13 °C

Изборите приключиха. Какво следва

Изборите приключиха. До дни ще бъдат обявени и резултатите от тях и ще стане ясно коя партия колко места в парламента ще има. Следва свикване на Народно събрание и съставяне на правителство. Процедурата е описана в Конституцията. Ето и какви са стъпките:

Новоизбраното Народно събрание се свиква на първо заседание от президента най-късно един месец след обявяването на изборните резултати. Ако през това време президентът не свика Народното събрание, то се свиква от една пета от народните представители.

След това президентът трябва да свика консултации с парламентарните групи и да възложи на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Тъй като ГЕРБ имат най-висок резултат, мандатът първо трябва да отиде при тях.

Ако в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет (кабинет), президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен кабинет, след седем дни президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. В Конституцията не пише, че това трябва да е третата по големина парламентарна сила, а "някоя", но при предишни ситуации се е постъпвало винаги така.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ако при гласуване в пленарна зала не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори до два месеца.

Тъй като ЦИК обявиха, че в четвъртък ще обявят официално изборните резултати, можем да предположим, че парламентът ще бъде свикан най-късно в първата седмица на май.

В конституцията не са посочени сроковете, в които президентът свиква консултациите с политическите партии преди да се връчват мандатите, и тук е възможно забавяне. Такова обаче не е имало при предишните парламенти.

При най-скоростното развитие и ако Борисов получи подкрепа от други партии за офертата си за експертен кабинет, такъв може да имаме до първата седмица на май. Ако няма такава “сделка” и се мине през връчване на проучвателни мандати на още две или повече партии, процесът може да отнеме още месец без да е ясно дали резултатът ще бъде ползотворен или не. Причината е в предварителните заявки на политическите партии, според които се формират, грубо казано, три възможни коалиции, като всяка от тях не събира повече от 30%.

Друго неизвестно в ребуса е колко ще изкара евентуален експертен кабинет, като Борисов предложи вчера той да управлява до декември. По конституция президентът няма право да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство. Мандатът на Румен Радев изтича през януари, което означава, че той не може да разпуска парламента след 22 октомври.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ва
  Вариатор
  5 -9
  17:52, 5 апр 2021
  Гледайте от тук нататък как Радев ще върти селски... Виж коментара
 • 2
  Or
  oracle
  3 -2
  18:50, 5 апр 2021
  Тиквуний и ДПС ще напазаруват по няколко депутата от трифоновата партия и от Изправи се и ето го новото правителство.
 • 3
  От
  От тук
  1 0
  13:03, 7 апр 2021
  От тук нататък следва: Арест на Борисов, Гешев и цялата плеада герберски кметове, крадците и депутати довели до падението на нашата държава.

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
23 апр 2021
Последни новини