18 °C

Двойно повече хора са се жалвали от домашно насилие в Хасковско

Почти двойно повече сигнали за домашно насилие са подадени в Хасковско по време на ситуацията с разпространението на коронавируса.

От 18 март до 30 май 2020 г. са консултирани 37 души от специалистите от трите консултативни центъра в Хасково, Димитровград и Свиленград. През същия период на миналата година помощ са потърсили 21 души. Това съобщи Петя Петкова от неправителствената организация „Х&Д Джендър перспективи“, която от почти 10 години изпълнява услуги в помощ и подкрепа на жертви на домашно насилие.

Заради ситуацията с коронавируса, консултациите предимно са направени по телефона, тъй като от средата на март до средата на май психолозите не са работили в офисите.

Основно жертвите на домашно насилие са жени. Предимно става дума за насилие в сферата на партньорските взаимоотношения, но рядко има случаи на агресия от деца към родители. Касае се предимно за физическо насилие, тъй като не се разпознава емоционалното и психическото насилие, въпреки че то нанася големи щети и уврежда психиката на жертвата, а често и на децата, които стават свидетели.

От организацията отдават ръста на отключващия фактор – епидемията, социалната изолация, липсата на доходи, напрегнатата обстановка.

„Да не можеш да излизаш, да си ограничен, тревожността нараства рязко. Жертвата остава абсолютно беззащитна, а извършителят се овластява още повече, защото тя не е способна да излезе и да потърси помощ, да се свърже с някой“, коментира Петя Петкова.

Тя смята, че тепърва обаче предстои ръст на сигналите за домашно насилие, тъй като противоепидемичните мерки се разхлабиха и хората имат повече възможност да излизат, включително и да потърсят помощ.

„Очакваме след 14 юни мерките да се разхлабят още, а това би дало много повече възможности на хората - да потърсят помощ, да споделят за проблема. Защото, ако се замислим, ние бяхме изолирани дори и от близките си, в които обикновено търсим помощ и очакваме подкрепа“, каза Петя Петкова.

Тя допълни, че от средата на март до края на юни, предвид въведените пандемични мерки, в Кризисния център в Димитровград е била настанена само една възрастна жена, тормозена от синовете й. Сега там има трима обитатели при общ капацитет 10 души.

В този период има издадени от съда две или три заповеди за защита по искане на организацията. Това обаче не са всички ограничителни заповеди, тъй като такива искания се заявяват и от адвокати.

От организацията заявиха, че тече кампания за набиране на средства в полза на жени и деца, пострадали от насилие. Подробности за инициативата може да видите тук.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Он
  ОНУФРИ
  22 -15
  18:42, 8 юни 2020
  Ала Хасково нет мене не мине месец и все намирате повод да показвате тая ДЖЕНДЪРКА А бе не ни занимавайте с педераски истории
 • 2
  Както и жените
  които се женят заради пари ..... Вече са 99%
  ......
  А останалите 1% са психично болни
 • 3
  Г-
  Г- н Михайлов
  20 -8
  19:40, 8 юни 2020
  Кутелова, интересно каква ли връзка имат X и Y пол с Джендър Переспективи- Z пол? Ейииии испедерасчи се тая нация!! А домашно насилие си имаше и по Тошово време, семейството си беше Патриархално, сега използвате насилието,за да защитавате педали, лесбийки и транс!!
  • Тр
   Транссибирски
   3 -13
   21:30, 8 юни 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Тр
   Трансекваториален
   9 -2
   22:14, 8 юни 2020
   А ти си явно тотална Крава- двукрака обаче!!
 • 4
  Ба
  Бат'Желю
  12 -3
  20:19, 8 юни 2020
  ! Всички жени уртепани от бой, ти да видиш...
 • 5
  Ха
  Хасковлия
  9 -3
  08:14, 9 юни 2020
  Много ми хареса джендърката - може ли адрес за връзка?
  Искам да й се оплача от домашно насилие- жената не ми прави бибитки!
  Та ако може , да ми помогне!
  Като я гледам ,има данни!
  • Пс
   Психо
   2 -3
   10:14, 9 юни 2020
   То хубаво адрес за връзка, но проблема ти е друг, можеш спокойно да бъдеш настанен в клиника за психично болни - до живот!!!
  • Ан
   Анти-психо
   1 -1
   13:29, 9 юни 2020
   Не си сменяй ника - много ти отива. :-)
 • 6
  Дж
  Джендър
  2 -4
  09:15, 9 юни 2020
  Алоооо,българския всезнайко. Научете вече какво значи джендър! Има речници по английски. Прочетете малко. Джендър не е *****,а пол! Анадъмо?
  • Чи
   чичо Дончо
   1 -1
   13:32, 9 юни 2020
   А ти като сигански всезнайко - какво да кажем за теб?
 • 7
  Ма
  Марин
  6 0
  09:56, 9 юни 2020
  Знаем ги тези организации, събират средства за жертвите на насилие и после повечето средства ги отклоняват за лични нужди, традициите в неправителствените организации да много стабилни, яко крадене! Върши се и минимална дейност, за да се оправдае харченето на проектните пари, но всичко останало се краде. Така им се променя съзнанието на хората, управляващи проекти, че смятат, че заслужават достойно заплащане за труда си, дори и това да наложи отклоняване на средства от парите за тези изстрадали хора. Грехота!
 • 8
  Хе
  хехехе
  3 0
  11:08, 9 юни 2020
  Прочета ли нейде джендър-мендър, ясно че кой каквото и да ти говори, става дума ама за едни огроооомни пари. Финансират ли, финансират НПОтата...Ако някой щял да ми обяснява, че не знам какво значи джендър на английски, то искам да го питам- аджеба, за българско общество ли става дума или за английско?! Скрити ми зад разни непроизносими абревиатури и чуждици, пък накичени в полза на общество и онеправдани. Не нам, моля!

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
25 окт 2020
Последни новини