2 °C

Разрешават работата на обектите, предлагащи готова храна, но под условия

Отменя се забраната за работа на обектите тип бързо хранене и готова кухня, след спазване на строги санитарни изисквания, съобщават от община Димитровград.

Запечатват вендинг и кафе машините заради заразата

Припомняме, че със заповед на директора на РЗИ - Хасково, Соня Димитрова от 23.03.2020г., беше забранено предлагането на готови храни в търговските и производствени обекти. Седмица по-късно забраната се отменя, но са описани правила, по които трябва да се предоставя готовата храна.

Димитровградски търговци не се съобразяват със забраната за продажба на непакетирани храни

Промяната е с нова заповед РД-01-100/01.04.2020г. на директора на РЗИ - Хасково, като тя изменя и допълва предходната заповед РД-01-93/23.03.2020г.:

1. Изменя се т.1:
В търговските и производствени обекти храните, които се предлагат в неопакован вид или насипно състояние, следва задължително да бъдат съхранявани по начин, по който да бъде възпрепятстван прекия досег на клиента с тях /предпазна бариера - стъклена, плексигласова и т.н./ или да са индивидуално предварително пакетирани. Служителите задължително работят с предпазни средства. Алтернативен вариант е опаковане, което може да се извърши пред клиента, като тази дейност се извършва от служители, използващи предпазни средства.Това може да бъде прилагано за храна, която не подлежи на последваща обработка при стриктно спазване на хигиенните норми.

Допълва се т.2:
Преустановява се ползването на кафе-автомати и вендинг-машини, разположени на открито и закрито.
Допълнението е прието с решение на Областен кризисен щаб за коронавирус COVID-19от 30.03.2020г.

Създава се т.3:
Бизнес операторите, предлагащи храни, следва да осигурят на работещите лица подходящо работно облекло /не е необходимо специално защитно облекло/ и предпазни средства /маски и ръкавици/ в определените от тях рискови зони. Ползването им следва да бъде изисквано, само когато служителя влиза в пряк контакт или се очаква дадена дейност да изисква пряк контакт с клиент, външни на организацията лица, както и при боравенето с непредварително опаковани храни, предмети или парични средства.

Изменената заповед на РЗИ-Хасково може да видите тук.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ха
  хасково
  8 -3
  13:50, 2 апр 2020
  Вижте лекцията на Бил Гейтс пред ТЕД преди години.Там той казва,че с ваксини и добра здравна система можем да намалим населението на земята с 10/15 процента.
  Бил Гейтс е вторият голям донор на СЗО,спонсор на Шарите в Германия,която произведе теста за Ковид19,акционер в КуВак......
  п.с. за дебелите ще кажа,че самият др.Дорстен шеф на Шарите каза,че Гейтс му е дарителя.Информацията я има свободно в нета с думите на споментите.
 • 2
  Ст
  Степан Филипович
  8 -7
  21:04, 2 апр 2020
  ***** ** фашизма свобода на народа !
 • 3
  Be
  Bell
  3 -2
  12:23, 3 апр 2020
  Русоробите взеха да вият на умряло.
 • 4
  Бб
  ББ
  8 -2
  13:16, 3 апр 2020
  Пълна гавра с малкия бизнес!

Хороскоп за 15.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
15 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
15 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
15 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
15 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
15 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
15 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
15 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
15 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
15 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
15 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
15 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
15 яну 2021
Последни новини