Съдът реши: Димитровград няма да връща пари за багера за почистване на речните корита

Община Димитровград ще си получи средствата за багера, закупен по проект за почистване на речните корита по програма за предотвратяване на последиците от природни бедствия, реши Хасковския Административен съд.

Съдът се произнесе по казуса между Община Димитровград и ръководния орган по Програма за транснационално сътрудничество България – Турция 2014-2020 за сумата от половин милион лева, която общината трябваше да върне. Причината за наложената финансова санкция бе установяване на нередност по изпълнението на проекта и налага финансова санкция на Община Димитровград с пълната стойност на проекта от 100% за сумата от 504 369,44лв. По тази причина ОбС - Димитровград взе решение за удължаване с 4 години на заема, с който е било финансирано закупуването на багер за почистване на речни корита по програма за предотвратяване на последиците от природни бедствия.

Решението на хасковският съд бе по жалба от страна на бенефициента Община Димитровград, че корекцията е неправилна и незаконосъобразна. За което съдът в Хасково се произнасе на 19 март, че ОТМЕНЯ  Решение на Ръководител на УО по Програма за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Турция 2014-2020. Както и ОСЪЖДА Министерство на регионалното развитие и благоустройство да заплати на Община Димитровград направените по делото разноски общо в размер на 3 251,54 лева.

Нарушението, за което управляващият орган опита да наложи финансова санкция на цялата стойност на проекта бе, че закупеният от Общината багер не отговаря на заложения в проекта по технически спецификации. Багерът, който е закупила Община Димиторовград, е 4-цилиндров, а в проекта си е посочила, че машината ще е с 6 цилиндъра.

За да се стигне до решението на съда в полза на Община Димитровгра, е било назначено вещо лице, което установява разлики между процесната машина и посочената в Техническата спецификация към Договора за субсидия, като счита, че въпреки установените разлики може да се заключи, че реално доставената машина би изпълнявала в качество и количество същите функции, които биха се извършвали с параметрите за машината, посочена в Техническата спецификация към Договора за субсидия, както и биха се припокрили в пълен размер, количество и качество целите на проекта. Установява се и разлика в пазарната стойност на проектното перо по бюджета – допустима цена 257 950 евро с ДДС, а цената по фактура по доставката на реално доставения багер възлиза 257 880 евро с ДДС, като в нея са включени три допълнителни прикачни хидравлични устройства.   

Решението на съда в Хасково може да бъде обжалвано с касационна жалба пред Върховния администривен съд.

След налагане на санкцията Иво Димов поясни, че закупената техника от Общината е с по-евтина поддръжка от тази, която е била одобрена по проекта и че багерът в момента изпълнява целите, за които е закупен. Според кмета на Димитровград, финансовата санкция е абсурдна, защото според установената нередност не може да се наложи толкова голяма санкция. Той сподели, че от 1 година санкциите по различни европроекти са се превърнали в бич за българските общини, които биват постоянно санкционирани.

По повод спечеленото дело, кмета Иво Димов днес коментира, че е напълно одоволетворен от решението нас съда и от факта, че общината ще получи разхдваните средства по проекта.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Фе
    фен
    0 0
    14:12, 21 мар 2021
    Значи,затуй канавките,заприличаха,на устната кухина,на столетник.
  • 2
    Йо
    йокин
    0 0
    14:14, 21 мар 2021
    А,,зелените'',ни дума,ни вопъл,ни стон.Нема,келепир.
  • 3
    Км
    Кмете
    1 -1
    19:04, 23 мар 2021
    Кмете, кмете, как няма да си удовлетворен, когато бухалките ви оправдават да подабни грешки. Е поне ти останаха някакви зегерки ли бяха, сегменти ли. Когато тъпия се оправдава , пътища много, особено когато те пази съд, прокуратура, администрации. Всичко е купено, но простотията ви личи и остава. Мясаш на мечкадарин, който представи малкото маймунче на великите твои спортисти, за да купите и тях с обещания. Ама колко сте велики глупаци.
Последни новини