В Първомайско отбелязаха 143 години Свобода

Изображение 1 от 4

    143 години от Освобождението на България от османско владичество отбелязаха тържествено в Първомай и населените места от общината.

    Честването на Националния празник започна в 11 часа с тържествена церемония по издигане на Националното знаме на площада пред читалище „Св.св. Кирил и Методий“. В ритуала участваха ученици от градските училища, а знамето бе издигнато от знаменна група на ПГСС „Васил Левски“.

    Към загиналите за свободата на България почит отдадоха кметът на община Първомай Николай Митков, председателят на ОбС Христо Вълчев, секретарят на Общината Ана Николова, общински съветници, граждани….

    Слово произнесе кметът на общината, който честити празника и отбеляза: „Тираните не обичат думата „свобода“, защото тя векове наред е раждала герои, мъченици, будители, които със слово и меч са творили история и със златни букви са изписвали категоричната воля на поробените: „Свобода или смърт!“,

    „Трибагреникът ни носи голямата отговорност – да браним непримиримия дух на предците ни, да бъдем родолюбци и най-вече единни“, допълни Николай Митков.

    Ритуалът по издигане на националния флаг бе предхождан от поднасяне на венци и цветя пред паметника на Ангел войвода и завърши с кратка програма. В нея се включиха ученици, Фолклорния певчески ансамбъл „Първомай“ и Танцов клуб „Евридика“.

     Тържеството отбелязване на 143 години от Освобождението на България беше организирано от община Първомай и Читалище „Св.св. Кирил и Методий“ и се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

    В много населени места от общината  за празника също бяха поднесени цветя пред паметниците на загиналите за свободата на България. Проведе се и традиционното шествие в кв. Дебър.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини