РЗИ-Хасково затвориха димитровградския "МОЛ"

    На 08.12.2020г. РЗИ - Хасково са връчили предписания на търговските обекти в бившия Детмаг на бул. Раковски 16 в Димитровград, който по настоящем се води търговски център, че трябва да прекратят търговската си дейност на основание заповедта на здравния министър.

    С това си действие РЗИ затваря и 4-те малки магазинчента, помещаващи се в общинската сграда, от което собствениците остават учудени от действията на здравната инспекция. Търговците се чудят защо това действие се извършва след почти 2 седмици от приемането на последната заповед от здравния министър, като от вчера министър-председателят започна да говори за отхлабването на мерките от началото на другата седмица.

    От Община Димитровград разясниха, че Общинският кризисен щаб няма решение, с което да се прекратява дейността на тези търговски обекти и са на мнение, че това е излишно при условие, че там се спазват всички противоепидемични мерки. В комплекса има 22 офиса и 4 магазина, което не се доближава до идеята за търговски комплекс тип МОЛ.

    Как инспекторите от РЗИ квалифицираха тази сграда като голям търговски център, като една минимална част от нея се използва за търговска дейност, а повечето обекти са с друга насоченост. По думите на собственичката на един от търговските обекти, средната дневна посещаемост и на 4-те магазинчета е не повече от 20-30 души дневно, което за 8 часов работен ден прави средно около 3 - 4 клиента за 4 обекта в рамките на 1 час, като се е случвало в нейния търговски обект да има нулеви дни без нито един клиент.

    В търговския център, освен 4-те магазинчета на партерния етаж, има и 2 ателиета на 2-рия етаж, на които също са връчени предписания, като на тях им се разрешава работата в ателието, но без да допускат клиенти в тях. Останалата по-голяма част от обектите в "Търговския център" са офиси и кантори, за които забраната не важи, кометираха търговци.

    Връчените предписания са за задължителните противоепидемични мерки, като инспекторите са дали устни наставления на собствениците на търговски обекти, че трябва да преустановят дейност на основание точка II, която гласи:Затварят се търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

    Ако РЗИ спазват сляпо заповедта, то идва въпроса, защо офисите и канторите (които не попадат в изключениета на заповедта) не са затворени, ако тази сграда функционира като търговски център, по смисъла на който затварят магазинчетата в нея?

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Й
      й
      1 0
      17:45, 10 дек 2020
      Бившия''мол'',земляците,затвориха,ли?Да не се разкарвам.Т-А-Ш-К-Е-Н-Т-град в бившия СССР.Модератор??!!!?.
    Последни новини