Над 250 туристи изкачиха връх Малка Драгойна в чест на 3 март

    Над 250 туристи от Първомай, Асеновград, Димитровград, Чирпан, Стара Загора, Хасково, Брацигово, дори и от Добрич и Русе се качиха на връх Малка Драгойна в чест на Свободата. Сред тях имаше хора от всякакви възрасти най-малкият турист Явор –на 1,5 г. дойде с родителите си от Чирпан. Дойдоха деца от детските градини, ученици от началните до гимназиалните класове, младежи и опитни туристи.

    Походът се провежда от почти 20 години, а благодарение на ТД „Устремени“ – Асеновград вече е част от националния календар на Българския туристически съюз. Началото му е поставено от група пожарникари – ентусиасти от Първомайската служба. Скоро след това към тях започват да се присъединяват и туристи. Изкачването до връх Малка Драгойна се е превърнало в ритуал, който има за цел да подмени знамето, което се издига там. С този ангажимент през  последните години се заемат домакините от СНЦ „Траки“ – Първомай. Преди седмица дървеният пилон беше подменен с нов, метален.

    Днес издигането на знамето стана тържествено. Председателят на дружеството – Станимира Раева, асистирана от Живко Аргиров и Георги Кирков развяха знамето под звуците на националния химн. Едни от най-малките туристи допринесоха за тържествената атмосфера – Даниел и Теодор рецитираха стихове за Левски, за 3 март, за България, прозвуча и „Аз съм Българче“.

    Създателят на сдружението „Ангел войвода“ в Димитровград, Георги Георгиев отново събра хора, които извършиха ритуала „Угар“ – молитва за благоденствието на народа ни.

    Присъстващи споделиха, че изкачването на Драгойна е символичен акт –излизаме сред природата, която се събужда и се стремим нагоре – там където орлите намират Свобода.

    Прекрасното време бе сякаш „специално поръчано“, за да просветли празника, който завърши с традиционно хоро.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини