Колко нови милиардери създаде пандемията

Животът в условията на пандемия вече повече от година успя да извади на преден план сериозни социални и финансови различия в обществата. Още в първите месеци, в които COVID-19 владееше нашия живот, богатите започнаха да стават много по-богати, дори по-богати от всякога.

Поредното доказателство, че за един пандемията е кошмар, а за други - истинска шестица от тотото, е традиционната класация на Forbes за най-богатите хора на света. На върха за четвърта поредна година е основателят на Amazon Джеф Безос със 177 милиарда, а плътно зад него се нарежда Илон Мъск - със 151 милиарда. Освен тях, със състояние над 100 милиарда са Бил Гейтс и Бернард Арно.

Не по-малко интересен е и общият брой на хората в света с богатство над милиард долара. За пръв път сред тях се наредиха и Ким Кардашиян, и българинът Влад Тенев. И те са едни от общо 2755 души, който могат да се нарекат милиардери, според финансовото издание.

Тази бройка може да не ни изглежда толкова впечатляваща, но наистина е, когато направим съпоставка с данните за 2019 г. Увеличението е с 660 имена, като общата бройка се е увеличила с 30% в сравнение с предишната година и достига рекордни висоти в 35-годишната история на класацията.

Друга интересна тенденция е, че 493 от имената в списъка с милиардери за 2020 г. се появяват в него за пръв път - по един нов на всеки 17 часа за миналата година. Другите и преди това са имали тази чест, но не са успели да се задържат за постоянно.

Няма как да пропуснем и един друг впечатляващ рекорд - общото състояние на тези 2755 милиардери се равнява на 13.1 трилиона долара, което е скок с осем трилиона в сравнение с 2019 г. Цели 86% от милиардерите са били по-богати в сравнение с 12 месеца по-рано.

Страната с най-много милиардери е САЩ, а второто място е за Китай. По-голямата част от милиардерите и този път са от тези, които сами успяват да натрупат състояние, а не просто да го наследят. И тенденцията е техният брой непрекъснато да расте, особено в технологичния сектор.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини