Защо плачеш, мамо?

Първите няколко месеца след раждането е един от най-сложните периоди в живота на майката. Този период е опасен с това , че при много жени се развива следродилна депресия.

Депресия в първите дни след раждането.
Депресията обикновено настъпва в първите дни след раждането – младите майки тъгуват и плачат без всякаква видима причина. Този вид следродилна депресия се нарича "депресия на третия на ден".
Депресията е предизвикана от това, че в организма на майката се извършват големи хормонални промени, които влияят на нейното здравословно и психическо състояние. Не на последно място са умората, страхът за детето и възможните неприятни спомени за раждането. Това състояние може да продължи от няколко часа до няколко денонощия. С времето този вид депресия изчезва.

Продължителна депресия.
Майките, които не се прекарали депресията на третия ден, са застрашени от депресия, която може да продължи няколко месеца и дори години. Тези жени страдат от чувство за постоянна тревога, безсъние, истерия, отчаяние, страх от сексуални отношения.
Следродилната депресия е опасна с това, че през този период жените не са способни да оценят ситуацията и собственото си здравословно и психическо състояние. Според тях, те не са нужни на никого и никой не им обръща внимание. Заобикалящите ги хора свързват това състояние с капризите на младата майка, но това не е така.

Как да се преборим със следродилната депресия?

Близките и на първо място мъжът трябва да отделят по-голямо внимание на младата майка и да й помагат да се справя с нейните страхове, да поемат определена част от грижите за детето. Младата жена не трябва да отделя много време за посрещането на гостите, които след раждането на новия член на семейството, стават безброй много, за почистването, прането и другите домакински задължения – нека с тях да се заемат най-близките хора: съпругът, бабите, дядовците.

Добре е да се намери човек, който да играе ролята на психотерапевт - т.е. винаги да може да изслушва...
... , подкрепя, успокоява майката в критични моменти. Не позволявайте на жената да се затваря в себе си - това може да задълбочи проблема.

Трябва да се отдели особено внимание на пълноценното хранене, тъй като депресията способства за влошаването на апетита. Освен това младата майка не трябва да посвещава цялото си внимание на детето – тя трябва да има време за себе си, за разходки, фризьор, масаж, кафе с приятелки и т.н. Младият татко и роднините трябва да я стимулират тя да се грижи за своя външен вид – това способства за подобряване на настроението.

При засилване на симптомите на депресията трябва да се търси помощ от психотерапевт.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини