Двойно повече хора са се жалвали от домашно насилие в Хасковско

Почти двойно повече сигнали за домашно насилие са подадени в Хасковско по време на ситуацията с разпространението на коронавируса.

От 18 март до 30 май 2020 г. са консултирани 37 души от специалистите от трите консултативни центъра в Хасково, Димитровград и Свиленград. През същия период на миналата година помощ са потърсили 21 души. Това съобщи Петя Петкова от неправителствената организация „Х&Д Джендър перспективи“, която от почти 10 години изпълнява услуги в помощ и подкрепа на жертви на домашно насилие.

Заради ситуацията с коронавируса, консултациите предимно са направени по телефона, тъй като от средата на март до средата на май психолозите не са работили в офисите.

Основно жертвите на домашно насилие са жени. Предимно става дума за насилие в сферата на партньорските взаимоотношения, но рядко има случаи на агресия от деца към родители. Касае се предимно за физическо насилие, тъй като не се разпознава емоционалното и психическото насилие, въпреки че то нанася големи щети и уврежда психиката на жертвата, а често и на децата, които стават свидетели.

От организацията отдават ръста на отключващия фактор – епидемията, социалната изолация, липсата на доходи, напрегнатата обстановка.

„Да не можеш да излизаш, да си ограничен, тревожността нараства рязко. Жертвата остава абсолютно беззащитна, а извършителят се овластява още повече, защото тя не е способна да излезе и да потърси помощ, да се свърже с някой“, коментира Петя Петкова.

Тя смята, че тепърва обаче предстои ръст на сигналите за домашно насилие, тъй като противоепидемичните мерки се разхлабиха и хората имат повече възможност да излизат, включително и да потърсят помощ.

„Очакваме след 14 юни мерките да се разхлабят още, а това би дало много повече възможности на хората - да потърсят помощ, да споделят за проблема. Защото, ако се замислим, ние бяхме изолирани дори и от близките си, в които обикновено търсим помощ и очакваме подкрепа“, каза Петя Петкова.

Тя допълни, че от средата на март до края на юни, предвид въведените пандемични мерки, в Кризисния център в Димитровград е била настанена само една възрастна жена, тормозена от синовете й. Сега там има трима обитатели при общ капацитет 10 души.

В този период има издадени от съда две или три заповеди за защита по искане на организацията. Това обаче не са всички ограничителни заповеди, тъй като такива искания се заявяват и от адвокати.

От организацията заявиха, че тече кампания за набиране на средства в полза на жени и деца, пострадали от насилие. Подробности за инициативата може да видите тук.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Он
    ОНУФРИ
    22 -15
    18:42, 8 юни 2020
    Ала Хасково нет мене не мине месец и все намирате повод да показвате тая ДЖЕНДЪРКА А бе не ни занимавайте с педераски истории
  • 2
    Както и жените
    които се женят заради пари ..... Вече са 99%
    ......
    А останалите 1% са психично болни
  • 3
    Г-
    Г- н Михайлов
    20 -8
    19:40, 8 юни 2020
    Кутелова, интересно каква ли връзка имат X и Y пол с Джендър Переспективи- Z пол? Ейииии испедерасчи се тая нация!! А домашно насилие си имаше и по Тошово време, семейството си беше Патриархално, сега използвате насилието,за да защитавате педали, лесбийки и транс!!
    • Тр
      Транссибирски
      3 -13
      21:30, 8 юни 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Тр
      Трансекваториален
      9 -2
      22:14, 8 юни 2020
      А ти си явно тотална Крава- двукрака обаче!!
  • 4
    Ба
    Бат'Желю
    12 -3
    20:19, 8 юни 2020
    ! Всички жени уртепани от бой, ти да видиш...
  • 5
    Ха
    Хасковлия
    9 -3
    08:14, 9 юни 2020
    Много ми хареса джендърката - може ли адрес за връзка?
    Искам да й се оплача от домашно насилие- жената не ми прави бибитки!
    Та ако може , да ми помогне!
    Като я гледам ,има данни!
    • Пс
      Психо
      2 -3
      10:14, 9 юни 2020
      То хубаво адрес за връзка, но проблема ти е друг, можеш спокойно да бъдеш настанен в клиника за психично болни - до живот!!!
    • Ан
      Анти-психо
      1 -1
      13:29, 9 юни 2020
      Не си сменяй ника - много ти отива. :-)
  • 6
    Дж
    Джендър
    2 -4
    09:15, 9 юни 2020
    Алоооо,българския всезнайко. Научете вече какво значи джендър! Има речници по английски. Прочетете малко. Джендър не е *****,а пол! Анадъмо?
    • Чи
      чичо Дончо
      1 -1
      13:32, 9 юни 2020
      А ти като сигански всезнайко - какво да кажем за теб?
  • 7
    Ма
    Марин
    6 0
    09:56, 9 юни 2020
    Знаем ги тези организации, събират средства за жертвите на насилие и после повечето средства ги отклоняват за лични нужди, традициите в неправителствените организации да много стабилни, яко крадене! Върши се и минимална дейност, за да се оправдае харченето на проектните пари, но всичко останало се краде. Така им се променя съзнанието на хората, управляващи проекти, че смятат, че заслужават достойно заплащане за труда си, дори и това да наложи отклоняване на средства от парите за тези изстрадали хора. Грехота!
  • 8
    Хе
    хехехе
    3 0
    11:08, 9 юни 2020
    Прочета ли нейде джендър-мендър, ясно че кой каквото и да ти говори, става дума ама за едни огроооомни пари. Финансират ли, финансират НПОтата...Ако някой щял да ми обяснява, че не знам какво значи джендър на английски, то искам да го питам- аджеба, за българско общество ли става дума или за английско?! Скрити ми зад разни непроизносими абревиатури и чуждици, пък накичени в полза на общество и онеправдани. Не нам, моля!
Последни новини