Пандемията е довела до по-рязък спад на германската икономика от кризата през 2008 година

Пандемията от коронавирус е потопила най-голямата европейска икономика в по-рязък спад от отчетения при световната финансова криза от 2008 година. Това посочи днес Федералната статистическа служба, цитирана от ДПА.

Финансовата и икономическа криза от 2008/2009 година започна по-скоро бавно и постепенно доведе до забележими последици за трудовия пазар, припомня ведомството.

През второто тримесечие на 2020 г. германската икономика отчете рекордно свиване на икономиката от 10,1 процента спрямо предходното тримесечие, според първоначални оценки.

В периода на световната финансова и икономическа криза от 2008/2009 година, чиито корени бяха в жилищния пазар в САЩ, германският брутен вътрешен продукт се понижи с 4,7 процента през първите три месеца на 2009 година.

Икономиката се възстанови през втората половина на 2009 година, но Германия не се върна на предкризисните равнища до първото тримесечие на 2011 година.

Сега икономистите прогнозират, че германската икономика ще започне да се възстановява през втората половина на 2020 година, но ще е необходимо известно време, докато възвърне предишната си сила. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини