Инспекцията по труда в Хасково проверява „Авакс" за забавените заплати на работниците по газопровода

Изображение 1 от 2

    Инспекцията по труда започна проверка по случая със забавените заплати на работниците от българска страна, наети от гръцката фирма „Авакс“. Компанията изпълнява проектирането и изграждането на газовата връзка между Стара Загора и Комотини.

    В четвъртък около двайсетина от работещите излязоха на протест пред базата на фирмата. А причината за това -неизплатени работни заплати и възнаграждения за извънреден труд за три месеца. След намесата на медиите още същия ден следобед по сметките им бяха преведени дължимите суми по трудов договор.

    Почти всички обаче имат двойно изработени часове през по-голямата част от времето, в което са на работа. Затова въпреки че получиха част от парите си, представители на засегнатите работници подадоха жалба в Инспекцията по труда в Хасково.

    Задействахме проверката и още вчера следобед сме изискали от работодателя документацията по договорите на служителите. Проверява се всичко, което касае условията на труд и заплащането на трудовите им възнаграждения, в това число и как се сумират извънредните изработени часове, посочи шефът на Областното звено на Инспекцията по труда Кирчо Кирев.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (18)

    • 1
      До
      до началника Кирчо Кирев
      48 0
      11:20, 7 авг 2020
      Де.р.и.бей, защо чакаш някой да подаде сигнал по телевизията и тогава да се задействаш. 10 сигнала ти подадохме до сега. Защо не реагира, защото имаш чекмедже ли?
      • Пр
        продължение
        38 0
        11:25, 7 авг 2020
        Крайно време такива скъпоплатени чиновници да бъдат строго наказвани при такива провали. Първи път-забележка, втори път- глоба, трети път-в затвора. На тая служба за това й плащат. Да ходи и сама да търси нарушителите, а не да гледа по цял ден телевизия. Сега тоя кирчо трябва да бъде глобен и парите да се дадат на телевизията.
      • По
        Порчо
        21 0
        11:46, 7 авг 2020
        Както разказа един мой приятел, живеещ в чужбина, когато отишъл за някакъв документ и чакал повече от половин час, а чиновниците се размотавали, пушели и разхождали с някакви папки. А той когато му обърнали внимание, попитал: - Извинете, да не би нещо да стачкувате?
        Това е характерно за чиновничеството, време да мине, да свърши работното време. И без това им плащат за време, а не за свършена работа. Те затова са запазени за членовете на чиновническа партия ГРОБ!
      • До
        До- Порчо
        12 -11
        12:33, 7 авг 2020
        Чиновниците са Българи . Нали. Не са марсианци. За едно е прав Бойко. Материала не го бива. Всички управници досега независимо от партии са Българи. Те са произлязли от този народ. Не са паднали от небето. При 90 процента алчни и продажни българи как да уцелим точно тия 10 процента които ги бива. Това е проблема
      • До
        До -Порчо
        16 -3
        12:38, 7 авг 2020
        Общо взето всичко що е с костюм е продажник .Тъпанар. Алчняк. Един обикновен работещ човек никога не би сложил костюм. Костюм си слага тъпанара за да си чеше егото. Че е нещо повече. Отвън го гледаш изгладен. Сресан. Парфюмиран. А отвътре -леш. Алчен. Продажен. Това е. По дрехите ще ги познаете
      • Из
        избирам ГЕРБ
        5 -10
        12:51, 7 авг 2020
        Задачата на чиновника в България не е да ви служи,... Виж коментара
      • Ра
        Работник
        11 -1
        13:33, 7 авг 2020
        Какво очаквате от този измислен Директор. Типично за калинките на ГЕРБ трябва да им се покаже нагледно после с камерите на репортерите на проверка. Показност да има.
        Иначе предишните жалби в коша са.
        Спали са три месеца. На това му се вика безхаберие и некомпетентност. И си мислят вечно ще е така, така ще си карат
        Вън ........
    • 2
      Га
      Галина
      37 0
      11:23, 7 авг 2020
      Най-после Инспекцията по труда да се задейства! Явно са получили обаждане отгоре, от Вожда. До вчера казваха, че не е в тяхната компетенция, вдигаха рамене и пращаха хората работещи в Авакс да ходят в София и там да се оплакват!
      Но след като се вдигна шум и медиите разбраха за случая нещата се задвижиха.
      Е за всяко нещо ли трябва да протестираме и да сигнализираме медиите?!
      • 12
        123
        17 0
        11:42, 7 авг 2020
        100% Султан Ефенди Бей Бойко Борисов ги е задействал.
    • 3
      Ян
      Янков
      21 -2
      11:41, 7 авг 2020
      Не бързайте с изводите.
      Това че държавният чиновник се е задействал, не значи че ще има последствия.
      Кой иска да се обзаложим, че кирчо ще излезе в отпуск в понеделник?
      Ще прехвърли случая на някои друг,добре платен държавен служител, който ще се разболее, той на трети - и те така.
      А ,забравих да уточня, че фирмата вече си е платила законния рушвет!
      Бойко българоубиеца,постоянно обяснява,че държавата е лош собственик, че нищо не трябва да е държавно- а постоянно помпи заплатите на иначе "много" работещите държавни служители.
      • До
        Дочев
        17 -1
        11:59, 7 авг 2020
        Строителите на АМ Тракия редовно протестираха за неплатени заплати. А в същото време чекмеджето на Борисов набъбваше.
    • 4
      Де
      Демирев
      16 -1
      12:10, 7 авг 2020
      Кирчо да даде публичен отчет каква я е квършил до сега. На кои работници от кои фирми какви права е защитил. Защото доста фирмаджии са изрекетирани за сметка на интересите на работниците. Вместо да си подаде оставкато той рано рано се е задействал и вече чака похвала от тартора си. Хората 3 м гладуват и работят, а той си пийва ракийката с мезенцето и пет пари не дава за другите. Тая работническа паплач трябва да бъде ликвидирана от едно цифрово управление. Толкова ли е трудно да следи кои заплати в тая държава са изплатени и кои не. Дончев нали обещаваше цифрово управление. Нищичко не направи. Тоя човек изобщо за тези години за 5 ст работа свърши ли или само фъфли.
      • Ко
        корекция
        9 0
        12:12, 7 авг 2020
        Не "работническа паплач" , а "чиновническа паплач" да се чете.
    • 5
      Пл
      Пламен
      15 0
      12:35, 7 авг 2020
      Съд за фирмата и чиновниците че разрешават три месеца робство.
    • 6
      Ку
      Курти от куртово конаре
      10 0
      13:51, 7 авг 2020
      До Кирет от инспекцията.по труда......Кире мамин.Колко човешки съдби си опропастил?Как спиш спокоино?.....как и ти не разбра че не си вечен бе кирчооо
    • 7
      Ми
      минков
      8 0
      14:23, 7 авг 2020
      На кирев многократно му е сигнализирано че в Д-град охранителите от един сот намиращ се на бул.3-ти март работят по 12 часа а са назначени на 4,но той си нехае както едно време в кабелната телевизия.Явно и тука трябва намесата на журналисти.
      • Не
        не така
        1 0
        14:56, 7 авг 2020
        Ти като не можеш да си намериш чекмедже, защо завиждаш. Астави го да си трупа пачките.
    • 8
      Ха
      Хасковлията
      5 0
      14:35, 7 авг 2020
      А може би, трябва намесата на сопата?
    Последни новини