Вторият най-голям пазар на смартфони в света се срина през Q2 заради COVID-19

Второто тримесечие на годината се оказа изненадващо тежко за втория най-голям смартфон пазар в света. Според маркетинговата компания Canalyis, коронавирус пандемията e основният виновник за резкия спад в продажбите на смартфони в Индия, където местните ограничителни мерки бяха забранили както физическите, така и онлайн продажбите до средата на май.

В резултат, продажбите на смартфони в Индия за Q2 са паднали с 48 процента до тъжните 17.3 милиона бройки.

Xiaomi си остава пазарният лидер в Индия, пласирайки 5.3 милиона смартфона за периода, което дава на компанията 31 процента от пазарния дял. Vivo запазва престижната си втората  позиция с 3.7 милиона продадени телефона и пазарен дял от 21.3 процента. На трето място е Samsung, чийто най-голям производствен център извън Виетнам остана затворен за по-голямата част от пролетта и това доведе само до 2.9 милиона продадени телефона в Индия. Топ 5 се затваря от Орро и Realme, съответно с 2.2 и 1.7 милиона продажби.

Драстичното свиване на индийския пазар идва на фона на скорошния граничен конфликт между Индия и Китай. Имайки предвид антикитайските настроения, както и фактът, че 96 процента от продадените в Индия смартфони от миналата година са произведени в страната,  тези събития вещаят трудни дни за китайски компании като Xiaomi, Vivo и Oppо.

На този фон, Apple успя да продаде в Индия малко над 250 000 iPhone-а за Q2, като дори подготвя нов завод в Индия заедно с китайската компания Pegatron, в чиято мрежа се сглобяват най-много iPhone-и след тази на Foxconn.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини