Нова библиотека в "Славейков"


Продължава успешното сътрудничество между училището и РБ "Н. Й. Вапцаров" 
Новата перла в колекцията от оригинални и изпълнени с живот помещения в СУ "Петко Рачов Славейков" е училищната библиотека, която бе открита официално вчера от директора на училището Милко Багдасаров и директора на Регионалната библиотека "Н. Й. Вапцаров" Елисавета Кехайова. По стар български обичай те прерязаха лентата, плиснаха вода от менче за късмет и потопиха късче хляб в шарена сол за здраве, берекет и пълна с четящи деца зала. 
Новото помещение събира училищната библиотека и Филиал 3 на регионалната. В приветствието си Елисавета Кехайова сподели, че вече 500 нови издания на детска литература от фонда са в библиотеката в "Славейков", като предстоят и нови попълнения. Тя подари на домакините компютър, с който да поддържат картотеката и да улеснят работата си, а да бъде от полза и за учениците. Подаръкът на Милко Багдасаров също бе в унисон с дигитализацията - нова преносима аудио уредба с микрофон за озвучаване и провеждане на тържества и събития в самата библиотека, а и на открито. Освен това той закачи на една от стените портрет на Апостола на Свободата Васил Левски. Той връчи на библиотекарите специално предоставените книги от американския посланик Херо Мустафа само ден по-рано. Двамата директори не скриха задоволството си от изключително успешното партньорство между двете институции, които вече 16 години са обединили усилията си за възпитание у малчуганите и по-големите деца на любов към книгата и потребност от съприкосновение с писаното слово.
На откриването присъстваха ученици, учители и служители от регионалната библиотека. Методически обединения и колеги изказаха своите пожелания, подариха цветя и подаръци на двете библиотекарки -  Божидара Ангелова и Маргарита Павлова. Голяма част от учителите в "Славейков" разчитат в работата си на библиотеката като място за среща с приказни герои и за научаване на незаменими уроци. Мебелировката в помещенията на училищната библиотека предразполага към потъване във вълшебния свят на книгата и вече привлича нови и нови мераклии за четене.
За по-голяма тържественост двамата директори и председателят на Ученическия парламент Деница Георгиева гръмнаха шампанско - детско, предвид аудиторията.
В програмата на откриването бе включено представяне на различен вид литература, предназначена за деца от различни възрасти. Представиха се малчугани от 2 клас, гимназисти и група ученици от поетичен клуб "Вдъхновение".
С много настроение и приятелство присъстващите си пожелаха новата библиотека да събира малки и големи, за да се обогатяват и да възпитават. 
Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини