20 645 души са били под карантина в областта от началото на пандемията

Няма влошаване на епидемиологичната обстановка в Кърджали, стоим изключително добре в национален план, въпреки, че вече не сме областта с най-ниска заболеваемост, отчете областният управител Никола Чанев по време на днешното видеозаседание на Кризисния щаб. Между 3 и 10 души дневно са диагностицирани с коронавирус през последната седмица. Положителна тенденция се наблюдава и при хоспитализациите. 42-ма са пациентите с covid-19 в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. 12 от тях са в инфекциозното отделение, 9 в ПФО, трима във Вътрешно I, 15 във Вътрешно II и трима в ОАИЛ. Според медиците, при голяма част от заразените се отключва кардиологична симптоматика, което налага допълнително лечение.

От направените вчера 32 теста в болничната лаборатория 12 са положителни. Днес се очакват резултатите от 18 проби. От следващата седмица в здравното заведение ще могат да се изследват количествени показатели за антитела /IgG/ по метода Елайза.

По данни на РЗИ броят на карантинираните към момента е 272. На домашно лечение са 140. Броят на доказаните вирусоносители в Кърджалийско достигна 2057. Излекувани са над 1700. От началото на пандемията под карантина са били 20645 човека. 236 са ваксинираните медици. На десет от тях е поставена и втората доза. Очаква се до края на месеца да приключи ваксинацията на медицинския персонал и да стартира тази в социалните домове. В сферата на образованието расте броят на желаещите да се ваксинират. Те са вече 30 на сто.

От страна на МВР за периода 13-21 януари са извършени 256 проверки за спазване на карантината от физически лица, 275 за носене на маски и 231 в търговски обекти. Установени са три нарушения на наложена карантина, съставени са 6 предупредителни протокола и са образувани 6 досъдебни производства, две от които на заведения, работещи с клиенти

Това съобщиха от Областния кризисен щаб.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини