Доайенът на флотските пазачи на морски фар навърши 100 години

Изображение 1 от 2

    Пазачът на фар, който повече от четири десетилетия достойно и с чест носи своята вахта, - Иван Хаджииванов, днес празнува своя вековен юбилей, съобщиха от пресслужбата на Адмиралтейството във Варна.

    Хаджииванов е служил в състава на Беломорския флот през Втората световна война. В края на 1944 година се озовава в Созопол, но после се завръща към Варна. От 1949 до 1992 година служи на фар Шабла.

    Командването на Военноморските сили и началникът на Хидрографската служба днес засвидетелстваха своята искрена моряшка благодарност към бай Иван за всички десетилетия на тежка и отговорна, изпълнена с безброй несгоди и лишения, работа на най-източната географска точка на България, уточниха от щаба на военния флот. От името на контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, на юбиляря са връчени поздравителен адрес и почетна монета, а от офицери от формированието в района му е поднесена почетна юбилейна значка.

    От своя страна столетникът не на шега е обещал при първа възможност да посети фара и да покаже на по-младите си колеги как се носи службата, както и да им предаде тайната на своето дълголетие.

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини