Блъснаха 16-годишно момиче с колело на пешеходна пътека в Димитровград

Изображение 1 от 5

    В късния следобяд на 15 юни, на пешеходна пътека в Димитровград 16-годишно момиче бе блъснато на пешеходна пътека на бул. Димитър Благоев. Мястото на инцидента се намира преди кръговото кръстовище, в близост до спотрна зала Младост - пешеходната пътека срещу Д. Благоев 1, пресичаща булеварда.

    И момичето и шофьора отказаха да бъдат снимани и да споделят с подробности каво се е случило. По думите на очевидци, девойката е пресичала с висока скорост булеварда, качена върху своя велосипед, когато се е сблъскала с лек автомобил. Момичето е със сериозна контузия, но бе в добро състояние. По средата на пешеходната пътека имаше кървавочервено петно, което стряскаше минувачите, но се оказаха смачканите череши на момичето.

    Щетите от инцидента, освен стреса за шофьора и неправилно пресичащата девойка, са главно по колелото, което е с 2 изкривени джанти, които ще трябва да бъдат подменени. Насъбралите се хора хвърляха главно вината за случката върху момичето, което е предприело пресичане на булеварда върху колелото си и то с висока скорост, без да се огледа и да прецени ситуацията.

    Припомняме ви и законовите разпоредби за велосипедистите - там изрично в член 123 на Закона за движение по пътищата е записано, че при преминаване през пешеходна пътека, колоездачът е длъжен да слезе от велосипеда и да премине през нея като пешеходец. Но за съжаление колоездачите рядко спазват това основно правило за пресичане на пътното платно, коментираха очевидци на инцидента.
    Има още няколко ключови изисквания към любителите на велосипеда. За да е изрядно, колелото трябва да е с изправни спирачки, да има звънец, но не друг уред за звуков сигнал. Задължително е да има фар, излъчващ бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, като се допуска и поставянето на устройства за излъчване на червена светлина отзад. Отстрани на колелата или по рамката трябва да има светлоотразители. Колоездачът трябва да кара възможно най-вдясно по платното в посока на движение, като на места може да върти педалите и по банкета, ако настилката позволява това.
    Има изискване и че велосипедистът трябва да се движи облечен със светлоотразителна жилетка в тъмната част на денонощието извън населените места, както и да не кара "без ръце".

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини