Разрешават работата на обектите, предлагащи готова храна, но под условия

Отменя се забраната за работа на обектите тип бързо хранене и готова кухня, след спазване на строги санитарни изисквания, съобщават от община Димитровград.

Запечатват вендинг и кафе машините заради заразата

Припомняме, че със заповед на директора на РЗИ - Хасково, Соня Димитрова от 23.03.2020г., беше забранено предлагането на готови храни в търговските и производствени обекти. Седмица по-късно забраната се отменя, но са описани правила, по които трябва да се предоставя готовата храна.

Димитровградски търговци не се съобразяват със забраната за продажба на непакетирани храни

Промяната е с нова заповед РД-01-100/01.04.2020г. на директора на РЗИ - Хасково, като тя изменя и допълва предходната заповед РД-01-93/23.03.2020г.:

1. Изменя се т.1:
В търговските и производствени обекти храните, които се предлагат в неопакован вид или насипно състояние, следва задължително да бъдат съхранявани по начин, по който да бъде възпрепятстван прекия досег на клиента с тях /предпазна бариера - стъклена, плексигласова и т.н./ или да са индивидуално предварително пакетирани. Служителите задължително работят с предпазни средства. Алтернативен вариант е опаковане, което може да се извърши пред клиента, като тази дейност се извършва от служители, използващи предпазни средства.Това може да бъде прилагано за храна, която не подлежи на последваща обработка при стриктно спазване на хигиенните норми.

Допълва се т.2:
Преустановява се ползването на кафе-автомати и вендинг-машини, разположени на открито и закрито.
Допълнението е прието с решение на Областен кризисен щаб за коронавирус COVID-19от 30.03.2020г.

Създава се т.3:
Бизнес операторите, предлагащи храни, следва да осигурят на работещите лица подходящо работно облекло /не е необходимо специално защитно облекло/ и предпазни средства /маски и ръкавици/ в определените от тях рискови зони. Ползването им следва да бъде изисквано, само когато служителя влиза в пряк контакт или се очаква дадена дейност да изисква пряк контакт с клиент, външни на организацията лица, както и при боравенето с непредварително опаковани храни, предмети или парични средства.

Изменената заповед на РЗИ-Хасково може да видите тук.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ха
    хасково
    8 -3
    13:50, 2 апр 2020
    Вижте лекцията на Бил Гейтс пред ТЕД преди години.Там той казва,че с ваксини и добра здравна система можем да намалим населението на земята с 10/15 процента.
    Бил Гейтс е вторият голям донор на СЗО,спонсор на Шарите в Германия,която произведе теста за Ковид19,акционер в КуВак......
    п.с. за дебелите ще кажа,че самият др.Дорстен шеф на Шарите каза,че Гейтс му е дарителя.Информацията я има свободно в нета с думите на споментите.
  • 2
    Ст
    Степан Филипович
    8 -7
    21:04, 2 апр 2020
    ***** ** фашизма свобода на народа !
  • 3
    Be
    Bell
    3 -2
    12:23, 3 апр 2020
    Русоробите взеха да вият на умряло.
  • 4
    Бб
    ББ
    8 -2
    13:16, 3 апр 2020
    Пълна гавра с малкия бизнес!
Последни новини