Ефектът на марихуаната върху паметта

С напредване на възрастта, определени аспекти от паметта започват да се влошават, но това не означава, че сте безсилни да предпазите мозъка си. Всъщност, можете да направите много неща. Освен редовните упражнения и средиземноморската диета, е добре да се запознаете с фактите около марихуаната.

Канабисът съдържа различни количества от веществото канабидиол, за което се знае, че намалява тревожността. В същото време, няма съмнение, че марихуаната (изсушените цветове и листа на растението) водят до краткосрочни проблеми с мисленето, работната памет, психомоториката – действията, изискващи съзнателна мисъл, като шофирането и свиренето на музикален инструмент. Причината се крие в основната психоактивна съставка на марихуаната тетрахидроканабинол (THC), която се свързва с мозъчните рецептори в регионите, жизненоважни за функционирането на паметта, включително хипокампуса, амигдалата и мозъчната кора. Все още не е ясно до каква степен дългосрочната употреба на марихуана предизвиква постоянни когнитивни нарушения.

Законодателството, относно марихуаната, е различно в различните страни. В някои държави употребата и с медицинска цел е разрешена.

Какво трябва да знаете: ако използвате марихуана, е нормално да имате проблеми с паметта и други когнитивни функции, докато сте под въздействието и. Възможно е също да развиете и други когнитивни нарушения при дългосрочна употреба.

Източник: harvard.edu

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Диков
    8 -5
    12:21, 16 юни 2020
    По-глупава статия не бях чел. Тоест поръчкова! Сега трябва и марихуана ли да пушим?
    Това е фалшива новина, но не вие я представяте като научна статия, а истинските новини като фалшиви. Това е съвремената журналистика.
    Всичко лошо е представено като нещо добро!
Последни новини