25 °C

Какво предвижда новият Закон за ВиК

Очаква се следващата седмица проектът на Закон за ВиК да бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщи по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

Тя напомни, че НС взе решение до 15 май да се публикува за обществено обсъждане проектът на закон и допълни, че на 5 май е било публикувано за обществено обсъждане Приложение 3, като то е приключило на 19 май и е изпратен докладът за предварителна оценка в МС, а срокът за одобряването е една седмица. След това на портала за обществените консултации и на сайта на МРРБ ще бъде качен текстът на проектозакона за обществено обсъждане.

Министърът изтъкна, че сега отрасълът работи в сложна и фрагментирана нормативна уредба и има нужда от такава, която да урежда всички отношения във ВиК сектора.

Тя напомни, че проектозаконът предвижда запазване на собствеността на инфраструктурата - публична държавна и публична общинска. В една административна област определяме един ВиК оператор, каза министърът. Асоциациите по ВиК ще сключат договори с ВиК оператора за срок до 30 години, а не 15, както е досега. С проектозакона се създава отделна Комисия за регулиране на ВиК сектора. Целта е да се даде възможност за по-голяма гъвкавост и прецизност при определяне на цените на ВиК услугите и проследимост на отрасъла. Предвижда се да се осигури целево финансиране на отрасъла чрез държавния бюджет, като цените се предлага да са двукомпонентни, без това да ги завишава. Едната компонента се предлага да е постоянна и да е свързана с условно постоянните разходи на ВиК оператора, а - другата да е променлива, съобразно количествата, които всеки потребител е използвал.

Министърът каза още, че ВиК холдингът се структурира в момента и има избран надзорен и управителен съвет, както и изпълнителен директор. Има срок, в който звената трябва да се структурират и да започне прехвърлянето на активите - държавна собственост, от ВиК операторите към холдинга. Определят се 28 обособени територии, в които ще има един ВиК оператор и една ВиК асоциация, като по това има възражение само от Националното сдружение на общините.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Мн
  Много
  8 0
  19:30, 28 май 2020
  Много шапки отгоре над Оператора. Асоциация, Комисия, Холдинг. Хем водата не става за пиене, хем ще плащаме повече. Никой не ни пита за раздутата администрация. Преди по-добре си гледаха работата. Основното е подмяна на водопроводите по населените места. Инвестиции. Само разходите за асоциации, комисии и холдинги ще са достатъчни за подмяна на водопроводите в страната. Луди сте за връзване, но най-доброто ще е да бъдете изметени.
 • 2
  Во
  Вода
  2 0
  10:35, 29 май 2020
  Докато загубите на вода, открадната и изтекла незнайно, се заплаща солидарно от добросъвестните платци, и холдинга и операторите ще им е през щепсела за остарелите водопроводи и инвестиционни политики. Ще си забиват клиновете един върху друг докато издържат и ще копаят дупка върхо дупка. Боли ги фара тя цената си включва всичко.
 • 3
  Jo
  John
  1 0
  13:45, 29 май 2020
  такса водомер, ползваш, не ползваш, плащаш, ТОВА Е НАГЛОСТ!

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини