Лятото дойде със слънчево затъмнение, наблюдаваха го и в Димитровград

    Астрономическото лято настъпи тази нощ, точно 44 минути след полунощ на 21 юни. Днешният ден, известен като лятно слънцестоене, е най-дългият в годината, и идва със слънчево затъмнение - първото за годината.

    Тази година лятото настъпи за нас в комплект със слънчево затъмнение, което за други части на света, като Северна Африка и Индия, ще бъде като "огнен пръстен", но у нас ще бъде частично и едва доловимо.

    Зрелищният “огнен пръстен” ще се вижда от части от Централна Африка и Азия между 3,45 ч. и 9,34 ч. по Гринуич (6,45 ч. до 12,34 ч. българско време).

    Максимумът му е в 6,40 ч. по Гринуич (9,40 ч. българско време). Ще започне над Централна Африка и ще приключи над Китай и Тихия океан. Частично затъмнението ще се наблюдава над Югоизточна Европа, Северна Австралия и части от Тихия и Индийския океан.

    Младите астрономи при планетариума в димитровградската астрономическа обсерватория "Джордано Бруно", под ръководството на Димитър Кокотанеков, наблюдаваха частичното слънчево затъмнение. Присъстваха и много граждани-любители на астрономията.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини