчев отговори: "Много сериозно го обсъждаме. Знаете, че списъкът на забранените дейности не е дълъг. Все още тази е една от тях. Много е вероятно с началото на юни да има такива промени". И допълни: "Обсъждаме и по-сериозна реорганизация, включително и на работата на Щаба и на начина на представяне на информацията, тъй като е очевидно, че тенденцията наистина вече е стабилна към намаляване." - в. "Стандарт".

"Над 130 души с COVID-19 са лекувани в столичната Инфекциозна болница. Това каза в "Лице в лице" директорът на лечебното заведение проф. Татяна Червенякова и допълни, че от тях 40 са били с положителна PCR реакция. "Това не означава, че те не са с COVID-19. В Инфекциозна болница постъпват средно тежки и тежки форми и такива, които се нуждаят от интензивно наблюдение. Що се касае, че не всички са били положителни на PCR, тази диагноза се поставя и на базата на епидемиогични данни, клинични симптоми и рентгенов образ", уточни проф. Червенякова. По думите ѝ клиничните симптоми на заразените с коронавирус си приличат, но задухът отличава COVID инфекцията от другите респираторни заболявания. "В момента навлизат летните вируси, които също засягат дихателната система. Голяма част от тях са негативни за коронавирус", добави директорът на столичната Инфекциозна болница.

Медикът посочи, че няма място за паника при втора вълна от COVID-19 - лечебните заведения са подготвени, а лекарите вече бързо се ориентират като срещнат коронавирусна инфекция. Тя препоръча на пациентите да се доверят на здравната система. "Едва 15% са тежките случаи, при едва 5% се стига до интензивно лечение. При тежките форми се направиха много програми, които определят терапевтичните режими", каза проф. Червенякова и допълни, че различните насоки за предпазване от инфекцията са, защото вирусът е нов и медиците се учат в движение.

Тя посочи, че е твърде рано да се коментира дали се изгражда имунитет към коронавируса, както и да се отхвърля напълно лечението с хидроксихлорохин заради страничните ефекти при сърдечно болните пациенти. "В България има опит при лечението с този медикамент и има положителен ефект от този препарат. Тук въпросът е, че трябва да се следи плазмената концентрация на препарата и да се дозира индивидуално", каза проф. Червенякова. Директорът на столичната Инфекциозна болница заяви, че не е един факторът за по-ниската заболеваемост в България. "Има и климатични особености - влажност, слънце, има и БЦЖ ваксина, има и генетична предразположеност на имунната система", добави тя." - в. "24 часа".

"75-годишната леля Здравка от село Петърч бе изписана от УМБАЛ "Св. Анна" - София АД като абсолютен рекордьор сред излекуваните от коронавирус у нас. Престоят й в реанимацията е точно 65 дни, от които цели 33 дни тя бе на апаратно дишане. Жената е била спасена. Днес тя е изписана от болницата в добро състояние. Зад този успех стои денонощният труд на екипа на Клиниката по реанимация, начело с доц. Мария Атанасова, д-р Димитър Николаков, д-р Александър Станоевски и много други лекари, специалисти, медицински сестри и санитари. "Ден след ден състоянието на леля Здравка се подобряваше и после пак се влошаваше. Образно казано, нейното лечение беше като возенето с нередовен асансьор - тъкмо тръгне нагоре и се връща надолу, но спирането на желания етаж все се отлагаше" разказа д-р Станоевски. А самата леля Здравка през сълзи благодари на лекувалите я лекари: "Върнахте ме от оня свят. Нямам думи да изкажа цялата си благодарност към всички в университетска болница "Света Анна. С моето излекуване направихте истинско чудо", сподели тя на изписване към дома." - в. "Стандарт".

Вестниците отново отделят място и на темата за бензиностанциите.

"Веригата от 100 бензиностанции, които държавата смята да изгради, няма да се финансира с пари от бюджета. За тях ще се теглят заеми и ще се търсят партньорства. Това обясни министърът на икономиката Емил Караниколов тази сутрин в бТВ. Според Караниколов няма основание да се твърди, че държавата едновременно иска да регулира пазара на горива и да бъде търговец на този пазар. "Законопроектът за създаването на Държавната петролна компания предвижда тя да може да създава търговски дружества, които ще работят изцяло на търговски принцип. Докато Държавната петролна компания (ДПК) ще отговаря за данъчните складове за горива", заяви Караниколов. По думите на Караниколов ДПК ще създаде търговско дружество за управление на веригата бензиностации, "което даже няма да е 100% държавно". "То не може да бъде на субсидии, защото се води за държавна помощ. След като одобрим типови модели и локации за бензиностанциите - малки и големи, на съвсем пазарен принцип това дружество ще кандидатства за кредити и самоучастие", каза Караниколов. В същото време правителството обяви, че държавните бензиностанции ще работят с минимална отстъпка, с което искат да бъдат "балансьор" на пазара. Министърът защити Комисията за защита на конкуренцията, като каза, че тя си върши добре работата. Преди година при приемането на Закона за горивата дала становище, че той не създава конкурентна среда и законът бил преработен. Преди това също след анализ стигнала до заключение, че няма конкурентна среда в данъчните складове за горива.

Както стана известно 80% от тях се държат от една компания - "Лукойл", и има много сигнали, че компанията ограничава достъпа до свободни обеми в данъчните си складове за други търговци на горива, които искат да ползват митническия режим "отложено плащане на акциз". Според правителствения законопроект за изменение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси петролните бази на Държавния резерв ще преминат на управление към новосъздадена Държавна петролна компания. Държавният резерв притежава два обекта за съхранение на гориво, в които има допълнителни празни обеми, стана ясно от обясненията на Караниколов. "ДПК ще стане собственик на тези складове и ще даде достъп на други участници на пазара до тези свободни капацитети. Това ще даде по-добри цени и качество на горивата", каза той.

За по-добрата регулация на пазара се разчитало и на предложената в законопроекта забрана собствениците на данъчни складове при наличие на свободен капацитет да отказват достъп на други търговци да съхраняват горивата си. Всеки търговец, който получи отказ, ще трябва да уведомява Агенция "Митници", откъдето ще правят проверки дали има основание за това, предвиждат законовите промени. Караниколов обаче не посочи с каква минимална надценка ще работят държавните обекти и обясни, че в този сектор "една инвестиция може се върне небързо". От думите му се разбра, че в държавните бензиностанции няма да има забавяне в понижението на цените на бензина, когато петролът поевтинява на международните пазари. "По време на пандемията се видя динамика на цените на горивата. Цените на борсите падат, а у нас 14 дни няма ефект. След това те се повишават и на бензиностанциите реагират в рамките на часове. Държавните бензиностанции ще дават ясен сигнал на цялото общество и ще продават на реална цена", заяви Караниколов. Все пак министърът призна, че със 100 бензиностанции държавата не може да е основен играч на пазара. В страната има 4500 бензиностанции, от тях 1200 са ведомствени. В рамките на веригата бензиностанции държавата ще създаде и мрежа за зареждане на електрически автомобили. "Разговаряме с няколко инвеститора в сектора електрически автомобили. Те самите казаха, ако българската държава не покаже, че иска да изгражда необходимата инфраструктура, и те няма да инвестират. Нашата цел е точно такава - да изградим тези бензиностанции в различни точки в страната", заяви Караниколов..." - в. "Сега".

"OMV става поредната верига бензиностанции, която монтира зарядни станции за електромобили в обектите си. Това става в партньорство с "Елдрайв чарджинг".

Двете компании са подписали договор за инсталирането на над 30 бързозарядни станции на обектите на OMV в България и Румъния през следващите години. Те ще се монтират на бензиностанции, разположени на главни пътни артерии, и ще позволяват зареждане на най-масовите модели електромобили в рамките на 20 минути до час.

Първите бързозарядни станции вече работят на "OMV Даскалово" на автомагистрала "Струма", и "OMV Голямоконарско" на "Голямоконарско шосе" до Пловдив. Те са с мощност 50 киловата и разполагат с конектори CCS (Combined Charging System - европейският стандарт за бързо зареждане) и CHAdeMo (CHArge de MOve - японско-френска разработка за бързо зареждане). Плащането за ползването им ще става през приложението на Eldrive.

Откриването на първите бързозарядни станции на бензиностанции на OMV идва в момент, в който се наблюдава засилен интерес към хибридните и електрическите автомобили в България. Според последните данни на Пътна полиция към 1 май в България има регистрирани 1408 електромобила, като за година броят им се е увеличил с 566. Хибридните модели са 9356, или с 3000 повече от 1 май 2019 г., като част от тях са плъгин, които също могат да ползват зарядните станции.

По последни данни в България има близо 200 зарядни станции. От големите вериги бензиностанции такива имат "Шел" и "Еко", като те са основно по техните обекти на магистралите..." - в. "Дневник".

Състоянието на обраната и модернизацията на армията също са сред актуалните теми.

"Новата турска военна зона край границата с България най-вероятно ще се използва за разполагане на радиостанции и други устройства за проследяване. Нейната цел ще е да се наблюдава в дълбочина какво се случва в Черно море. Това каза пред Би Ти Ви председателят на комисията по отбрана в парламента Константин Попов. Той уточни, че няма как зоната да се използва срещу България, защото нямаше тогава да е на това място. По думите му тя е на брега на морето, а бази за близко наблюдение не се правили на толкова открито място. Той потвърди, че се работи по изграждането на координационен център на НАТО във Варна." - в. "Дневник".

"Модернизацията на българската армия вече е факт и съвсем уверено говорим, че армията има перспектива и бъдеще. В една битка всички участват заедно и трябва да подходим разумно, и да спазим обещанията си, че отбраната трябва да е приоритет. Това заяви пред БТВ председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов. Той коментира, че през последната година в родната армия е имало градеж и няма как да не бъде доволен от това. Все пак уточни, че са необходими още хора, за да бъде напълно окомплектована армията и посочи, че в доклад ясно са очертани и категорично поставени проблемите в армията. "За първи път от много години сме назначили повече хора, отколкото са напуснали", изтъкна ген. Попов. Той обясни, че има проект за модернизация на ВМС със закупуването на два модулни патрулни кораба. Вероятно ще има и координационен център на НАТО във Варна, като част от вземането на мерки ситуацията в Черно море да не излезе извън контрол, допълни той. Според него пандемията от коронавируса ще даде отражение и върху отбраната.

За обявената от Турция военна зона по българо-турската граница, ген. Попов обясни, че най-вероятно тя е за разполагане на радиолокационни станции, сензори и радиоелектронно разузнаване, които да увеличат възможностите на турските въоръжени сили да наблюдават в дълбочина какво се случва в Черно море. "Ако имаше нещо насочено срещу България, то нямаше да бъде избрано това място. За съжаление Черно море все повече се милитализира. Вероятно решението на Турция да изгради военна зона е в отговор на руските действия", подчерта той." - в. "Труд".

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини