11 °C

Над 250 туристи изкачиха връх Малка Драгойна в чест на 3 март

  Над 250 туристи от Първомай, Асеновград, Димитровград, Чирпан, Стара Загора, Хасково, Брацигово, дори и от Добрич и Русе се качиха на връх Малка Драгойна в чест на Свободата. Сред тях имаше хора от всякакви възрасти най-малкият турист Явор –на 1,5 г. дойде с родителите си от Чирпан. Дойдоха деца от детските градини, ученици от началните до гимназиалните класове, младежи и опитни туристи.

  Походът се провежда от почти 20 години, а благодарение на ТД „Устремени“ – Асеновград вече е част от националния календар на Българския туристически съюз. Началото му е поставено от група пожарникари – ентусиасти от Първомайската служба. Скоро след това към тях започват да се присъединяват и туристи. Изкачването до връх Малка Драгойна се е превърнало в ритуал, който има за цел да подмени знамето, което се издига там. С този ангажимент през  последните години се заемат домакините от СНЦ „Траки“ – Първомай. Преди седмица дървеният пилон беше подменен с нов, метален.

  Днес издигането на знамето стана тържествено. Председателят на дружеството – Станимира Раева, асистирана от Живко Аргиров и Георги Кирков развяха знамето под звуците на националния химн. Едни от най-малките туристи допринесоха за тържествената атмосфера – Даниел и Теодор рецитираха стихове за Левски, за 3 март, за България, прозвуча и „Аз съм Българче“.

  Създателят на сдружението „Ангел войвода“ в Димитровград, Георги Георгиев отново събра хора, които извършиха ритуала „Угар“ – молитва за благоденствието на народа ни.

  Присъстващи споделиха, че изкачването на Драгойна е символичен акт –излизаме сред природата, която се събужда и се стремим нагоре – там където орлите намират Свобода.

  Прекрасното време бе сякаш „специално поръчано“, за да просветли празника, който завърши с традиционно хоро.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 19.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  19 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  19 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  19 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  19 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  19 апр 2021
  Последни новини