Симеон Гаспаров след кибератаката на нефтопровод в САЩ: Споменава се България

Хакери удариха най-големият нефтопропровод в САЩ, принуждавайки оператора на системата да блокира дейността на тръбата с дължина 5500 мили, в опит да ограничи изтичането на информация. Нефтопроводът е отговорен за 45% от енергийните доставки по Източното крайбрежие на САЩ.

В "Денят започва" журналистът Симеон Гаспаров коментира, че ударът е много тежък не само за икономиката на страната, но и за здравето на хората.

"Оказа се, че вече има жена, починала вследствие на тази атака, тъй като не е могла да бъде пренесена от едно болнично заведение до друго и това е ускорило нейната смърт. Така че проблемът е наистина сериозен", коментира Гаспаров.

По думите му засега само се спекулира по въпроса кои са хакерите, но в интервю на разследващия журналист Майкъл Вайс за най-голямата обществена телевизия и медия в САЩ "Пъблик Броудкастинг" е споменато името на България. Според Вайс това е дело на руски кръгове, свързани с руското правителство.

"И той даде пример как е действано с българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Той го спомена и каза, че лично е взимал интервю от него. Каза, че тези атаки не са случайни и не са нещо необичайно вече. Само за миналата година с подобна атака в САЩ са ударени над 2400 учебни заведения, над 500 здравни заведения, над 100 държавни учреждения", каза още Гаспаров.

По думите му два града във Флорида са платили откуп от над 1 милион долара, за да си получат обратно данните.

Според него гориво има, но има проблем с презапасяването и заради паниката сред обществото се е покачила цената на бензина и вече е над 3 долара.

"Също така се получават индикации на инфлация. Някои хранителни продукти са скочили за първи път от 2008 година", допълни журналистът.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини