Обезлюдени села, висока смъртност, ниска раждаемост

Процесът на обезлюдяване на селата ще продължи. Около една пета от населените места в България са с население между 1 и 50 души, които са възрастни. Обезлюдените села са 181. Коцева смята, че основният мотив на хората за преместване от селата към градовете, и то към седемте най-големи града в България, е стремежът за търсене на работа.

Това каза директорът на Националния статистически институт Мариана Коцева в предаването „Денят започва” на БНТ, цитирана от "Фокус".

Според Коцева е много трудно да се обърнат демографските процеси. Тя смята, че при намаляващо население е нормално да има ниска раждаемост.

Смъртността също ще продължи да бъде висока, тъй като има застаряващо население, прогнозира Коцева.
„Но ние няма да изчезнем. И прогнозите, които ние имаме в НСИ, които са част от прогнозите на ЕВРОСТАТ, до 2050 година България ще бъде между 5,5 и 6 млн.”, заяви директорът на статистическия институт.

Все още сме първи по електронно преброяване в ЕС и продължаваме да получаваме запитвания от различни страни, за да обменим опит как една малка държава като България е успяла да се справи толкова успешно с преброяването. 41% от населението се преброи по интернет. Желание за преброяване са изявили много хора, които до този момент не са ползвали компютър, както и много възрастни хора.


Друг интересен факт от преброяването е, че на 1 млн. души столетниците са толкова, колкото са били и през 1929 година. Сега те са 238.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини