МОН одобри проект за реконструкция на планетариума в Димитровград

Министерството на образованието одобри проект за реконструкцията на Народна астрономическа обсерватория и планутариум „Джордано Бруно“ в Димитровград, съобщават от Областната администрация.

Средствата, осигурени  по националната програма на МОН „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие“, са на стойност 149 750 лв. Те са отпуснати след като през февруари тази година министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заедно с областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и кмета на община Димитровград Иво Димов се срещнаха с представители на седемте планетаруама в страната в димитровградската обсерватория.

Предвидено е проектът да бъде реализиран до края на тази година. В него е включен дигитален пранетариум, чрез който със специален софтуер ще бъде показван детайлен образ на небесните тела, а движението ще бъде анимирано. Обсерваторията ще запази и стария апаратен планетариум.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    22
    223
    2 0
    19:11, 29 авг 2020
    Дано най-накрая поправят самият планетариум. А не само да прибират парите за разни кръжоци.
  • 2
    Тъ
    Тъй
    3 0
    19:29, 29 авг 2020
    По-добре да купят истински телескоп за купола. Да започнат да правят истинска наука на национално ниво. Да докарат астрономи, да има изследвания. С този домашния телескоп само задачи за началния курс.
    • Се
      селянин
      2 0
      21:44, 29 авг 2020
      като за село добре е

Още новини

Последни новини