37 °C

Двойно повече хора са се жалвали от домашно насилие в Хасковско

Почти двойно повече сигнали за домашно насилие са подадени в Хасковско по време на ситуацията с разпространението на коронавируса.

От 18 март до 30 май 2020 г. са консултирани 37 души от специалистите от трите консултативни центъра в Хасково, Димитровград и Свиленград. През същия период на миналата година помощ са потърсили 21 души. Това съобщи Петя Петкова от неправителствената организация „Х&Д Джендър перспективи“, която от почти 10 години изпълнява услуги в помощ и подкрепа на жертви на домашно насилие.

Заради ситуацията с коронавируса, консултациите предимно са направени по телефона, тъй като от средата на март до средата на май психолозите не са работили в офисите.

Основно жертвите на домашно насилие са жени. Предимно става дума за насилие в сферата на партньорските взаимоотношения, но рядко има случаи на агресия от деца към родители. Касае се предимно за физическо насилие, тъй като не се разпознава емоционалното и психическото насилие, въпреки че то нанася големи щети и уврежда психиката на жертвата, а често и на децата, които стават свидетели.

От организацията отдават ръста на отключващия фактор – епидемията, социалната изолация, липсата на доходи, напрегнатата обстановка.

„Да не можеш да излизаш, да си ограничен, тревожността нараства рязко. Жертвата остава абсолютно беззащитна, а извършителят се овластява още повече, защото тя не е способна да излезе и да потърси помощ, да се свърже с някой“, коментира Петя Петкова.

Тя смята, че тепърва обаче предстои ръст на сигналите за домашно насилие, тъй като противоепидемичните мерки се разхлабиха и хората имат повече възможност да излизат, включително и да потърсят помощ.

„Очакваме след 14 юни мерките да се разхлабят още, а това би дало много повече възможности на хората - да потърсят помощ, да споделят за проблема. Защото, ако се замислим, ние бяхме изолирани дори и от близките си, в които обикновено търсим помощ и очакваме подкрепа“, каза Петя Петкова.

Тя допълни, че от средата на март до края на юни, предвид въведените пандемични мерки, в Кризисния център в Димитровград е била настанена само една възрастна жена, тормозена от синовете й. Сега там има трима обитатели при общ капацитет 10 души.

В този период има издадени от съда две или три заповеди за защита по искане на организацията. Това обаче не са всички ограничителни заповеди, тъй като такива искания се заявяват и от адвокати.

От организацията заявиха, че тече кампания за набиране на средства в полза на жени и деца, пострадали от насилие. Подробности за инициативата може да видите тук.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Он
  ОНУФРИ
  22 -15
  18:42, 8 юни 2020
  Ала Хасково нет мене не мине месец и все намирате повод да показвате тая ДЖЕНДЪРКА А бе не ни занимавайте с педераски истории
 • 2
  Както и жените
  които се женят заради пари ..... Вече са 99%
  ......
  А останалите 1% са психично болни
 • 3
  Г-
  Г- н Михайлов
  20 -8
  19:40, 8 юни 2020
  Кутелова, интересно каква ли връзка имат X и Y пол с Джендър Переспективи- Z пол? Ейииии испедерасчи се тая нация!! А домашно насилие си имаше и по Тошово време, семейството си беше Патриархално, сега използвате насилието,за да защитавате педали, лесбийки и транс!!
  • Тр
   Транссибирски
   3 -13
   21:30, 8 юни 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Тр
   Трансекваториален
   9 -2
   22:14, 8 юни 2020
   А ти си явно тотална Крава- двукрака обаче!!
 • 4
  Ба
  Бат'Желю
  12 -3
  20:19, 8 юни 2020
  ! Всички жени уртепани от бой, ти да видиш...
 • 5
  Ха
  Хасковлия
  9 -3
  08:14, 9 юни 2020
  Много ми хареса джендърката - може ли адрес за връзка?
  Искам да й се оплача от домашно насилие- жената не ми прави бибитки!
  Та ако може , да ми помогне!
  Като я гледам ,има данни!
  • Пс
   Психо
   2 -3
   10:14, 9 юни 2020
   То хубаво адрес за връзка, но проблема ти е друг, можеш спокойно да бъдеш настанен в клиника за психично болни - до живот!!!
  • Ан
   Анти-психо
   1 -1
   13:29, 9 юни 2020
   Не си сменяй ника - много ти отива. :-)
 • 6
  Дж
  Джендър
  2 -4
  09:15, 9 юни 2020
  Алоооо,българския всезнайко. Научете вече какво значи джендър! Има речници по английски. Прочетете малко. Джендър не е *****,а пол! Анадъмо?
  • Чи
   чичо Дончо
   1 -1
   13:32, 9 юни 2020
   А ти като сигански всезнайко - какво да кажем за теб?
 • 7
  Ма
  Марин
  6 0
  09:56, 9 юни 2020
  Знаем ги тези организации, събират средства за жертвите на насилие и после повечето средства ги отклоняват за лични нужди, традициите в неправителствените организации да много стабилни, яко крадене! Върши се и минимална дейност, за да се оправдае харченето на проектните пари, но всичко останало се краде. Така им се променя съзнанието на хората, управляващи проекти, че смятат, че заслужават достойно заплащане за труда си, дори и това да наложи отклоняване на средства от парите за тези изстрадали хора. Грехота!
 • 8
  Хе
  хехехе
  3 0
  11:08, 9 юни 2020
  Прочета ли нейде джендър-мендър, ясно че кой каквото и да ти говори, става дума ама за едни огроооомни пари. Финансират ли, финансират НПОтата...Ако някой щял да ми обяснява, че не знам какво значи джендър на английски, то искам да го питам- аджеба, за българско общество ли става дума или за английско?! Скрити ми зад разни непроизносими абревиатури и чуждици, пък накичени в полза на общество и онеправдани. Не нам, моля!

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
04 юли 2020
Последни новини