123 г. от рождението на Аспарух Лешников

Изображение 1 от 3

    123 години се навършват от рождението на известния хасковлия Аспарух Лешников – Ари, съобщават от Регионалния исторически музей в Хасково.

    И до днес се спори за точната му рожденна дата (1897-1978). През 1977-а у нас се организират тържества за отбелязването на 80-годишнината на известния певец на стари градски шлагери.
    В родния му град Хасково залагат на по-ранната рожденна дата - 28 юни. В тази връзка в окръжната библиотека се организира среща-разговор с тенора на 27 юни. В София също решават да почетат известния повече в двете разделени Германии певец, отколкото в България. Тържеството се провежда в концертното студио на БНР - 15 юли 1977 г., т. е. отново ден преди другата известна рожденна дата на Лешников - 16 юли. Така е написаното и на поканата за присъствие на тържеството 16.7.1897 г.
    Година по-късно - на 31 юли 1978 г. Аспарух Лешников си отива от този свят. Умира в нищета, последните години работи като метач.
    Снимките и поканите са от личния архив на Тодор Желев.

    През 2015 г. в Хасково бе издигнат бюст-паметник на Ари в градинката пред бизнес центъра. Две години по-късно той бе удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Хасково.

     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ан
      Антон Атанасов
      15 0
      18:32, 28 юни 2020
      Поздравления и за музея, и за медията, че са сетили да споменават един от най-великите хасковлии.
    • 2
      Ха
      Хасковски рейнджър
      10 -3
      22:08, 28 юни 2020
      Един достоен съгражданин, велик талант! Живковистите и сталинистите не го обичаха, защото бе царски офицер и младите му години преминават в Берлин, преди и след идването на нацистите на власт. Не съм музикант, но някъде бях чул че може да изпълни две октави над високия тон и е изнасял дори концерт на американския самолетоносач"Саратога" пред 85 хил зрители и лично поздравен от президента Теодор Рузвелт.
      А този бюст скрит в градинката е много малко което е направено и едва ли голяма част от младите знаят кой е Ари.
      • Докато ти тука си губиш времето Интелигентните Бъл... Виж коментара
    Последни новини