Колеги измъкват жена от 10-годишен капан на насилие

Изображение 1 от 4

    Има истории, които трябва да бъдат разказани. Има истории, които трябва да бъдат чути и да служат за пример. Тези истории са показателни, че винаги има начин и никой не е напълно сам. Тези истории в същността си са винаги тъжни, но някой от тях са с щастлива развръзка.

    Една такава история се е превърнала в любима за експертите, които работят във Фондация „Х и Д Джендър перспективи“ и Фондация „Български център за джендър изследвания-клон Хасково“, разказват Петя Петкова- управителят на организациите и юристът Антония Филев.

    Историята е за домашно насилие, търпяно 10 години от жена, която е била подлагана на нечовешки физически и психически тормоз. Ужасът й започва още в началото на връзката, въпреки че е бременна. В годините продължава и вследствие на малтретирането, на което е била подлагана, дори губи едно от децата си в утробата.

    През дългите година на мъчение тази жена не е имала смелост сама да се отскубне от насилника си, нямала е и подкрепа от страна на близката я обкръжаваща среда, разказа юристката. В спасители за нея се превръщат колегите й от службата. Макар съвсем отскоро в екипа им, те забелязват проблемите на колежката си, стигат до истината й я подкрепят напълно да извърви пътя, да набере сила да се откъсне от насилника си. От тук историята й стига до специалистите от Фондация „Х и Д Джендър перспективи“, които й помагат с правна, социална и психологическа помощ.

    „Този случай е показателен, че ако няма кой да помогне вътре в средата на жертва на насилие, ние всички заедно можем да имаме тази сила“, посочи важността на обществото за нетърпимост към насилието, психоложката Петя Петкова. Освен, че води организациите, които подкрепят пострадали от домашно насилие, тя ежедневно консултира жертви, оказва и консултативна помощ и работи и с насилници, с екипа си водят и програми по превенция сред подрастващите.

    А иначе тъжната статистика изглежда така: от началото на годината 187 жертви на домашно насилие, от които 94 % жени и момичета, са потърсили закрила в консултативните центрове на Фондацията в Хасково, Димитровград и Свиленград. През Кризисния център за жертви за домашно насилие в Димитровград са преминали 25 потребители. На общо 674 души са дадени консултации. 46 молби за защита са подадени към районните съдилища.

    Темата за премълчаването на болката и в крайна сметка за това, че към насилието във всяка негова форма трябва да имаме нулева толерантност, защото понякога търпението може да води до краен изход, всяка година по това време се завърта отново и отново, за да обостри вниманието на всеки от нас. Именно с тази цел е и обявеният от ООН 25 ноември Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените.

    През 2023 година той преминава под мотото UNiTE! Обединявайте се!.

    Все по-често обществото ни поглежда към темата, но има още какво да се направи в законодателството, сподели Петя Петкова. Данните стават все по-тревожни, а възрастта на двойките, при които се отчитат ситуации на насилие у дома -все по-млада.

    Хубавото е, че има организации и хора в лично качество, които подават ръка на малкото центрове, в които се приютяват, докато намерят изход от ситуацията жени и децата им, жертви на насилие, каза още психоложката. Петя Петкова дава като един от добрите скорошни примери за взаимопомощ инициативата на Инър Уийл клуб- Хасково, които заедно с Ротари клуб „Хасково“ и Ротари клуб „Хасково-Аида“ са събрали сума от разпродажбата на картини. Тя ще бъде дарена за превенция на рак на гърдата за жени, жертва на домашно насилие и за подпомагане дейността на Фондация "Д и Х джендър перспективи", която поддържа 3 консултативни центъра и един кризисен център с капацитет за настаняване на 10 жени и децата им.

    Тази година, за четвърти пореден път в кампанията срещу насилието на местно ниво ще се включи Община Хасково, като в събота вечер Камбанарията на Ямача ще бъде оцветена в оранжево. В цвета, изразяващ съпричастност към жертвите на домашно насилие, тя ще свети и в следващите 16 дни. На нея са посветени и редица инициативи, които организира Фондацията. Една от най-емоционалните от тях е под заглавието "Белези от любов" и ще бъде в Общинския драматичен театър "Апостол Карамитев" в Димитровград, където актьори ще пресъздадат пет истински истории, разказани от жертви на домашно насилие.

    Учреденият преди две години Координационен механизъм за превенция и защита от домашното насилие в областна администрация с представители на различни институции  ще е завършващо събитие за кампанията. На него ще бъдат обсъдени и анализирани данните, свързани с темата.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини