Първият в областта Център за временно настаняване ще бъде в Димитровград

Изображение 1 от 3

    Първият в Хасковска област Център за временно настаняване ще бъде в Димитровград. Това съобщи днес заместник-кметът на община Димитровград, Яшо Минков, на провелите се стартиращи дейности по преустройство на бившето общежитие на химическия техникум "Проф. д-р Асен Златаров" в Център за временно настаняване.

    Проектът предвижда преустройство на бившето общежитие в Център за временно настаняване  за 20 потребители, като общата стойност е 626 769.20лв.

    „Ще бъде изградена и рампа за достъп на хора в неравностойно положение. Строително-ремонтните дейности предвиждат мерки по енергийна ефективност - топлоизолация, подмяна на дограмата и нова покривна конструкция. Изграждане на нови електро и ВиК инсталации и климатична инсталация. Центърът ще разполага със складови помещения, помещение за пране и гладене и склад за чисто и мръсно бельо. На първия етаж ще има обособени две отделения за по двама потребители в стая със санитарни възли. На същия етаж се предвижда и приемен офис, офис за персонала, приемно за инвалиди, медицински кабинет, трапезария и разливна кухня. На втория етаж ще има още осем отделения за по двама потребителя, общи санитарни възли и кабинет.”, каза ръководителят на проекта инж. Красимира Бонева.

    Заместник-кметът на община Димитровград сподели, че въпросният проект е елемент от социалната инфраструктура на община Димитровград в рамките на инвестиционната й програма. „Димитровград е община за пример по отношение предоставянето на социалните услуги. С този проект разширяваме своята дейност и нека да отбележа, че Центърът за временно настаняване е първият, който се изгражда на територията на Хасковска област. От 1 януари започваме дейности и по втори проект, директно свързан с този или т.нар. меки мерки за предоставяне на самата социална услуга. Ще бъде извършен подбор на персонала, ще бъде обучен, назначен и очакваме най-късно есента да имаме възможността да предоставим тази социална услуга за хората изложени във риск или обект на социалното изключване.”, подчерта важността на проекта Яшо Минков.

    В отговор на въпрос ще могат ли хора от цялата страна да се настаняват в Центъра, той допълни, че това ще бъдат услуги предоставяни преди всичко за гражданите на община Димитровград, съгласно влизащите в сила нови разпоредби в социалното законодателство за заявяването им по постоянен адрес.

    Представителят на фирмата-изпълнител арх.Красимир Бузов благодари за доверието на общината и професионализма на екипа и се ангажира с по-ранен срок за неговото приключване.

    В присъствието на екипа, граждани и медии, по традиция официалните лица направиха символично „Първа копка” и с лисване на вода от менче пожелаха успех на проекта.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ка
      Катя
      6 -2
      18:19, 2 дек 2020
      С тези пари може да се купят 20 гарсониери,ама от ремонти по-лесно се краде.
      • Не
        Не много разбиращ
        3 -4
        19:49, 2 дек 2020
        Като цена - може. И за всяка гарсониера ще назначим по един социален работник, медицинска сестра, санитар... После да купим баничарка да разнася храната, документите ще стоят насред площада, а за проверяващите ще купим още една кола, защото с баничарката ще е малко тегаво.... Хайде, моля, мислете с по-малко популизъм и малко повече разум...
    • 2
      Значи за крадене може,а за персонала идва скъпо,защото ще получават "големите заплати".Колкото до Баничарката и колите на проверяващите те си съществуват и периодично се подменят и в момента за сметка на данъкоплатците,защото без тях протежетата на управляващите, назначени на съответните служби, не могат да работят.
    Последни новини