ЦРУ използвало втора швейцарска фирма за следене по света

Швейцарски политици изразиха възмущението си и поискаха да се проведе разследване след разкритие, че втора швейцарска компания за криптиране се предполага, че е използвана от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и германските им колеги за шпиониране на правителства по света, информира АФП.

"Как може да се случва такова нещо в държава като Швейцария, която твърди, че е неутрална", попита в интервю за местната медия SRF Седрик Вермут, съпредседател на Социалдемократическата партия на Швейцария.

Той призова парламента да започне разследване, след като проверка на SRF е установила, че втора швейцарска компания е взела участие в шпионаж, организиран от разузнаването на САЩ и Германия.

През февруари тази година стана ясно, че ЦРУ  и германското разузнаване са използвали технология на швейцарска компания за разшифроване на тайна информация на други държави. Компанията Crypto AG продала оборудване за направа на кодове на Иран, латиноамерикански държави, Индия, Пакистан и десетки други страни. Технологията е променена, за да позволи на ЦРУ и на германското външно разузнаване (BND) да разбият кодовете.

По същия начин е използвана втора, но по-малка швейцарска компания за разшифроване - Omnisec. Тази компания, която се е отделила от швейцарския производител Gretag през 1987 г., е продала оборудване за кодове на правителства по света до прекратяване на дейността си преди 2 г.

Разследването на SRF е заключило, че както Crypto, фирмата Omnisec е продала оборудване на чужди правителства и армии.

Компанията също продала устройства на няколко федерални агенции в Швейцария, включително на разузнавателните служби, на най-голямата банка в страната UBS и други частни компании.

Всичко това показва, че проблемът е по-голям и обхваща повече от една компания. Все още нямаме отговори по отношение поемането на политическа отговорност, подчерта Вермут.

Ханс-Петер Портман, депутат от Либералната партия, е съгласен. Той е особено притеснен да научи, че швейцарски фирми най-вероятно са замесени.

Това повдига въпроса дали е извършен шпионаж и в Швейцария, изтъкна той.

Разследване на случая с Crypto от швейцарския парламент заключи по-рано този месец, че разузнаването на страната се е облагодетелствало от събраната информация от чуждестранните им колеги чрез фирмата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини