Разминаване в изборните резултати, от ЦИК обясниха защо

Изображение 1 от 3

    Публикуваните данни в Държавен вестник относно резултатите от парламентарните избори на 4 април се разминават сериозно с тези, обявени на сайта на Централната избирателна комисия. Според говорителя на ЦИК Димитър Димитров несъответствието е заради "Не подкрепям никого".

    "Тогава, когато е записан в Държавен вестник, най-отдолу ще видите ред, в който пише "Не подкрепям никого" и той влиза в тази база, затова се получава 25,80. Когато е публикувано в Държавен вестник, тези "Не подкрепям никого" са премахнати от базата данни", обясни говорителят Димитров.

    Оказва се, че гласовете за всяка политическа сила, както и 4-процентната бариера, съвпадат на двете места, но формираните проценти са други.

    Според статистиката на ЦИК Според ЦИК ГЕРБ-СДС имат 26,18%, докато в "Държавен вестник" същият брой гласове (837 707) носи 25,80% от вота. "Има такъв народ" са с между 17,66% и 17,40% в зависимост къде гледате, "БСП за България" - 15,01% и 14,79%, ДПС - 10,51% и 10,36%, "Демократична България" - 9,45% и 9,31%, "Изправи се! Мутри вън!" - 4,72% и 4,65%.

    Димитров посочи, че в закона е казано, че това са действителни гласове, само че те не участват при определяне на изборния резултат в смисъл на мандати. Той е категоричен, че няма никакъв проблем и че и двете числа са верни.

    Източник: dir.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини