13 °C

Разрешават работата на обектите, предлагащи готова храна, но под условия

Отменя се забраната за работа на обектите тип бързо хранене и готова кухня, след спазване на строги санитарни изисквания, съобщават от община Димитровград.

Запечатват вендинг и кафе машините заради заразата

Припомняме, че със заповед на директора на РЗИ - Хасково, Соня Димитрова от 23.03.2020г., беше забранено предлагането на готови храни в търговските и производствени обекти. Седмица по-късно забраната се отменя, но са описани правила, по които трябва да се предоставя готовата храна.

Димитровградски търговци не се съобразяват със забраната за продажба на непакетирани храни

Промяната е с нова заповед РД-01-100/01.04.2020г. на директора на РЗИ - Хасково, като тя изменя и допълва предходната заповед РД-01-93/23.03.2020г.:

1. Изменя се т.1:
В търговските и производствени обекти храните, които се предлагат в неопакован вид или насипно състояние, следва задължително да бъдат съхранявани по начин, по който да бъде възпрепятстван прекия досег на клиента с тях /предпазна бариера - стъклена, плексигласова и т.н./ или да са индивидуално предварително пакетирани. Служителите задължително работят с предпазни средства. Алтернативен вариант е опаковане, което може да се извърши пред клиента, като тази дейност се извършва от служители, използващи предпазни средства.Това може да бъде прилагано за храна, която не подлежи на последваща обработка при стриктно спазване на хигиенните норми.

Допълва се т.2:
Преустановява се ползването на кафе-автомати и вендинг-машини, разположени на открито и закрито.
Допълнението е прието с решение на Областен кризисен щаб за коронавирус COVID-19от 30.03.2020г.

Създава се т.3:
Бизнес операторите, предлагащи храни, следва да осигурят на работещите лица подходящо работно облекло /не е необходимо специално защитно облекло/ и предпазни средства /маски и ръкавици/ в определените от тях рискови зони. Ползването им следва да бъде изисквано, само когато служителя влиза в пряк контакт или се очаква дадена дейност да изисква пряк контакт с клиент, външни на организацията лица, както и при боравенето с непредварително опаковани храни, предмети или парични средства.

Изменената заповед на РЗИ-Хасково може да видите тук.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ха
  хасково
  8 -3
  13:50, 2 апр 2020
  Вижте лекцията на Бил Гейтс пред ТЕД преди години.Там той казва,че с ваксини и добра здравна система можем да намалим населението на земята с 10/15 процента.
  Бил Гейтс е вторият голям донор на СЗО,спонсор на Шарите в Германия,която произведе теста за Ковид19,акционер в КуВак......
  п.с. за дебелите ще кажа,че самият др.Дорстен шеф на Шарите каза,че Гейтс му е дарителя.Информацията я има свободно в нета с думите на споментите.
 • 2
  Ст
  Степан Филипович
  8 -7
  21:04, 2 апр 2020
  ***** ** фашизма свобода на народа !
 • 3
  Be
  Bell
  3 -2
  12:23, 3 апр 2020
  Русоробите взеха да вият на умряло.
 • 4
  Бб
  ББ
  8 -2
  13:16, 3 апр 2020
  Пълна гавра с малкия бизнес!

Хороскоп за 21.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Поставили сте си задачи, за които ще ви е нужна повече енергия. Съсредоточете се върху по-близките си цели, дългосрочните оставете за по-късен етап. Едно запознанство може да прерасне в по-сериозна връзка. Вие сте готови за промяната, която следва и сте наясно, че тя ще ви наложи и ограничения, но няма да съжалявате.
21 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Търсете промяната, предизвикателствата поддържат духа ви силен. Работете за приключване на вече започнати задачи, като не забравяте и за домашните задължения. С приятели ще се разведрите, обменяйки мисли и енергия. В професионален план се очертават полезни срещи. Подробностите от бита също ще привлекат вниманието ви.
21 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Популярността, за която отдавна мечтаете днес ще ви навести. Стараейки се да сте сред първите ще поемете риск, за който не сте мислили преди. Не се притеснявайте, няма да ви навреди, напротив. Обещания за по-тясно обвързване ще получите или ще дадете. Те могат да имат отношение както към деловите ви задачи, така и към конкретен човек.
21 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще продължите да се трудите с желание и ентусиазъм, имайки енергия и добро настроение. Имате конкретни планове, но все още не сте проучили възможностите как да ги реализирате. Ще споделите намеренията си с партньора и заедно ще работите за да устроите по-добре личния си живот.
21 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Природата ви е дарила с устремност и плам - комбинация, която ви дарява с изисканост и приспособимост, с късмет и ярка интелигентност. Това не са комплименти а залог за успех. Няма да е излишно, ако все пак не се главозамаете, и не забравите, че съществува едно качество наречено скромност. Положете усилия, ако трябва за да си го отгледате и съхраните, за да го имате за дълго.
21 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наследствени имоти ще занимават мислите ви и ще ви създават повече грижи, което ще отнеме голяма част от времето ви.С вроденото си великодушие ще отхвърлите с усмивка обзелите ви съмнения към определен човек. Днес някой е приготвил чудесна изненада за вас. Не позволявайте да ви диктуват условия, които не са ви изгодни. Нуждеаете се от повече съсредоточеност и лесно ще се справите с трудностите.
21 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Устремени сте към промяна и това ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и не бива да се поддавате на влиянието му. Заемете се с дела, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Включете и приятелите си, като не забравяте и интимния си партньор.
21 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Действията ви карат хората около вас да ви се възхищават. Наистина успявате да подредите делата си така, че да не остане нещо, от което бихте могли да сте недоволни. В личен план се радвате на споделени чувства от страна на човека, с когото сте обвързани емоционално. Ще останете очаровани.
21 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добронамереността ви към околните ще се възнагради. С желание ще ви помагат и напътстват, стига да не пренебрегвате нечие внимание. Любовта ще ви вдъхнови и подтикне към творчески подход в работата. Започвате нов проект, и ще се изненадата от добрия прием, на който ще се радвате.
21 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е чудесен за вас и показателни в това отношение са радостните събития, които ще ви преследват през целия ден. Не подценявайте късмета си и отделете време за да изгладите недоразуменията с ваш близък. Със сигурност ще успеете.
21 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очертават се забавни мигове с ваши близки. Настроени сте авантюристично, а и обстоятелствата са подходящи за целта. Имате възможности сред които можете да избирате и вие няма да се поколебаете да влезнете в ролята на онези, които решават вместо другите. Бъдете по-внимателни със здравето си и не го подлагайте на изпитания.
21 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Програмата ви за днес ще е натоварена, но приемете предизвикателствата. Бъдете старателни и с качествата, които притежавате, ще постигнете върхове. Вечерта с удоволствие ще се насладите на присъствието на човек, когото харесвате. Имате толкова неща да споделите, че нощта може и да не стигне.
21 окт 2020
Последни новини